(Preluare National – Catalin Tache):

Înalte fețe bisericești au tot fost ”tatonate” de ceva vreme cu tot felul de ”scurgeri de informații” din cadrul unor dosare care îi privea direct sau adiacent pe diverși prelați. Cu toate acestea, ce-i drept, procurorii au afișat o oarecare reținere în a merge prea departe cu dosarele vizând diverse componente ale Bisericii Ortodoxe Române, marea majoritate a acestora fiind unele de natură economică.

Câți înalți prelați or fi căzut deja pe tehnică…?

Numai că recenta ”declarație de război” a Patriarhului Daniel pare să fi fost decodificată drept un adevărat ”șantaj” de către ”destinatari”… Astfel că informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră arată că și în sistem s-ar fi decis ”să se schimbe foaia”. Zilele acestea fiind tot mai intens vehiculată informația că în scurt timp ar urma să se dea drumul la ”Dosarele BOR”!

Picați pe tehnică

Deja nu mai este un secret că nu puțini preoți au ”picat pe tehnică” în cadrul instrumentării anumitor spețe, unele dintre acestea fiind deja trimise în instanță. Unde au provocat nu puține controverse, mai ales că au fost atașate și stenogramele unor interceptări care nu ar fi avut nimic de-a face cu faptele suspectate și care ar fi ținut strict de viața privată a celor urmăriți cu mandat. Însă, după cum dezvăluiam cu ceva vreme în urmă, au existat și operațiuni de filaj care, cel puțin până acum nu s-au soldat cu finalizarea niciunui rechizitoriu… Sau măcar cu audierea celor implicați… Ceea ce ridică semne de întrebare cu atât mai mari, cu cât era vorba despre ”duhovnici” ai unor nume grele din politică, mediu de afaceri sau chiar de la vârful sistemului.

Numai că nedându-se niciun ”număr de penal” acestora, cel mai probabil notele informative au fost ținute la sertar. De-abia acum existând ”indicii temeinice” că ”dinamica operativă” impune ”detonarea” publică a unora dintre ele, la atât de puțină vreme după ce Patriarhul Daniel a avut o ieșire publică fără precedent… Și cu toate că prima opțiune a inițiaților sistemului este că se va încerca doar avertizarea capilor BOR de a o lăsa la rândul lor mai ușor cu amenințările există și ”voci autorizate” care susțin că dacă nu va fi înțeles nici acest ”ultim avertisment”, atunci chiar că ar putea fi declanșat asaltul final la adresa Bisericii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here