Moment solemn, atentie! Klaus Iohannis s-a dus in Piata Universitatii, de data aceasta fara geaca rosie, pentru a depune o coroana de flori la Monumentul “Kilometrul zero al democratiei”, cu prilejul marcarii a 30 de ani de la Fenomenul Piata Universitatii si Mineriada din 13-15 iunie 1990. Superb gest! Problema e ca dom’ presedinte a deschis si gura, fara sa aiba mesajul dinainte scris pe foaie. Si rau a facut, caci ne-a aratat cum vorbeste un presedinte de stat si, mai ales, cum gandeste. Aflam asadar de la Iohannis ca in fata epidemiei de coronavirus care “este intre noi” si a “virusului care este in comunitate”, “ori esti precaut, ori esti prost”. Dupa ce si-a dat seama ce gogomanie a scos pe gura, Iohannis a revenit cu o declaratie in care si-a cerut scuze fata de cei care s-au simtit lezati de afirmatiile sale:

“Vreau sa ma refer la o arfirmatie pe care am facut-o si unii au scos-o din context. Daca cineva s-a simtit lezat, imi cer scuze public. Nu m-am referit la persoane care sunt sau pacienti sau care au fost afectati de boala.

Am vrut sa atrag atentia asupra manipularii pentru ca era vorba despre oameni care sunt informati si mi se pare inadmisibil ca o persoana care cunoaste datele sa duca ingrijorarile oamenilor in ridicol.

Nu pot sa accept ca in Romania, unde am avut si astazi multi bolnavi, sa umble unii prin spatiul public si sa spuna ca cineva a ascuns datele si ca trebuie sa ne relaxam cu totii. Acesti oameni care cunosc datele incearca sa manipuleze.

Sa nu dam crezare informatiilor false si manipularilor. Nu exista alte informatii decat cele pe care le aflam zilnic la ora 13.

Inca odata: daca am fost gresit inteles, imi cer scuze, dar cred ca si eu trebuie sa atrag atentia asupra unei posibile incercari de manipulare a opiniei publice in incercarea de a aduna voturi pentru ca vin alegeri”.

Trageti singur concluziile. Noi, pentru acuratate prezentam declaratia integrala in care Iohannis vorbeste despre precauti si prosti in fata Covid-19, astfel cum a fost prezentata de Digi24, precizeaza cei de la Lumea Justitiei:

“Eu nu imi doresc sa se prelungeasca starea de alerta asa cum e acum, vreau o varinta mai simpla, mai supla care sa contina exact acele lucruri care trebuie sa ramana ca obligatorii: portul mastii in interior, distantarea, masurile de igiena. Fara stare de alerta ministrii nu mai pot sa eimita ordine care sa vina in sprijnul populatiei. Sunt masuri practice.

Sigur, masurile de relaxare anuntate vor fi luate. Vrem sa mergem mai departe, dar trebuie sa fim prudenti.

Eu fac apel la parlamentari sa inteleaga ca nu putem sa ne targuim pe voturi, aici e vorba de sanatatea oamenilor.

Sunt masuri care probabil vor trebui impuse si in viitor, nu doar 15 zile. Daaca lucrurile merg bine, vom avea dupa 2 saptamani o noua faza de relaxare. Dar de exemplu, portul mastii sau distantarea sau ordinele comune ale ministri din domeniul medicina, invatamant, acestea sunt necesare.

Ele reglementeaza, nu afecteaza viata oamenilor. Pana la urma aproape toate activitatile vor fi posibile.

Ganditi-va ca reapare un focar de infectie, fara un instrument Guvernul nu poate face nimic.

Am vazut ca sunt unii politicieni care mai mult fug dupa voturi, care spun ca putem sa ne relaxam cu totul si ca nu e nevoie de masuri si sa vina specialistii cu dovezi.

Nu va suparati: ce doveti vreti? 270 de infectari de ieri pana astazi. Peste 150 de persoane la ATI. Epidemia este intre noi, virusul este in comunitate. in fata unei boli ori esti precaut, ori esti prost. Una din doua”. (F.A.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here