Procurorii care au informat SRI in baza art 7 din protocolul dintre SRI si Ministerul Public au savarsit infractiunile prevazute de art 285, alin 2 Cpr Penala si art 304 alin 1 si 2 din Codul Penal.

Mentionam ca, accesul la continutul activitatii de urmarire penala nu-l au decat organele de cercetare penala, conform Cpr Penala!

Iata ce se specifica la art 7 din Protocolul incheiat intre SRI si MINISTERUL PUBLIC:

Art. 7. – (1) Pune Ia dispozitia Serviciului, Ia cerere sau din oficiu, date si informatii care prin natura lor prezinta interes operativ pentru contracararea sau prevenirea unor amenintari la adresa securitatii nationale.

(2) Pune Ia dispozitia Serviciului, datele si informatiile referitoare la implicarea unor cadre militare sau salariati civili ai acestuia In pregatirea sau savarsirea de infractiuni, daca apreciaza ca, prin aceasta, nu se impiedica sau ingreuneaza aflarea adevarului in cauza.

Art. 285

Obiectul urmăririi penale

(1) Urmărirea penală are ca obiect strângerea probelor necesare cu privire la existenţa infracţiunilor, la identificarea persoanelor care au săvârşit o infracţiune şi la stabilirea răspunderii penale a acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată.

(2) Procedura din cursul urmăririi penale este nepublică.

Infracţiuni de serviciu

Art. 304

Divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice

(1) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care ia cunoştinţă de acestea, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

Procurorii vor raspunde penal cum ar trebui intr-un Stat de Drept? (Gabriela Muntean).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here