Redacția vineri13.ro

Clara Rotescu, președintele Federației Române de Design Vestimentar și Accesorii, a dezvăluit, excusiv pentru vineri13.ro, situația dramatică în care se află producătorii români de textile.

Rotescu aduce acuzații grave ministrului Economiei și demonstrează că Virgil Popescu dezinformează populația.

Declarații incendiare care aruncă în aer scena politică!

Ministrul Economiei nu catadicsește să răspundă oamenilor de afaceri români

În urmă cu 10 zile, FRDVA a trimis adresa nr. 12/27.03.2020 în atenția ministrului Economiei, Virgil Popescu și spre știință secretarului de stat Liviu Rogojinaru.

Stimate Domnule Ministru,

Federatia Română de Design Vestimentar și Accesorii, din care fac parte 6 asociații de profil din România, cu un număr total de 178 firme producatoare și aproximativ 5000 de angajați, dorește să vină în sprijinul Guvernului României și să producă absolut toate tipurile de echipamente de producție de care este nevoie. Întrucât toate țările au interzis exportul materialelor din care se confecționează aceste produse, FRDVA vă informează că în situația în care ați reuși pe cale diplomatică să faceți rost de materia primă, toate firmele noastre, care nu doresc să-și întrerupă activitatea, ar fi dispuse să producă aceste echipamente. Totodată, FRDVA este dispusă să importe pe cheltuiala proprie materia primă, în situația în care dumneavoastră reușiti să intermediați o astfel de achiziție internațională, se arată în adresa menționată.

Contactată de vineri13.ro, Clara Rotescu a declarat că nu a primit nici măcar un răspuns de la Virgil Popescu.

Interesant este, însă, că Virgil Popescu a anunțat, în urmă cu câteva zile, faptul că s-a început producția primelor măști medicinale în România, în codițiile în care țara noastră, ca întreg mapamondul, are de suferit din pricina crizei provocată de COVID-19.

Din păcate, însă, dincolo de aceste declarații optimiste ale demnitarului nu se află nimic, iar Clara Rotescu știe mai bine ca oricine acest lucru.

Șefa FRDVA a precizat că, de două săptămâni, Virgil Popescu este în… campanie electorală.

”Într-adevăr, de două săptămâni, domnul ministru Popescu este într-o campanie electorală, în care se promovează activ actele de industrializare ale României. Practic, asistăm la o reindustrializare a sectorului textil și, din declarațiile dumnealui aflăm că noi toți cei din sectorul textil, mai ales fabricile mari lucrăm și rupem norii, în realitate este o mare mascaradă, de fapt, o mare minciună. Colegele mele, Andreea Dogaru, care are trei fabrici în zona Craiovei și lucrează lohn, face măști și le donează, din proprie inițiativă, nu a sunat-o nimeni de la minister, colega mea Nausica, de la Nausica Mod de la Focșani are 200 de angajați lucra pentru Inditex nu are nici o comandă, face măști din bumbac și le donează sau le vinde clienților, doritorilor, colega mea, Lavinia Lăscae de la Andreea Prod lucrează măști și încearcă să supraviețuiască pe această piață, singura piață din lume și din Europa care nu suportă producătorii autohtoni și încearcă să cumpere doar din China pentru că, iată, în Franța, măștile medicale se certifică în 24 de ore, iar producătorii locali au întâietate în licitațiile publice. Guvernul român și mass-media sau o parte din mass media au reușit să transforme aceste măști din bumbac în pericolul public numărul 1. Cu toate acestea, nu observăm nici o mască ieșită pe piața românească din producția autohtonă”, a declarat Clara Rotescu.

Mai mult, aceasta a precizat că nu pricepe de ce spitalele nu sunt asigurate cu măști și combinezoane, în ciuda declarațiilor optimiste ale lui Virgil Popescu și a subliniat că toată industria textilă din România are nevoie de lucru, mai ales că au scăzut comenzile și, deci, toți din industrie au nevoie să facă acest lucru.

Normele de certificare pentru măștile românești, bătaie de joc

Un alt aspect subliniat de Clara Rotescu este de-a dreptul strigător la cer. Mai exact, aceasta spune că normele de certificare ale măștilor sanitare durează 6 luni. În Franța durează 24 de ore.

”Deci, dacă eu vreau să-mi certific produsul, o să vă vindecați de COVID peste 7 luni, minim. Și nu înțeleg cum toate promisiunile acestea electorale se desfășoară în același timp cu anunțurile de stare ale lui Raed Arafat, de la care aflăm că suntem în starea 4, în starea 5, în starea 7…”, a explicat Rotescu.

Aceasta se întreabă, pe bună dreptate, văzând dezastrul din spitalele României – Suceava, Arad, care anunță că nu au măști medicinale – unde sunt măștile promise de Virgil Popescu, cine le face și ce se întâmplă cu ele.

Mai grav este că se poartă o adevărată luptă de denigrare a produselor românești.

