(Preluare National – Catalin Tache):
Iată că ”experimentul Dăncilă” continuă, oamenii președintelui din sistem fiind deciși să profite la maxim de actuala conjunctură politică mai mult decât favorabilă pentru a ”anihila” pentru multă vreme de acum înainte orice eventuală tentativă de revenire la butoanele guvernării a Partidului Social Democrat. Astfel că tabăra iohannistă nu pare dispusă a se mulțumi doar cu victoria zdrobitoare de la 24 noiembrie și șeful statului chiar pare dispus la orice compromis doar pentru a scoate ”ciuma roșie” din viața politică a țării. Astfel că debarcarea oricum anunțată a ”balastului” Orban de la Palatul Victoria a fost grăbită de succesul nesperat de rapid al negocierilor subterane purtate pentru ca ”opoziția de carton” a PSD-ului nu doar să permită organizarea alegerilor anticipate, dar chiar și să asigure astfel o nouă victorie a liberalilor lui Iohannis!
Condiție esențială de altfel pentru ca USR-ul să fie scos cu totul din joc, rămânând astfel un partid de buzunar care să fie apoi împins constant spre implozia a ceea ce va mai rămâne din creația anti-sistem a generalului Florian Coldea! Practic se merge pe mâna unei alianțe subterane ”contra naturii” între PNL și PSD, de fapt aripa pro-sistem a celui din urmă. Pentru că altfel Palatul Cotroceni nu ar avea de ce să facă acest pariu ”sinucigaș” la prima vedere și la care nu îl împinge nimeni altcineva! Pentru că Iohannis nu ar putea fi atât de sigur pe o victorie clară în anticipate încât să-și sacrifice propriul premier și să joace totul pe cartea provocării cu orice preț a acestora decât dacă are în spate siguranța unui ”deal” cu chiar Partidul Social Democrat pentru o nouă guvernare. Fie ea și una de tranziție, dar cu George Maior premier! Veste de altfel care a căzut ca o adevărată ”ghilotină” atât peste capul lui Orban și a vechilor liberali care tocmai începuseră să închege o rețea de rezistență în jurul actualului premier, dar și a pesediștilor ”fundamentaliști” care chiar visau la o Opoziție cu ”sânge pe pereți”. Iată însă că, după cum reiese din informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră, deja s-a bătut palma pentru ”compromisul” Maior drept premier. Chiar dacă lideri liberali și pesediști deopotrivă sunt pe deplin conștienți de riscul ca, după ce va scăpa de Orban promițând că va înghiți ”broscoiul” Maior, Iohannis va schimba imediat foaia după ce se va vedea cu sacii anticipatelor în căruța prezidențială… Astfel că odată scos din schemă USR-ul, oamenii președintelui chiar că vor împușca alți doi iepuri dintr-o lovitură, gărzile vechi din PNL și PSD deopotrivă urmând a fi aruncate de asemenea la coșul de gunoi al istoriei, chiar dacă nu la pușcărie, ca până acum…
E pe bani! Mulți bani!
Deja până și celor mai aprigi susținători ai parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii le devine clar că acesta este deja unul pe bani. Pe mulți bani! Și că odată spartă ”pușculița” pentru plăți în avans de câte jumătate de miliard de dolari către atotinfluentele companii americane de armament,”standardele” în domeniu ale Administrației Trump vor fi unele tot mai ridicate și mai greu de satisfăcut. Astfel că încă o plată precum cea trecută cu viteza ”hipersonică”a rachetelor lui Putin prin CSAT și George Maior ar putea ajunge să fie ”reevaluat” peste noapte!
Dar la prețul corect, ce-i drept! Și dacă în ultima vreme Ludovic Orban începuse chiar să se creadă premier și să mai pună și întrebări incomode, mai ales după ”pozele” în care s-a tras cu mai-marii comisari europeni de la Bruxelles este clar că oamenii președintelui au nevoie nu doar de un prim-ministru disciplinat, dar care să și cunoască regulile jocului. Ceea ce de altfel îl și adusese pe generalul Nicolae Ionel Ciucă în fruntea ”listei scurte” pentru desemnarea înlocuitorului lui Ludovic Orban. Iată însă că, în acest week-end, o nouă variantă de lucru a explodat la vârful sistemului, după ce de la Palatul Cotroceni s-a ”scăpat” informația că George Maior nu ar mai fi chiar o posiblitate de neluat în calcule… Mai ales dacă astfel se va asigura ”colaborarea totală” atât a actualei conduceri a Partidului Social Democrat, cât și a oamenilor ”finului” Ponta sau a ”rebelilor” refugiați din PSD pe mai te miri unde prin Parlament!
Scenariul care dă fiori…
Desigur că dacă planul de fărâmițare a unui PSD tot mai amenințător pentru sistem a funcționat pur și simplu ireproșabil o bună parte din merite îi revin lui George Maior. De la Washington acesta forțându-și practic ”finul” Victor Ponta să declanșeze asalt după asalt la unitatea formațiunii condusă de un Liviu Dragnea speriat până și el de propriile scoruri electorale. Dar singura grijă a lui Dragnea este acum calcularea AMR-ului până la următoarea zi de permisie, Viorica Dăncilă este la rândul său șomeră de lux și este clar că PSD-ul nu va mai depăși prea curând ”pragul psihologic” de 30 de procente. Deci „maurul” Maior și-a îndeplinit misiunea cu brio și acum este posibil chiar să primească una nouă!
Fie și pentru că simpla vehiculare a numelui său drept premier dă frisoane nu doar politicienilor, dar și unui Ciucă tot mai dornic de afirmare… Sau unui Eduard Hellvig căruia i se arată astfel neașteptat pisica… Pentru că loialismul total, pe persoană fizică față de Klaus Iohahnis devine încet dar sigur singura condiție vitală pentru a supraviețui în politică sau sistem! Însă, indiferent dacă Maior va fi numit premier sau se va dovedi doar ”marota” unei noi ”coabitări” care să amăgească PSD-ul până după trecerea anticipatelor, cert este doar că substratul organizării acestor alegeri în primăvară este unul cu mult mai profund… Pentru că în laboratoarele adevăraților băieți deștepți ai sistemului se știe foarte bine că următoarele alegeri prezidențiale s-ar fi suprapus cu alegerile parlamentare… Însă doar organizând anticipate s-ar evita această suprapunere… Iar de aici se pot face toate scenariile posibile, dintre care însă, culmea, cel care cu adevărat dă fiori nu este cel al unicului ”mascul alfa” Iohannis în politica românescă… Cât transformarea acestuia într-un biet ”captiv de lux” în fruntea statului român…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here