(Preluare National – Catalin Tache):

Astfel după cum dezvăluiam chiar în numărul trecut, președintele Nicu Marcu a ratat deja până acum toate marile obiective asumate la instalarea sa în fruntea Autorității de Supraveghere Financiară. Printre care, la loc de frunte se aflau promisiunile că va disciplina piața, va rezolva războaiele din piață, va modifica legislația ASF, va scăpa de persoanele indezirabile din instituție și, per total, că va reforma din temelii Autoritatea.

Nicu Marcu nu l-a convins decât pe Florin Roman

Numai că nici măcar unul dintre aceste obiective nu a fost atins, nici măcar parțial. Și cu atât mai puțin cel de a ridica barem privirea în fața celor doi ”coloși” care domină autoritar piața asigurărilor RCA, dar bănuiți a avea ”picioare de lut”. Este vorba, desigur, despre companiile ”rivale” City Insurance și Euroins, cel care dețin o cotă de piață de peste 75%! Și asta în ciuda zecilor de mii de petiții și a miilor de procese aflate pe rol cu privire la neachitarea plăților rezultate din daunele cu polițe RCA. Singura acțiune a ASF-ului de sub conducerea lui Nicu Marcu fiind doar să dea ”copy – paste” după propunerile marilor jucători de pe piața asigurărilor, reuniți în UNSAR și să le trimită la Parlament. Numai că ”operațiunea comună ASF – UNSAR” pare să fi fost în cele din urmă dejucată, în ciuda campaniei mediatice fără precedent, cel puțin din punct de vedere al costurilor, susținută de către ”monștrii” de pe piața asigurărilor.

Fără bani în plus pentru șoferi!

Și mai ales că, după cum dezvăluiam, reducerea cotei de piață a celor doi coloși ai RCA poate fi realizată și fără decontare directă. Adică fără ca șoferii să plătească un cost suplimentar al poliței RCA. Dar cu condiția ca ASF să verifice ”la sânge” nivelul de lichiditate al companiilor de asigurări și să aplice măsuri ”pe bune”. Numai că ASF preferă metoda comodă, fără ca membrii consiliului să își asume nimic!

Legea ASF, ”fracturată” în Parlament

Și fără să se expună astfel unor posibile presiuni din partea celor doi lideri de piață. Iar tocmai această metodă presupune ca  toți șoferii români să scoată mai mulți bani din buzunare, fără ca ASF să fi prezentat un studiu de impact în cazul implementării acestei strategii. În plus, ASF a dorit plafonarea mascată a costurilor reparațiilor la service prin introducerea tarifelor de referință la reparații. Adică asiguratorii să plătească doar o parte din reparații, urmând ca diferența să fie achitată de către șoferii nevinovați de producerea accidentului auto! Mai mult, această măsură ar fi condus la scăderea siguranței circulației prin reparații ieftine și prost realizate în valoarea de despăgubire stabilită de către firmele de asigurări. Iar industria de reparații auto – printre puținele industrii autohtone care a supraviețuit – să se contracte în următorii ani. Ceea ce ar fi condus la multe falimente ale service-urilor auto. Numai că, în cele din urmă, atât Guvernul cât și Parlamentul au conștientizat aceste riscuri și s-au opus propunerii ”otrăvite” a ASF și asiguratorilor. Astfel că Nicu Marcu nu și-a ținut promisiunea nici măcar față de cei din urmă…

Juriștii de la Bioterra și Spiru Haret

Stranie coincidență însă, Florin Roman, un fost angajat al Autorității de Supraveghere Financiară și actual parlamentar PNL a inițiat un proiect de lege cel puțin controversat… Și prin care Consiliul ASF ar fi urmat să beneficieze de imunitate în fața legii, dar să primească totodată și beneficii financiare suplimentare, în completarea salariilor de zeci de mii de euro. Plus că propunerea legislativă a lui Florin Roman a fost scrisă prost, extrem de prost! Chiar și pentru juriștii cu studii la Bioterra și Spiru Haret, cunoscuți ca fiind angajați ”pe pile” și care au ”creionat-o” la etajul al doilea al sediului ASF! Asta doar așa, ca să se știe că se știe… Ca și faptul că Nicu Marcu a umblat personal în Parlamentul României, ca să convingă președinții de Comisii că această lege este una bună și corectă. Doar că limbajul ”neadecvat” al președintelui ASF pare să îl fi convins doar pe Florin Roman. Astfel că, zilele trecute legea dorită de către Nicu Marcu s-a întors ca un bumerang care a lovit direct în creștet ASF-ul. ASF care nu doar că nu a obținut nimic din tot ceea ce a solicitat – pază gratuită asigurată de către Jandarmerie, imunitate în fața legii și beneficii financiare suplimentare pentru Consiliul ASF – dar a și pierdut ceea ce a avut până atunci. Astfel că amenzile aplicate de către ASF nu mai ajung în proporție de 50% în visteria instituției, ci întreg cuantumul amenzii ajunge direct la bugetul de stat.

În plus, cuantumul amenzilor aplicate firmelor de asigurări a crescut semnificativ, ajungând până la 1% din cifra de afaceri a firmei de asigurări. Cel mai bun exemplu fiind cel al Euroins, care a avut în anul 2020 o cifră de afaceri de 1,279 miliarde de lei. Iar o amendă de 1% din cifra de afaceri aplicată firmei de asigurări reprezintă 12.790.000 lei, adică vreo 2,6 milioane de euro. Astfel că faptul că Nicu Marcu a avut în cele 10 luni de mandat astfel de rezultate nu mai reprezintă un secret pentru nimeni, ”contra-performanțele” ASF fiind vizibile pentru orice cetățean român. Și uite cum devine mai ”inteligibil” chiar și pentru Nicu Marcu semnalul transmis zilele trecute în Parlament, prin modificările aduse legii dorite de către ASF și inițiate de Florin Roman : ”Nu avem încredere în ASF și nu susținem propunerile care aduc beneficii Consiliului instituției”! Astfel că mult mai curând decât se așteaptă unii s-ar putea trece la ”next level” al acestui prim mesaj parlamentar. Iar până în vară să avem un nou Consiliu ASF, după ”marele cutremur” prognozat a avea loc chiar în luna mai…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here