(Preluare Inpolitics):

”La Berlin s-a introdus și adoptat în Bundestag, cumva ”noaptea ca hoții”, proiectul unei legi de protecție împotriva infecțiilor. Legea împuternicește guvernul să domnească la adăpost de forul legislativ întru garantarea securității de contaminări a poporului panicat, obosit și de corona, și de libertatea venind la pachet cu statul de drept, întemeiat pe puteri separate, controlându-se reciproc” se arată într-un comentariu extrem de dur, intitulat ”Cum ni se fură libertatea” al Deutsche Welle pe marginea ultimei inițiative a guvernării Merkel.

”Pe viitor ar urma că șefa guvernului german și oamenii ei din executiv să poată determina rapid și fără obiecții parlamentare dacă se închid școlile, restaurantele, teatrele și lăcașurile de cult. Cândva, mai târziu, nu se prea știe când ori în ce condiții anume, Parlamentul, instituția odinioară cheie a democrației liberale, ar urma să-și dea, docil, acordul.

Reglementarea, comparată de criticii ei masiv, dar inexact, panicard și, deci, excesiv, în rețelele sociale, cu legea ”împuternicirii”, din 1933, care l-a eliberat pe Hitler de datoria de a nu domni fără a consulta Reichstagul, înființează temeiul unei împuterniciri guvernamentale pe timp de molimă. Executivului i se furnizează un soi de cec în alb și șansa de a afirma c-ar întări dreptul Parlamentului, în timp ce, de fapt, îl sapă. Asta, în timp ce criticii demersurilor guvernamentale de combatere a pandemiei au sporit și în Germania, în ultimul trimestru, vertiginos.

Acordat guvernanților, îndrituiți de o ”situație epidemică de dimensiuni naționale”, să poată îngrădi ori suspenda practic, sine die, în numele luptei contra virusului, mai toate drepturile fundamentale (în afară, poate, de cel la azil), inclusiv libertatea religioasă, de mișcare și a întrunirilor, noul cec în alb ar putea fi utilizat, zic criticii săi, pentru suprimarea democrației. În interesul securității, firește. Pardon, al sănătății. Și al protecției de contaminare. În ce măsură, odată adoptată, această normă anti-epidemică neclară, plină de scientismul unor cuvinte și supoziții de neînțeles, va rezista justiției și Curții Constituționale, rămâne de văzut” mai arată postul german.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here