(Preluare National – Catalin Tache):

”Cine suntem noi, să îi stricăm Sfintele Sărbători președintelui Iohannis”? Mai în glumă, mai în serios, aceasta este concluzia la care au ajuns atât liderii politici, cât mai ales șefii de structuri implicați în planul de ”implozie” al actualei coaliții de guvernare. Pentru că, odată luată în unanimitate decizia că nu se mai poate continua cu ”talibanii neormaxiști” de la USR – PLUS în fruntea celor mai importante ministere ale Guvernului României, rotițele teribilei mașinării a sistemului s-au pus deja frenetic în mișcare.

Familia prezidențială nu va fi deranjată de Sărbători la Sibiu

Numai că, deși noaptea de luni spre marți trebuia continuată în forță, unii dintre băieții deștepți ai sistemului și-au dat seama, în ultima clipă de altfel, că apăsarea pe accelerația protestelor i-ar strica șefului statului liniștea specifică Sărbătorilor Pascale. Și cum familia prezidențială ține atât de mult să petreacă și aceste Sărbători în liniștea patriarhală a Sibiului, ”marele miting” de 100.000 de protestatari scoși pe străzi a fost amânat. Mai ales că nu avea niciun rost să fie ”sâcâit” șeful statului tocmai acum, când acesta a acceptat în cele din urmă, fie și tacit, ejectarea USR – PLUS de la Guvernare. Astfel că Paștele Catolic va fi unul liniștit. După care se va confirma informația pe care Klaus Iohannis deja o deține, că peste 100.000 de oameni vor ieși pe străzi, strigând ”Jandarmii sunt cu noi”. Iar premierul Cîțu va trebui să se dovedească din nou un soldat loial și să sprijine din interior căderea Cabinetului său. Pentru a se face astfel loc de urgență unui nou guvern minoritar PNL – UDMR, dar sprijinit decisiv de către PSD.

Cade înțelegerea nocturnă de la Vila Lac 2

Mai mult sau mai puțin la vedere, asta încă se negociază. Cea mai probabilă variantă de lucru fiind totuși cea a cooptării în actul de guvernare și a unor specialiști propuși pe filiera PSD, pentru ca să nu se dea apă la moară useriștilor cu dezgroparea USL…

Cine l-a convins, erou național!

A îl face pe șeful statului să se răzgândească părea o adevărată misiune imposibilă chiar pentru cei mai apropiați oameni ai președintelui României. Mai ales că toate încercările similare de până acum nu doar că au eșuat lamentabil, dar de fiecare dată Klaus Iohannis s-a încăpățânat și mai tare să își lase ”guvernul meu” să trăiască periculos. Și liberalii să fie lăsați în continuare la mâna UDMR și USR – PLUS.

”Ienicerul” Daraban, cap pe ”lista neagră” la Cotroceni

Numai că, dacă în cele din urmă reprezentanții maghiarilor s-au arătat ceva mai rezonabili, mulțumindu-se cu exploatarea în folosul comunității a ministerelor ”pradă de război” obținute la negocierile nocturne de la Vila Lac 2, în frunte cu cel al Mediului, useriștii continuă să le facă zile fripte liberalilor. Iar dacă Vlad Voiculescu îi toacă psihic și în sondaje cu fiecare nouă ieșire publică, picătura care a umplut paharul răbdării liberale și prezidențiale deopotrivă a fost turnată de Cristian Ghinea. Ministrul Fondurilor Europene dând partea leului din Planul Național de Redresare și Reziliență colegilor săi din USR – PLUS. Care vor primi proiecte precum cel de 4,5 miliarde euro destinat ministerului lui Cătălin Drulă, în timp ce miniștrii liberali s-au ales doar cu ceva ”mărunțiș” de câteva sute de milioane de euro.

Vor fi 100.000 de oameni pe stradă

Iar pe acest fond exploziv la vârful PNL, unul dintre cei mai apropiați oameni ai președintelui l-a convins pe acesta că a continua cu USR – PLUS la guvernare este deja mult prea riscant. Nu doar pentru supraviețuirea la Putere a Partidului Național Liberal, dar chiar și pentru ducerea la bun sfârșit al celui de al doilea mandat prezidențial. Astfel că restul anturajului prezidențial a ajuns să îi recunoască acestuia meritele de adevărat ”erou național”. Mai ales că, la pachet, Klaus Iohannis a fost deturnat și de la promulgarea Legii ROMEXPO, pe care a trimis-o înapoi în Parlament. Spre disperarea fără seamăn a lui Mihai Daraban… Cel care acum poate privește din cu totul altă perspectivă ”lovitura” în care titram ”Daraban, cap pe lista neagră a lui Iohannis”! Și pe care, pentru a nu îl lăsa cu totul în ceață de ce a respins președintele legea deja trecută prin filtrul CCR, îl lămurim că recentul raport contrainformativ privind intensificarea activității ”rezidenței” turce MIT în România uite că produce deja primele efecte concrete…

Cîțu, pe urmele lui Ponta

La Cotroceni se știa deja de prea multă vreme că urmează proteste de stradă pentru ca oamenii președintelui să fie luați prin surprindere. Singura îngrijorare fiind cea privitoare la respectarea ”gradualității” manifestațiilor de protest. Astfel încât, odată cu creșterea temperaturii, să poată fi atins plafonul solicitat de 100.000 de protestatari prezenți pe străzi, pentru ca Florin Cîțu să o poată lua pe urmele lui Victor Ponta.

”Jandarmii sunt cu noi”!!!

Și, cu toate că are o majoritate parlamentară confortabilă în spate, să ”fie speriat” suficient de mult, încât să spele putina Palatului Victoria. Fără a mai fi astfel întrebat și ”cu lampa în ochi” de unde a avut cei 160.000 de dolari pentru plata școlarizării la Grinnell College, Iowa, SUA.

Mai mult decât atât, scenariul debarcării guvernului Ponta pare că va fi urmat ”copy – paste”, jandarmii primind ordine să o lase mai moale cu excesul de zel în fața zecilor de mii de protestatari. Cei care, la rândul lor vor urla din toți bojocii ”Jandarmii sunt cu noi”, după cum deja s-a repetat în ultima noapte de proteste pe străzile din mai multe orașe.

Strategia PSD : Participă, dar nu se bagă!

Se naște un USL din umbră

”USR, out! Ciolacu face Guvernul PNL” titram pe 8 februarie. Atunci când dezvăluiam înțelegerea interinstituțională privind scoaterea cu orice preț a USR – PLUS de la guvernare. În schimb, liberalii fiind obligați să lase aroganța specifică la o parte și să se sfătuiască la alcătuirea viitorului Cabinet și cu conducerea PSD. Partid care acum se confruntă însă cu dilema de a intra direct, prin specialiști sau doar din umbră, la guvernare. Trendul actual fiind ca PSD să participe la guvernare, dar fără a își băga oamenii direct în viitorul Cabinet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here