(Preluare National – Catalin Tache):

Colonelul Enescu citat pentru data de 24 septembrie

Gata, se strânge lațul în jurul inspectorului general al Jandarmeriei. Iluziile acestuia că oamenii legii nu vor îndrăzni să urce până la nivelul său spulberându-se de tăria procurorului de caz din cadrul DNA Militar de a continua până la capăt ancheta declanșată de dezvăluirile ”NAȚIONAL” cu privire la veniturile exorbitante încasate de acesta în plină stare de urgență și de alertă în urma pontării a sute de ore suplimentare. Fără avizul obligatoriu al ministrului de Interne, Marcel Vela sau cel al secretarului de stat, Bogdan Despescu! Și fără a aștepta, ca și orice alt ”muritor” din cadrul Ministerului de Interne trecerea termenului obligatoriu după care ar fi putut primi aceste sume, dacă nu și-ar fi luat în schimb între timp zilele libere aferente. Și fără a îndeplini nenumărate alte proceduri absolut obligatorii și prevăzute cât se poate de clar nu doar de regulamentele interioare ale MAI-ului, dar și de prevederile Codului muncii…

În schimb, disperat de ”tsunami”-ul mediatic provocat de seria neîntreruptă de dezvăluiri din ultimele luni din ”NAȚIONAL” și de faptul că deja ”AMR”-ul până când va fi înștiințat la sediul Secției Militare a Direcției Naționale Anticorupție de statutul de suspect a rămas sub numărul degetelor, colonelul Bogdan Enescu a încercat un disperat contraatac. Unul mai mult ”plângăcios”, decât ”la baionetă”, ce-i drept. Și în care s-a rezumat să arunce vina strict în spatele Direcțiilor subordonate, care ar fi comis ”erori” care i-au băgat în conturi zeci de mii de lei. Numai că fără a mai conștinetiza că deja stau structurile cu ochii pe el mai ceva decât pe clanurile interlope, colonelul Enescu continuă ”măcelul” de la nivelul IGJR. Acolo unde într-o încercare de-a dreptul halucinantă de a șterge urmele sutelor de ore suplimentare bifate cu de la sine putere, în lipsa unui ordin expres barem al secretarului de stat Bogdan Despescu, inspectorul general forțează ”decimarea” Direcției Financiare și a celei de Resurse Umane. Astfel că, după ce le-a făcut plângeri pe la Parchetul General și le-a solicitat oficial retragerea avizului ORNISS privind accesul la informații clasificate subordonaților, colonelul Enescu a intrat în criză de timp. Mai ales că după ce și-a pus atâtea speranțe că serviciul secret al Ministerului de Interne îi va face jocurile și le va retrage celor de pe ”lista neagră” a lui Enescu avizele ORNISS, până și ”Mâțu” a conștientizat în cele din urmă că DIPI nu joacă așa cum vrea el. Astfel că a declanșat o operațiune de ”destructurare” a celor două Direcții, ai căror membri – cei care nu se află încă sub pavăza temporară a concediilor – sunt detașați fără voia lor, pe o perioadă de șase luni, la diverse structuri tertoriale. Dar este deja mult, mult prea târziu. Pentru că deja lista audierilor programate la Direcția Națională Anticorupție este mult prea lungă. Iar martorii nu pot confirma decât ceea ce se regăsește în documentele financiare aflate deja pe masa de lucru a procurorului de caz. Și asta doar într-unul din cele patru dosare care sunt în prezent instrumentate de către procurori împotriva colonelului Bogdan Enescu!

Uzurparea funcției!

Iată că la cîteva luni după ce dezvăluiam ”fișele fiscale” ale colonelului Bogdan Enescu se rostogolea în întreaga mass media următoarea informație : ” Șefii Jandarmeriei Române vor fi chemați la DNA, în calitate de suspecți. În luna iulie au fost făcute verificări la Jandarmeria Română, constatându-se că șeful acestei instituții, colonelul Bogdan Enescu, dar și doi foști șefi – colonelul Ionuț Cătălin Sindile și generalul Constantin Florea – și-ar fi aprobat ilegal sute de ore suplimentare, în starea de urgență și ar fi încasat ilegal zeci de mii de lei. Șeful Jandarmeriei a fost pus sub urmărire penală pentru infracțiunea de uzurpare a funcției din codul penal coroborate cu art. 13 indice 2 din legea 78/2000 privind sanționarea faptelor de corupție. Doar în cazul șefului Jandarmeriei, Bogdan Enescu, prejudiciul se ridică la peste 40.000 de lei. El și-ar fi aprobat singur efectuarea  și plata a aproape 900 de ore suplimentare, fără acordul șefului ierarhic superior, adică al chestorului Bogdan Despescu”!

