(Preluare National – Catalin Tache):

Transportoarele Piranha V nu au participat încă la nicio misiu

Iată că seria de dezvăluiri din ”Național” cu privire la  ”afacerea Piranha 5” a produs deranj mare la vârful Ministerului Apărării Naționale! Mai ales că mult mediatizata înzestrare a Armatei Române nu este văzută de ministrul Nicolae Ionel Ciucă decât ca o simplă trambulină care ar urma să îl propulseze pe ambițiosul general care tocmai ce s-a înscris în Partidul Național Liberal în fruntea ”guvernului meu”. Generalul Ciucă se legendează tot mai mult drept ”omul americanilor”

Astfel că tocmai ce a fost emis odinul pe unitate ca toată lumea, de la analiștii cu ”solda” asigurată din fondurile operative ale Direcției Generale de Informații a Armatei și până la ditamai șefii de Arme din cadrul Ministerului Apărării Naționale să pună umărul la operațiunea de ”laudatium” a achiziției de transportoare blindate Piranha 5. Cu speranța deșartă că poate cu această fumigenă altfel penibilă se mai acoperă din scandalul dezvăluirii că partea română nici măcar nu a propus condiționarea încredințării directe a unor contracte de miliarde de dolari de cea mai mică facilitate de tip offset.

Codul generalul Berdilă

Generalul Berdilă, pus să laude achiziția de transportoare blindate

Și iată că de această dată a venit rândul generalului –maior Iulian Berdilă, nimeni altul decât chiar șeful Statului Major al Forțelor Terestre să tragă o ”spălătură” de imagine achiziției de transportoare Piranha V. Cele de care americanii au scăpat astfel și încă pe bani grei, pentru a putea achiziționa noile Lynx-uri care urmează a fi produse de către germani în… Ungaria. Acum, ce-i drept, neavând prea mult spațiu de mișcare, generalul Berdilă a trebuit să îndeplinească ingrata misiune primită. Astfel că în cadrul unei emisiuni de propagandă militară a motivat cumpărarea de transportoare de la americani pe un… Cod. Un fel de ”cod al lui Berdilă”… Acesta declarând că ” atunci când ne-am propus achiziționarea unor capabilități majore în toate categoriile de forțe am făcut-o cu o analiză foarte atentă : ce fel de produse vrem să integrăm, nu numai acum, într-o perioadă de tranziție, dar și pentru următorii 15 – 20 de ani. Piranha V a fost construit pe bază de cerințe de capabilități din Codul de capabilități al Alianței. Am reușit să avem ca termen de referință un cod de capabilități de care să ne folosim în așa fel încât toate Forțele Terestre ale Alianței să fie interoperabile”. Numai că deși generalul Berdilă își închipuie că oricum deja depășitele Piranha V vor mai putea fi catalogate drept tehnică de ultimă oră peste 20 de ani, deocamdată ”afacerea” a debutat cu o amânare de un an de zile. Producătorul General Dynamics întârziind deja cu un an de zile livrarea primului lot din cele 227 de transportoare blindate care ar urma să intre în dotarea Armatei Române. Chiar producătorii recunoscând că transportoarele blindate aveau probleme cu turela de 30 de mm și mai ales cu sistemul de comunicații. În schimb, generalul Berdilă nu a scos nicio vorbuliță și despre ”scandalul offset”. Și în fond mai bine a făcut, întrucât oricum nu avea ce declara…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here