(Preluare National – Catalin Tache):
La ce ”vraiște” era frontiera României, mai ales pe ”feliile” cu Ucraina și Serbia este și de mirare cum de s-a reușit fie și în ultima clipă gestionarea mai mult decât lăudabilă a fenomenului revenirii Diapsorei în țară, maia les în primele zile ale crizei. Dar uite că spre cinstea lor frontieriștii s-au mobilizat exemplar și au rezistat cu brio acestui ”șoc”. Ceea ce nu face decât să crească speranțele că se va face față în același mod și următorului ”val” care este așteptat să lovească frontierele României în perioada imediat următoare.
Erdogan nu se lasă până nu împinge refugiații în UE
Când însă nu mai este vorba despre românii care se întorc acasă, ci despre ”cohorte” de refugiați care vor risca orice ca să mai poată să pătrundă pe teritoriul Uniunii Europene, fiind deja clar tuturor că granițele acesteia vor rămâne închise multă vreme de acum înainte, chiar și după ce pandemia de coronavirus va trece. Pentru că rapoartele informative de ultima oră au declanșat alerta la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, ca și la nivelul altor structuri, cu privire la iminența forțării granițelor de către grupuri masive de ”erdogani”. Refugiații pe care președintele turc nu doar că i-a îndemnat să ia cu asalt Uniunea Europeană, dar se pare că autoritățile ”Sultanului” le și pun la dispoziție logistica necesară pentru a părăsi teritoriul turc!
Bulgarii, cot la cot cu sârbii
De la izbucnirea cu adevărat a crizei COVID-19, nicio știre despre zecile de mii de refugiați care forțează într-un mod tot mai violent pătrunderea în Europa nu a mai răzbătut în spațiul public. Ceea ce nu înseamnă însă nici pe departe că pericolul a trecut de la sine.
Mai ales că în timp ce fermitatea autorităților europene se clatină tot mai serios, pe zi ce trece, în fața extinderii pandemiei, președintele Erdogan nu pierde niciun prilej public pentru a le cere refugiaților să nu mai respecte interdicțiile ”fasciștilor” europeni. Iar o dovadă concretă a creșterii acestei presiuni este și recenta înființare a unui grup mixt de lucru bulgaro-sârb. Care nu va face la rândul său decât să strângă și mai mult ”șurubul” pe frontiera României!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here