(Preluare National – Catalin Tache):
La fel cum secretarul de stat Daniel Dumitru Chirilă a fost îndepărtat de la butoanele operative ale MAI chiar de către oamenii președintelui care avuseseră atâta încredere în el, cam aceeași soartă pare să îl aștepte în cele din urmă și pe chestorul Bogdan Despescu. Cu toate că acesta este încă atât de aproape să își îndeplinească visul și pe 25 martie, de Ziua Poliției să primească a patra stea! Dar în niciun caz pentru gestionarea combaterii pandemiei cu coronavirus. Pentru că pe 31 ianuarie, alături tocmai de ”inamicul public numărul unu” Raed Arafat, secretarul de stat Bogdan Despescu a dat o dispoziție prin care trebuia consultată Direcția Medicală a MAI cu privire la specificațiile materialelor medicae necesare gestionării situației alarmante a coronavirusului.
Adică o rezolvare ”la calendele grecești”, timp în care prețurile pe piață deja au crescut vertiginos. Astfel că a fost nevoie de intervenția fermă a ministrului Marcel Vela, cel care s-a zbătut în guvern pentru OUG-ul care să impună achiziția de urgență a tuturor echipamentelor medicale necesare. De altfel, probabil ministrul liberal deja regretă cu atât mai mult decizia de a-i preda chestorului Bogdan Despescu comanda tuturor structurilor din MAI, cu cât deja secretarul de stat demis din fruntea Poliției Române în urma scandalului polițistului pedofil pare să lucreze intens pentru consolidarea influenței la vârful MAI, dar ”pe persoană fizică”… Mai ales după ce are acum la dispoziție și propriul ”stăpân al căsuțelor”, în persoana ”nemuritorului ” Valentin Minoiu. Iar după ”deal”-ul de taină făcut cu fostul ministru de Interne, Despescu forțează acum, pe la spatele lui Vela, ”împământenirea” pe funcții a oamenilor lui Mihai Fifor, Tiberiu Gălățeanu în fruntea Corpului de Control și a lui Răzvan Jiga la conducerea Direcției Generale pentru Comunicații și Tehnologie Informațională.
Cu mâna lui Minoiu…
Cu sprijinul încă necondiționat al atât de influentului Mihai Daraban la Palatul Cotroceni, Bogdan Despescu pare de neoprit în cursa pentru egalarea lui Ioan Buda și primirea celei de a patra stele de chestor general de Poliție. Pe care o va primi pe 25 martie! Astfel că, fiind pe val, secretarul de stat își întinde propria rețea interpersonală peste tot în MAI, inclusiv prin alianțe cel puțin surprinzătoare precum cea făcută cu Mihai Fifor. Fostul ministru de Interne părând de acum sigur – deși Vela încă nu știe!- că oamenii săi de încredere pe care i-a împuternicit și le-a organizat chiar concursuri pe repede înainte în fruntea Corpului de Control ( comisarul șef Tiberiu Gălățeanu) și Direcției Generale pentru Comunicații și Tehnologia Infornației ( comisarul șef Răzvan Jiga) vor fi titularizați pe funcții! Și asta chiar sub mandatul lui Vela cel care a promis lupta cu ”ciuma roșie” din minister… Iar ”închiderea cercului” s-a obținut și prin faptul că ”noul Melnic” al MAI are în coordonare atât Corpul de Control, cât și DGRMU, Valentin Minoiu centrând și dând cu capul astfel în același timp. Inclusiv în domeniul atât de sensibil al implementării sistemelor IT specifice interoperabilității, aidoma omologului său ”Miki” de la Externe! Asta doar așa, ”să se știe că se știe”, vorba inițiaților sistemului!
Ca să nu mai vorbim că tot Bogdan Despescu gestionează și repartizează și tot bugetul MAI pe Titlul 13 – Investiții, existând deja indicii temeinice că ”grosul banilor” va fi redirecționat strict către Poliție. Deși nu trebuie uitat ”managementul” de la Poliția Capitalei, inclusiv în mandatul lui Bogdan Despescu, unde nu s-a reușit nici măcar o spoială de renovare a clădirii care stă încă să cadă pe Calea Victoriei. Astfel că după îndepărtarea ”creierului” Paul Zai, cel a cărui echipă reușise o fructuoasă gestionare și mai ales atragere a fondurilor europene, ”mazilirea” fostului director general Dan Trucă de către Valentin Minoiu nu face decât să adâncească și mai mult criza de specialiști cu care se confruntă MAI-ul la acest nivel. Mai ales că pretextul unei legături de rudenie cu un lider politic de care se știe de zeci de ani nu poate fi considerat decât o ”decapare” mascată, parcă pentru a nu se strica ”noile jocuri” făcute din păcate chiar sub nasul minsitrului Vela…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here