(Preluare National – Catalin Tache):

Marina Militară încă ”nu pupă” corvetele…

Cronica unei vizite eșuate a premierului român la Paris din ”Național” a fost confirmată din păcate pe deplin de comportamentul grețos, ce-i drept, dar atent studiat al premierului francez Jean Castex. Cel care, pentru a nu lăsa loc de nicio interpretare pentru poziția Franței față de ”jocul dublu” al Bucureștiului în urma contractelor de înarmare câștigate de companii franceze, dar deturnate apoi către Statele Unite ale Americii, i-a aplicat o corecție protocolară fără precedent premierului român. Cel care, după cum deja bine știa și el, s-a văzut astfel nevoit să strângă la Paris cioburile sparte de generalul Ciucă la Washington.

Premierul Castex a păstrat distanța socială față de Orban

Iar după ce s-a uitat ostentativ pe o fițuică palmată atunci când a venit momentul să-i pomenească numele omologului român, Castex și-a pus purtătorul de vorbe să răspundă cererii lui Ludovic Orban de sprijin pentru intrarea României în Schengen. Semn clar că acesta va mai veni când vor mai produce francezii autoturisme Sandero sau Logan MCV la Mioveni, după ce Grupul Renault tocmai a încetat producția acestor modele  la fabrica ”DACIA” din România!

De ce nu dă Ciucă în judecată DAMEN! Savu de la DGIA știe!

Miniștrii români s-au dus la Paris pur și simplu cu palma în fund! Și tot așa s-au și întors! Fără niciun contract semnat! Doar cu ”datul cu bățul” pe o ipotetică ”foaie de parcurs” pe patru ani de zile! În timp ce premierul Castex nici măcar nu s-a obosit să răspundă solicitării părții române de a primi sprijin din partea Franței pentru primirea în spațiul Schengen… O Franță care, după cum avertizam zilele trecute, nu trebuia umilită într-un asemenea hal în cazul contractelor adjudecate de puternicele companii MBDA și Group Naval. Fie și pentru că tocmai ce se pregătește să preia Președinția Comisiei Europene. Iar dacă premierul Ludovic Orban a plecat oricum la Paris cu mâinile legate de ultimele decizii luate de Nicolae Ionel Ciucă, ministrul Apărării nu a mișcat niciun deget pentru a scoate Guvernul și implicit statul român din acest incident diplomatic fără precedent cu Franța. Cu toate că singura probă de bună credință pe care o mai putea da Ciucă era ca Ministerul Apărării Naționale să dea în judecată Damen și să ceară daune… Plus corelarea cu inflația, cel puțin… Însă atâta vreme cât MApN a acceptat se se dea înapoi banii de garanție lui Damen după pierderea procesului, este clar de ce l-a plantat Ciucă pe generalul Savu de la DGIA ”să scufunde” contractul corvetelor cu Naval… Cel care uite că nu a fost semnat nici la Paris!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here