(Preluare National – Catalin Tache):
Pe când era la un singur pas să preia șefia Serviciului Român de Informații, dacă finul Ponta ar fi fost lăsat să se cațere cu totul în Dealul Cotrocenilor, Gabriel Oprea a reușit totuși să ”destructureze” Ministerul Afacerilor Interne cât nu au făcut-o toate clanurile interlope la un loc cu ”frățiile chestorilor” și incompetența crasă a multora dintre politrucii aflați de-a lungul vremii la comanda politică a MAI. Este vorba, bineînțeles, de ”marea pensionare” care își arată efectele devastatoare pentru buna funcționare a ministerului până în ziua de astăzi. Și asta chiar dacă intenția fostului vicperemier a fost cel mai probabil doar crearea unui cât mai larg bazin electoral pentru interesul său național, unul format din familiile cadrelor beneficiare ale pensiilor speciale ”fără număr”.
Numai că, mai mult ca sigur, Gabriel Oprea nu s-a mai gândit pe atunci și la ”efectele colaterale” ale unor astfel de măsuri populiste… Au făcut-o însă, la acea vreme cel puțin, șefii serviciilor secrete, care s-au opus dn răsputeri ca ”marea pensionare” să lovească și structurile informative pe care le conduceau. Astfel că, deși neoficial, conducerile serviciilor secrete s-au opus sub orice pretext mai mult sau mai puțin plauzibil să le permită oamenilor din subordine să dea bir cu fugiții în brațele atât de primitoare ale pensiilor speciale. Și exodul a fost astfel stopat, astfel că barem din acest punct de vedere al rezervei umane, serviciile noastre nu se confruntă cu criza absolut dramatică de personal de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.
Iată însă că situația se poate schimba radical chiar din lunile care urmează, un raport intern intrat în posesia noastră avertizând asupra faptului că sistemul poate fi lovit în curând de un adevărat ”tsunami” al pensionărilor.Unul care va fi greu de stopat în condițiile în care, mai ales alertați de joaca actualei guvernări cu interzicerea cumulării pensiilor cu alte venituri de la stat, toți cei care urmează să împlinească de acum condițiile pensionării nu mai vor să riște nimic, preferând astfel să-și securizeze barem pensia militară!
Schimb de generații…
Culmea este însă că de această dată ”marea pensionare” nu se va efectua nici sub paravanul unei eventuale epurări politice și nu este datorată nici măcar nelipsitelor lupte fratricide dintre grupările care se confruntă pentru controlul sferelor de influență din servicii. Așa cum se întâmpla mai mereu atunci când una dintre tabere câștiga partida și respecta cutuma oferirii învinșilor a variantei ”retragerii de onoare” la pensie. Dar nu, de data aceasta pur și simplu așa se ”aliniază astrele” din punct de vedere al împlinirii vârstei de pensionare și a vechimii aferente pentru un mare număr de cadre, putându-se astfel vorbi de un ”schimb de generații” natural. Ceea ce însă nu îngrijorează mai puțin structurile contrainformative care deja au semnalat acest risc major.
Mai ales că din primele ”tatonări” reiese că marea majoritate a celor care se vor putea pensiona o vor și face! Asta cel puțin în lipsa unei noi strategii guvernamentale care să le garanteze alte facilități financiare, căci în fond la asta se reduce totul și în sistem…
E de CSAT!
Iar dacă la nivelul Ministerului Afacerilor Interne ”găurile” din organigramele structurilor au mai putut fi cum necum peticite, mai ales cu angajările din surse externe, în ceea ce privește serviciile secrete lucrurile se complică deja serios. Mai ales că, după cum avertizează raportul pe care unii ”beneficiari legali” nici măcar nu vor să îl citească, majoritatea celor care vor alege ”să fugă” din sistem în acest an sunt ofițeri cu funcții de conducere! Astfel că după ce că nu se va reuși sub nicio formă suplinirea unor posturi care oricum nu mai sunt căutate precum cele de conducători auto sau ”trepăduși” pe străzi, adevărata vulnerabilitate va fi la nivelul exercitării comenzii.
Unele structuri luând deja în calcul ”transferul” unui număr important de ofițeri din cadrul Ministerului Apărării Naționale, ținând cont de actualele diferențe financiare uriașe dintre Armată și serviciile secrete. Dar și așa problema este considerată una extrem de gravă, existând deja voci de la chiar vârful sistemului care consideră că totul ține deja de Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Iar faptul de a ascunde sub preșul structurilor situația la zi mai mult decât îngrijorătoare a ”proiecțiilor de pensii” nu va rezolva sub nicio formă problema. Din contră, atunci când ”tsunami”-ul pensionărilor va lovi din plin sistemul, criza va fi una cu atât mai greu de gestionat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here