(Preluare National – Catalin Tache):

Ministrul Apărării s-a lăsat încălecat, astfel că, gata, ”cercul s-a închis”! Asta după ce pe 26 ianuarie dezvăluiam că procurorii DNA au descins fără obișnuitul tam-tam mediatic la sediul Ministerului Apărării Naționale. Acolo unde au dat iama prin birouri, fără ca ministrul Ionel Ciucă sau șeful Direcției Generale de Informații a Armatei, generalul Marian Hăpău să fi fost înștiințați înainte. Numai că, ținând cont atât de hotărârea procurorilor, cât și de faptul că totuși cel puțin generalul Ciucă era văzut la acea dată drept principalul favorit la preluarea conducerii noului ”guvernul meu”, inițiații sistemului au conștientizat imediat că o asemenea operațiune nu putea avea loc fără girul, fie el și tacit, al președintelui Klaus Iohannis.

Iar sursele noastre au confirmat ulterior că, într-adevăr, Palatul Cotroceni fusese înștiințat, fie și neoficial, despre acțiunea procurorilor DNA. Cei care dăduseră buzna în sediul MApN sub pretextul verificării decontării ilegale a voucherelor de vacanță de către mai multe cadre ale ministerului. Numai că, așa după cum decodam descinderea procurorilor, îl avertizam pe ministrul Apărării, titrând direct ”Ciucă, te caută Lockheed Martin cu DNA-ul”! Și iată că deși au trecut doar câteva luni de atunci, generalul Ionel Ciucă deja nu se mai află printre favoriții președintelui. Astfel că acesta ar plăti orice preț pentru a reuși să spargă ”embargoul” care i-a fost impus de forțe prea influente pentru a putea fi contraacarate de ”combinatorii” lui Hăpău de la DGIA. Mai ales că șeful informațiilor militare ar da orice la rândul său să scape de ”tutela” lui Ciucă. Numai că iată că se pare că deja ”cercul s-a închis”, după ce ministrul Apărării l-a primit la biroul său pe noul emisar al companiei americane Lockheed Martin, cea de la care  se trăsese declinul generalului Ciucă. Cel care de această dată însă pare să fi înțeles ”lecția” primită și s-ar fi făcut ”ghiocel”, oferind americanilor pe tavă orice contract doresc pentru a prinde o ”felie” cât mai mare din bugetul de miliarde de euro destinat înzestrării Armatei Române.

Nu au fost serviciile noastre…

Erau vremuri în care generalul Ciucă îl planta pe camaradul de la Buzău, chestorul Bogdan Despescu la comanda Ministerului Afacerilor Interne. Și juca deja la rupere, fiind convins că îi va lua locul premierului Ludovic Orban. Astfel că și-a permis inclusiv aroganța de a îi băga în gura președintelui pe șefii unor servicii secrete. Astfel că mulți se așteptau la contraatacul sistemului… Numai că decăderea lui Ciucă, începută odată cu descinderea DNA la sediul MApN nu a fost mâna serviciilor secrete românești! Iar ca de atâtea alte ori, dovedind din nou un exces de zel specific celor mai loiali ”argați” ai ”Coloniei”, structurile de forță au sărit la ”beregata” generalului Ciucă imediat după ce Klaus Iohannis și-ar fi exprimat în cercul intim al ”oamenilor președintelui” nemulțumirea față de „aerele” ministrului Apărării. Cel care ar fi nesocotit” deal”-ul făcut la Washington de către președintele României cu poate cel mai mare producător de armament din lume.

SH –uri la 53, în loc de F16 noi la 55 !

Înțelegere care prevedea că MApN va merge strict pe mâna producătorului american Lockheed Martin pentru formarea unei noi escadrile aviatice pentru Forțele Aeriene Române. Numai că deși inițial trebuiau luate avioane F35, partea română a solicitat o derogare, rămânând bătut în cuie să luăm doar avioane F16 noi. Iată însă că neglijând palma bătută de Iohannis și Trump, ambițiosul general Ciucă a preluat frâiele afacerii pe persoană fizică. Astfel că după cum reiese dintr-un raport contrainformativ intrat în posesia noastră, Lockheed Martin a ofertat avioane de luptă F16 noi, ultima variantă propusă fiind la prețul de 55 milioane de dolari bucata. Însă Ciucă a decis de la sine putere să cumpere ”SH”-uri și încă varianta veche, la prețul de … 53 de milioane de dolari! Ceea ce i-a scos din minți pe producătorii de la Lockheed Martin, mai ales avioanele second –hand sunt achiziționarte de la ”nesemnificativa” armată portugheză. Ele urmând să fe trimise la Bacău imediat după achiziționare, pentru o modernizare de urgență”! Asigurată de o companie israeliană rivală, ceea ce a mărit și mai mult frustrarea influenților susținători ai Lockheed Martin…

Mărește singur ”tributul”

Cu DNA suflându-i în ceafă și izolat de oamenii președintelui, ”fezandarea” lui Ciucă pare să fi produs efectul scontat. Astfel că ”rebeliunea” ministrului  Apărării a luat sfârșit odată cu întâlnirea avută cu Dennis Goge, noul vicepreședinte pentru Europa Centrală și de Est al companiei Lockheed Martin. Unde s-a abordat ”stadiul implementării programelor de înzestrare aflate în derulare precum și cele aflate în etapa de operare și suport precum avionul multirol F-16, sistemele sol-aer PATRIOT, lansatorul multiplu de rachete cu bătaie mare – HIMARS, radarele de mare distanță sau radare pentru supraveghere la înălțimi medii și mici”. Însă după cum susțin sursele noastre, ministrul ar fi plusat, ”mărind singur tributul”,prin evidențierea potențialului pe care MApN îl are pentru dezvoltarea a noi echipamente în domeniul tehnologiilor militare de înaltă performanță. Acolo unde ”scorurile” sunt cu mult mai mari chiar decât în cazul avioanelor de luptă sau a sistemelor de rachete! Și uite cum generalul Ciucă s-ar putea să fie din nou văzut în preajma președintelui Iohannis după ce și-a ”îndreptat greșeala”personală . Dar pe miliardele de dolari alocate de la buget, bineînțeles…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here