(Preluare Inpolitics):

Institutul de sondaje CURS a dat publicității o cercetare realizată între 18-23 ianuarie exclusiv în București, măsurînd, între altele, procentele partidelor și încrederea în politicieni. Un sondaj pe gustul PNL și al lui Ludovic Orban, am spune, și foarte puțin pe al PSD și USR-PLUS.

Încrederea în personalități politice, conform CURS:

Klaus Iohannis – 38%
Nicușor Dan – 37%
Gabriela Firea – 32%
Ludovic Orban – 23%
Marcel Ciolacu – 22%
Florin Cîțu – 21%
Dan Barna – 19%
Gheorghe Simion – 18%
Traian Basescu – 15%
Victor Ponta – 10%
Călin Popescu Tăriceanu – 9%

De aici, scurte observații: trei dintre cele 11 personalități din sondaj sunt outsideri, ca lideri ai unor partide neparlamentare, chiar dacă sunt prezente în administrația bucureșteană. În politică, nu exiști în afara parlamentului.
Din cele opt rămase, se constată că cinci aparțin coaliției de guvernare și doar două PSD, notă foarte proastă pentru social-democrați, care au cîștigat alegerile recente.

Intrînd mai în profunzime cu observațiile, constatăm că noul premier Florin Cîțu se plasează sub rivalul la șefia PNL Ludovic Orban, la fel ca liderul PSD, Marcel Ciolacu. Note proaste și pentru Cîțu și pentru Ciolacu.
Pentru USR-PLUS situația nu e deloc roză: deși marea revelație a alegerilor din București, de 5 ani încoace, prima personalitate din top e abia pe locul 7, ne referim la Dan Barna, pentru că Nicușor Dan, oricum ai da-o, ține, de acum, de PNL. Care Nicușor Dan îi suflă în ceafă lui Iohannis cel-nu-prea-iubitor-de-Orban.
Mai grav, greii Dacian Cioloș sau Vlad Voiculescu nici măcar nu apar în sondaj, în timp de Barna mai are o problemă, în sensul că 14% dintre bucureșteni nici nu au auzit de el, în timp ce premierul Cîțu are și el un procent destul de ridicat, 7% dintre bucureșteni neștiind cine e.
Pe de altă parte, e foarte probabil ca la mijloc să fie o ușoară manipulare, sondajul lucrînd cert cu o listă închisă de personalități, ceea ce ar explica, spre exemplu, absența lui Cioloș ori a foarte popularei Diana Șoșoacă.
Sondajul ar putea tensiona, teoretic, și mai mult situația din USR-PLUS în perspectiva viitorului congres care va alege un lider unic, aprinde un bec roșu în tabăra PSD, însă dă un semnal favorabil grupării Orban din PNL în defavoarea lui Florin Cîțu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here