Virgil Popescu, ministrul Energiei, a emis un ordin prin care a cerut tuturor companiilor să aprobe până pe 15 iunie planurile de investiții pe 5 ani, investiții serioase, care să fie în concordanță cu Green Deal. Acesta a scris: “Majoritatea companiilor le-au aprobat deja. Vorbim de investiții de circa 12 miliarde de euro”.
Într-un interviu pentru G4 Media , Virgil Popescu a spus: Hidroelectrica vrea să investească în parcuri eoliene offshore în Marea Neagră de 300 MW, plus parcuri onshore de 300 MW, Electrica și Romgaz vor să deschidă centrale de producție a energiei electrice, iar Romgaz vrea să intre în zona de petrochimie și a pus în planul de investiții o fabrică de metanol. La Complexul Energetic Oltenia, vor fi unități trecute de pe cărbune pe gaz, va fi o capacitate de producție de 300 MW pe fotovoltaic, va rămâne și producția pe cărbune. Mixul cărbune – gaz – regenerabil îi va permite să-și continue activitatea și după restructurare. La Complexul Energetic Hunedoara va începe procesul de reorganizare. Vom forma acolo două companii distincte. Una cu centrala de la Paroșeni și una cu centrala de la Mintia, care e dorită și va merge probabil la autoritățile locale”.
Referitor la reactoarele 3 şi 4, Virgil Popescu a spus: “Avem un parteneriat strategic cu SUA și îmi doresc construirea reactoarelor 3 și 4 cu tehnologia canadiană CANDU. Evident că în viitorul consorțiu vor trebui să existe canadienii și să finanțăm proiectul cu partenerii noștri din SUA, NATO și UE. Nu puteam sta blocați, cum am stat șapte ani”.
Referitor la un proiect de modificare a legii offshore, Virgil Popescu a spus că doreşte deblocarea investițiilor prin modificarea legii în Parlament, prin consens. “Din discuțiile publice și din ce se vede în mediul politic, acest lucru nu poate fi făcut până la alegerile parlamentare”, a mai spus Virgil Popescu.
Domnia sa a mai anunţat pe Facebook că, la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, va exista un pachet de ajutor pentru IMM-uri cu un buget pentru granturi nerambursabile de 1 miliard de euro, fresh money. Va fi împărțit în trei proiecte:

  • 550 milioane euro granturi pentru investiții, până în 200.000 de euro fiecare grant
  • 350 milioane euro granturi de capital, tot până în 200.000 de euro, pentru companiile lovite puternic de pandemie: turism, horeca, transport auto, industria de evenimente
    *100 milioane euro euro , granturi până în 2.000 de euro pentru firme cu un singur salariat, care este și acționarul companiei și care nu au beneficiat de niciun ajutor în această perioadă. (Frone A.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here