“Sa te plangi ca un proces legislativ in curs, denumit incercarea de masacrare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala, si care in fapt nu s-a materializat (au fost doua decizii ale CCR de neconstitutionalitate) ii descurajeaza pe procurori in munca lor arata mai degraba nevoia de a furniza un pretext si nicidecum de a oferi un motiv plauzibil al inactivitatii”
Actual sef al DNA Crin–Nicu Bologa si-a gasit “nasul”, dupa ce s-a vaicarit intr-un interviu in care a incercat sa justifice dezastrul din DNA prin faptul ca procurorii si-ar fi pierdut entuziasmul.


Fostul sef al parchetului anticoruptie Daniel Morar (foto) l-a “rupt” in doua pe Bologa si a desfiintat intreaga argumentatie gandita de acesta.
Intr-o declaratie oferita pentru site-ul presacurata.ro, detinut de jurnalista Sorina Matei, Daniel Morar ii transmite sefului DNA, care s-a plans ca s-ar fi incercat in Parlament masacrarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, ca acest lucru nu s-a intamplat, amintindu-i ca CCR a dat doua decizii de neconstitutionalitate in aceasta privinta.
In ceea ce priveste vaicareala actualului sef al DNA privind dezincriminarea abuzului in serviciu, care a sustinut ca urmarea acestui lucru a fost clasarea a 800 de dosare cu prejudicii de sute de milioane de euro, Morar ii reaminteste lui Bologa ca tentativa se deosebeste de infractiunea consumata, rezultatul urmarit nu se produce si nu are cum sa cauzeze vreun prejudiciu.
In concluzie, Daniel Morar afirma ca de fapt declaratiile lui Nicu Bologa arata mai degraba nevoia de a furniza un pretext si nicidecum de a oferi un motiv plauzibil al inactivitatii DNA: “Demonstreaza, in opinia mea, o pozitionare gresita a unui conducator de institutie”.
Iata declaratiile facute de Daniel Morar pentru presacurata.ro, conform celor de la Lumea Justitiei:
„Sa te plangi ca un proces legislativ in curs, denumit incercarea de masacrare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala, si care in fapt nu s-a materializat (au fost doua decizii ale CCR de neconstitutionalitate) ii descurajeaza pe procurori in munca lor arata mai degraba nevoia de a furniza un pretext si nicidecum de a oferi un motiv plauzibil al inactivitatii.
Afirmatia ca, alaturi de alte date, dezincriminarea totala (prin decizia CCR) a tentativei la abuz in serviciu a determinat DNA sa claseze 800 de dosare cu prejudicii de sute de milioane de euro, dincolo de caracterul sau contrafactual si de o maxima relativitate, ma face sa ma intreb daca intr-adevar nu se stie ca tentativa se deosebeste de infractiunea consumata tocmai prin aceea ca, in cazul sau, rezultatul urmarit nu se produce si deci, in cazul abuzului in serviciu ramas in forma tentativei nu are cum sa cauzeze vreun prejudiciu.
In fine, a invoca deciziile CCR privind abuzul in serviciu si interceptarea comunicatiilor, care au fost pronuntate in anul 2016 (deci in urma cu 4 ani) in anul 2020 (n.r. a le invoca in anul 2020) tot pentru a justifica o lipsa de rezultate si de entuziasm a procurorilor demonstreaza, in opinia mea, o pozitionare gresita a unui conducator de institutie.
Ca fost procuror-sef al DNA, stiu ca rostul celui care ocupa o asemenea pozitie este sa faca institutia sa performeze si sa fie eficienta in conditiile unui cadru legislativ dat si ca doar acuzarea altor institutii nu ajuta in acest demers”. (Corina U.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here