Este o adevărată dihotomie în opiniile mass media din oraș că măștile din bumbac sunt bune, măștile din bumbac nu sunt bune, combinezoanele făcute în România nu sunt bune, dar sunt făcute din același material ca și cele din China, dar nu sunt bune, că nu sunt aduse din China sau din Turcia…Pe de altă parte, se vând combinezoane la 100, 150 de lei cele importate Lumea vorbește că medicii nu mai vor să intre în spitale. Cine are grijă de copilul unui medic? Cine îl crește, statul român? Statul român, care nu are grijă de un singur angajat decât de angajații

Eu n-am văzut zilele acestea nici o donație făcută de statul român pentru un spital de către un demnitar român. Eu aud de 2 săptămâni promisiuni electorale, că se va face, de zici că acum s-a inventat COVID –ul în lume și încă nu a ajuns în Europa.

Iar noi ne pregătim să intrăm în vârful stării de COVID, nu?”, a punctat Clara Rotescu.

Mai grav este că un laborator care certifică aceste măști nu se află în România. Indiferent că mâine ar fi gata produsul, el trebuie trimis într-o zonă din Uniunea Europeană, în Belgia, probabil sau unde sunt aceste laboratoare. Rotescu este de părere că lucrurile puteau fi simplificate, ”dar nu se doresc a fi simplificate, ca fiecare lucru făcut fără consultare publică, se face de-a-ndoaselea”

Virgil Popescu a suspendat Programul Național de Export

”Noi, pe 3 februarie, ne-am întors de la târgul Paris Fashion Week – 36 de firme exportatoare, 36 de branduri românești de succes. Ne-am întors de la cel mai mare târg de fashion din lume. În acel moment, am aflat că programul național de export este suspendat de domnul ministru Popescu, că așa dorește dumnealui. Nu ne-a chemat din acea zi niciodată și, de fapt, de când a fost numit în funcție nu ne-a chemat absolut niciodată și nu a venit la nici o discuție cu mediul de afaceri, nici măcar cu consiliul de export, unde sunt reprezentate 24 de asociații și federații patronale din toate domeniile de activitate. Practic, ultimii exportatori ai României, cu excepția celor care exportă doar materie primă în stare pură: pui, găini, lemne etc. Pui vii, nu vorbim de carne procesată.

Cu excepția acestora, toți facem parte din Consiliul de Export. Absolut niciodată dl ministru nu și-a făcut prezența nici măcar când Consiliul de Export a elaborat un set de măsuri și Consiliul de Export reprezentat prin Mihai Ionescu, președintele Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România, este prezent în acest comitet guvernamental de criză care o analizează și încearcă să facă o serie de reguli de ajutorare a firmelor românești, mai mult inexistente decât existente. Niciodată nu a fost consultat”, a declarat sursa citată.

Aceasta a precizat că, dacă vom citi setul de măsuri luate de Guvernul spaniol, german sau francez sau chiar portughez vom dori instantaneu să ne mutăm din România.

Clara Rotescu a spus, însă, un lucru îngrijorător. Și anume că, până acum, niciodată nu s-a gândit să părăsească România și că iubește ceea ce face, își iubește firma, tot sufletul său este acolo și alături îi sunt colegele din cele 178 de firme din Federația Română de Design Vestimentar și Accesorii.

Rotescu a explicat că guvernul spaniol a dat măsuri de protecție pentru toți exportatorii din domeniul textil, iar cel portughez sprijină toți exportatorii chiar și pe cel mai mic, neînsemnat, pe toată această perioadă pentru ca începutul după pandemie să fie un pas mare înainte și omul să nu piardă.

”Noi, în schimb, am trecut în șomaj tehnic, un șomaj care încă nu este reglementat corect în Monitorul Oficial, niște certificate care astăzi se iau mâine nu se mai dau, poimâine nu există platformă, dar există, dar încă nu s-a cumpărat pentru că astăzi, de pildă, știam că trebuie să ne înscriem pe platformă. Astăzi, ministrul scrie că platforma nu este gata. Scrie și pe Facebook-ul lui personal că la noi așa se fac comunicările, pe Facebook, precum pițipoancele.

Pițipoancele pun ciorba de dimineață și miniștrii noștri ne anunță cam ce gândesc ei. E clar, nu contează o zi, două, până se mai face platforma asta, că oricum oamenii au timp să depună actele, adică o vrăjeală, așa, la adresa cetățeanului român”, a explicat președintele Federației Române de Design Vestimentar și Accesorii.

Cine va profita, însă, de pe urma acestei crize și acestui haos, la urma urmei?

Președintele Federației Române de Design Vestimentar și Accesorii spune clar: ”în primul rând, vor profita toate celelalte firme străine”.

”Noi trăim într—un mediu concurențial. Noi, când mergem la Paris Fashion Week concurăm cu toate brandurile din toată lumea. Sunt 4700 de branduri care participă la Paris Fashion Week. Când eu merg pe banii mei, cu o colecție suportată din banii mei, mii de datorii în spate, credeți că merg pe același picior de egalitate cu o firmă pentru care importul este gratuit, care are facilități fiscale, care are nenumărate alte facilități? Prima mea grijă este să supraviețuiesc statului român și măsurilor precare pe care le adoptă”, a punctat sursa citată.

La rândul său, Mihai Ionescu, președintele ANEIR, a declarat, sec, că suspendarea programului de export este un subiect încheiat și că ministrul Economiei va fi responsabil pentru eșecul Programului de Promovare a Exporturilor.

Sursa: vineri13.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here