”Mâțule”, ai primit citația vineri, pe 18!

Greu de crezut care o fi fost strategia colonelului Enescu atunci când sâmbătă, pe 19 septembrie, urla ca din gură de șarpe că el unul nu a fost vreodată citat la DNA! Când știa bine că a primit această înștiințare oficială încă de vineri, 18 septembrie! Pe fax, ”Mâțule”, dacă nu îți amintești… Și dacă așa crezi că pui presiune pe procurorul de caz cu ”teorii ale conspirației” care ar lovi prin tine în ”arma Jandarmeriei” te înșeli amarnic! La fel cum ai făcut-o și cu DIPI… Și cu conducerea MAI… Și cu Corpul de control al ministrului! Dar și cu cel al premierului… Pentru că la dosar există deja toate documentele oficiale, transmise chiar de către IGJR. Iar acestea vorbesc de la sine… La fel ca și martorii care vor fi audiați ”în valuri” începând cu data de 28 septembrie! Și asta pentru că totuși prea multora din sistem li se pare că deja le insulți inteligența susținând că nu aveai nevoie de avizul superiorilor pentru a rămâne în unitate în afara orelor de program și de a te trece astfel cu atâtea ore suplimenatre. Sau că aceste ore suplimentare – cele pe care le-ai bifat la maximul de 360 într-o singură lună – nu au nicio legătură cu sporurile pentru zilele de sâmbătă, de duminică, alte sărbători legale sau cele de noapte! Iar faptul că tu le-ai împărțit în ”pachețețe” nu înseamnă că procurorul nu te va întreba totuși cum de în luna ianuarie ai încasat un salariu de 13.000 lei iar în luna mai unul de 30.000 lei! Cu toate că deja toată lumea știe răspunsul: astfel ai fi ieșit la pensie, cu data de 1 noiembrie 2020, cu o pensie cu mult peste salariul care l-ai fi primit în continuare la conducerea IGJR. Și deocamdată Direcția de Audit Intern a MAI a ”săpat” doar până în 2018… Dar uite că s-a luat urma și la ”fișele fiscale” de dinainte de 2018 și se va vedea astfel dacă bifarea a sute de ore suplimentare era sau nu o practică și în perioada în care colonelul Enescu se afla la conducerea IJJ Ilfov…

Opriți ”măcelul”!

Până atunci însă cel mai important este ca superiorii colonelului Enescu să găsească totuși o soluție pentru a opri ”măcelul” resurselor umane care are loc în aceste ultime zile ale inspectorului general în fruntea IGJR. Și când se încearcă destructurarea unor întregi Direcții prin detașările ”cu japca” a oamenilor de care colonelul Enescu se teme că vor putea vorbi. Dar aceștia chiar o vor face! Și în mod oficial, ca și martori la DNA! Iar primul va fi chiar colonelul Radu Todoran, cel pe care colonelul Enescu a încercat în aceste zile să îl mute ”cu japca” la Giurgiu. Și la fel cum Fețeanu a fost ”ejectat” din funcția de șef Seviciu și trimis ”în exil”, la fel s-a luat și decizia ”detășării” colonelului Alina Băluță. Numai că primirea faxului de vineri cu citarea la DNA pentru data de 24 septembrie – tocmai cel despre care colonelul Enescu se jură public că nu știe!- i-au mai frânt acestuia excesul de zel. Ceea ce nu înseamnă însă că superiorii acestuia nu trebuie să ia măsurile ce se impun pentru a nu fi afectată și mai mult activitatea IGJR în această perioadă. Mai ales că sunt deja înregistrate liste de așteptare cu martorii dispuși să declare la DNA amenințările și abuzurile la care au fost supuși în ultimele zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here