(Preluare National – Catalin Tache):
Lovitură cruntă primită de Laura Codruța Kovesi la Bruxelles, după ce comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders a anunțat anularea conferinței organizată de Parlamentul European pe tema bugetului Parchetului European. Motivul invocat fiind măsurile de prevenire a epidemiei cu coronavirus, COVID-19! Drept urmare, noua șefă a Parchetului European nu se mai poate baza pe o mărire a bugetului alocat inițial, deși Laura Codruța Kovesi enunțase că este vorba despre o prioritate absolută, pentru începerea funcționării în bune condiții a EPPO.
Kovesi, lăsată fără bani din cauza coronavirusului


Astfel, pe baza informărilor primite de la o parte din statele membre, Laura Codruța Kovesi deja a estimat și chiar a înștiințat Comisia Europeană că încă din primele zile de activitate Parchetul European ar trebui să filtreze minim 3.000 de cazuri și să ia o decizie în termen de doar 10 zile de la primirea dosarelor. Totul după ce în timpul audierii sale în Comisiile reunite de Libertăți Civile și Control Bugetar (LIBE și CONT), Kovesi oricum pledase pentru o creștere mai mult decât importantă a bugetului Parchetului General. Ceea ce și crease de altfel primele nemulțumiri în cazul mai multor europarlamentari, deja vădit deranjați de pretențiile considerate exagerate ale noului procuror european general.
Rămâne fără bani!
Iar miza conferinței amânate pe termen nedeterminat de frica de COVID-19 este una uriașă pentru Laura Codruța Kovesi, fișa inițială rezervată resurselor financiare alocate Parchetului European fiind catalogată de aceasta insuficientă pentru a începe barem desfășurarea activității, ca să nu mai vorbim și de instrumentarea primelor dosare. Astfel că Kovesi a cerut bani în plus în principal pentru angajarea unui număr suplimentar de personal, mai ales din categoria auxiliară. Și spera să îi primească acum, numai că amânarea luării în discuție a doleanțelor sale financiare s-ar putea întinde până la calendele grecești! COVID -19 putând fi astfel și un pretext extraordinar pentru cei care vor să mai tempereze ”zelul” noului procuror european…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here