Bucureşti, 07-04-2020

Dragi colegi, Vă transmitem declarația CES dinaintea deciziilor Eurogrupului și ale Consiliului privind pachetul de reacție la criză.

Sursa: Confederatia Europeana a SIndicatelor

La mai puțin de o lună de la începerea blocajelor în multe țări UE din cauza epidemiei de coronavirus COVID-19, numărul de lucrători în șomaj a trecut de 4 milioane, cu sute de mii de companii închise și multe având puține șanse să supraviețuiască în caz de urgență.

În același timp, în majoritatea statelor membre au fost instituite măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor care se confruntă cu dificultăți și pentru a oferi lucrătorilor cu contracte de muncă suspendate și cu aranjamente de muncă de scurtă durată o compensare a veniturilor, ceea ce va face posibilă salvarea a milioane de locuri de muncă.

Cu toate acestea, inițiativele pentru sprijin financiar anunțate de Comisia Europeană și BCE la începutul carantinei au fost prost implementate și nu au ajuns la economiile naționale și la bugetele publice.

Din aceste motive, CES solicită miniștrilor finanțelor și liderilor UE să aprobe și să pună în aplicare rapid toate noile măsuri extraordinare propuse de președintele Eurogrupului. CES propune și adoptarea altor recomandări importante.

SURE

Implementarea SURE trebuie aplicată recomandând statelor membre:

 • Stabilirea unor scheme de muncă cu timp redus și a unor măsuri similare în toate țările;
 • Asigurându-se acoperirrea tuturor lucrătorilor, inclusiv a lucrătorilor independenți și atipici, precum și a tuturor sectoarelor și companiilor, inclusiv a IMM-urilor;
 • Oferirea finanțării pentru astfel de măsuri numai angajatorilor care nu concediază lucrători;
 • Proiectarea și implementarea măsurilor prin dialog social.

MES

Activarea MES pentru situația de urgență COVID-19:

 • Ar trebui să fie deschis și pentru statele membre din afara zonei euro;
 • Trebuie să acorde prioritate asistenței sistemelor de îngrijire a sănătății și altor sisteme de protecție socială;
 • Nu trebuie să implice condiții macroeconomice sau reforme structurale impuse statelor membre;
 • Reglementările privind utilizarea MES trebuie adaptate în consecință.

BEI

Activarea finanțării BEI pentru situația de urgență COVID-19:

 • Trebuie să acorde prioritate IMM-urilor, dar și serviciilor publice (în special îngrijirea sănătății) și infrastructurilor sociale;
 • Nu trebuie să includă condiții macroeconomice;
 • Garanțiile și împrumuturile ar trebui să fie accesibile pentru IMM-uri fără costuri administrative sau de altă natură.

Pentru toate cele trei măsuri:

 • Mărimea finanțării prevăzute (200 de miliarde de euro pentru MES și BEI în parte, 100 de miliarde de euro pentru SURE) trebuie reevaluată imediat ce o finanțare suplimentară se dovedește a fi necesară;
 • Activarea trebuie să fie imediată;
 • Împrumuturile acordate statelor membre trebuie să fie rambursate pe termen lung și cu dobândă zero sau negativă.

Deși aceste măsuri pot fi eficiente pentru a combate situația de urgență actuală, dacă sunt puse în aplicare în conformitate cu recomandările de mai sus, vor crește datoria statelor membre și nu vor fi suficiente pentru a susține recuperarea după situația de urgență.

În acest sens, numai un Plan Extraordinar de Revenire poate crea condițiile necesare pentru o creștere durabilă și inclusivă pe termen mediu și lung în Europa.

Un astfel de plan, pentru care Consiliul European a acordat deja mandatat Comisiei Europene, trebuie să includă:

 • O decizie rapidăcu privire la activarea și implementarea acesteia;
 • Un instrument de creanță comunpentru emiterea de obligațiuni UE și noi taxe UE, pentru a oferi finanțare adecvată statelor membre și pentru a crește resursele proprii ale Uniunii Europene;
 • Aprobare rapidă a Cadrului financiar multianualpentru următorii 7 ani fără întârziere, iar acesta ar trebui să crească semnificativ prin intermediul instrumentelor susmenționate pentru suplimenta resursele proprii ale UE;
 • Adoptarea unui model de creștere durabil și incluziv pentru UE, bazat pe inițiativele lansate deja de Comisia Europeană – inclusiv Acordul Verde, Planul de acțiune pentru punerea în aplicare a Pilonului European pentru Drepturile Sociale, inițiativa Salariilor Minime Corecte, Inițiativa privind transparența salarizării, o nouă strategie de politică industrială pentru UE și Pactul digital – și o foaie de parcurs concretă pentru implementarea în UE a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă a Agendei 2030 a Organizației Națiunilor Unite.

Uniunea Europeană se confruntă cu o urgență fără precedent. Doar dacă vom fi capabili să punem acum în acțiune toate măsurile necesare, va fi posibil să prevenim o nouă și dramatică criză economică și socială.

Proiectul european și democrațiile noastre sunt în pericol, este nevoie disperată de responsabilitate și solidaritate pentru a arăta cetățenilor UE și lucrătorilor că putem construi împreună o Europă care este aptă să îi protejeze.

Declarația CES înaintea deciziilor Euroroupului și ale Consiliului privind reacția la criză: https://www.etuc.org/en/document/etuc-statement-ahead-euroroup-and-council-decisions-crisis-response

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here