(Preluare Inpolitics):

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, a avertizat azi, la lansarea unei campanii şi a unei platforme online (munca.info) împotriva exploatării prin muncă, că România e principalul furnizori de sclavi pe piața britanică și că e nevoie de transparență pentru prevenirea exploatării respective. Paradoxal, nici Noble, nici ambasadorul SUA. Adrian Zuckerman, implicat și el în acțiune, nu au suflat un cuvînt, însă, despre recentul scandal provocat de decizia ministrului Justiției de a secretiza dosarele traficanților de carne vie.

„Munca forţată face parte, alături de traficul de persoane şi alte fapte penale, din ceea ce Guvernul britanic numeşte sclavie modernă. Combaterea sclaviei moderne este o prioritate absolută pentru Guvernul nostru şi sigur pentru Ambasada britanică la Bucureşti, având în vedere că de-a lungul ultimului deceniu România a devenit prima ţară din UE origine pentru victimele identificate în sistemul britanic. Principalele tipuri de exploatare raportate de victimele cu cetăţenie română sunt în primul rând exploatarea prin muncă forţată”, a spus Noble.
Pentru a combate acest fenomen, a subliniat el, este nevoie de „asigurarea transparenţei mediului privat pentru prevenirea exploatării în lanţurile de producţie, îmbunătăţirea sistemului naţional al protecţiei şi creşterea capacităţii autorităţilor de a investiga şi de a judeca”.

Vorbind despre transparență, nici Noble, nici Zuckerman nu au suflat un cuvînt despre scandaloasa decizie luate recent în justiție, de a se secretiza dosarele de trafic de carne vie, pe motiv că se dorește protejarea victimelor, conform explicțaiilor ministrului Cătălin Predoiu.
Decizia a determinat zeci de ONG-uri să protesteze vehement, atrăgînd atenția că secretizarea, de fapt, servește doar traficanților, nu victimelor și cerînd revenirea asupra deciziei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here