(Preluare National – Catalin Tache):

Continuăm prezentarea raportului contrainformativ cu privire la gravele vulnerabilități constatate la nivelul Ministerului Afacerilor Externe printr-un  nou ”AVERTISMENT : Aurescu vrea să procedeze pe același model (pentru dezvoltarea sistemului de relații personale sau al altor entități) și în cazul viitorilor consuli generali. Urmărind de ceva timp să promoveze prin Guvernul României un proiect de act normativ prin care își dorește să aibă doar el, ca ministru, dreptul de numire a Consulilor Generali, fără ca primului ministru să i se mai ceară avizul! Ar fi important ca orice propunere venită din partea lui în acest sens să corespundă din punct de vedere profesional/moral.

Să le răspundă Ghiță și Aurescu la telefoane românilor din Diaspora!

Iar planul ministrului Aurescu este într-o fază avansată de transpunere în pratică, după cum reiese din exemplele în acest sens din raport : ”La solicitarea lui Radu Mihail pregătește numirea actualului Consul general la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu, la Milano (Consul general). Dumitrescu este finul de cununie al lui Valeriu Zgonea, fost președinte PSD al Camerei Deputaților (condamnat pentru fapte de corupție), fiind impus de acesta, prin Titus Corlățean, în perioada 2012-2017, Consul general la Trieste. După care Dacian Cioloș l-a numit la Los Angeles. Prieten apropiat al Gabrielei Dancău, viitoarea propunere de ambasador în Italia și care insistă și pentru numirea acestuia la Milano. Este cunoscut în mediile informative ca amator de bunuri de lux, prosperând financiar extraordinar după posturile de la Roma și Trieste ( autoturisme de lux noi, cadouri consistente, ceasuri/excursii – în legătură directă cu Bogdan Stănescu, pe atunci șef al Departamentului Consular).

Uite cine va câștiga concursurile!

” În prezent, Aurescu vrea să se evidențieze prin organizarea de concursuri, vrând să scoată la concurs aproximativ 130 de locuri (administrativ/diplomație/consular/inclusiv secretare și șoferi), dar fără să bugeteze aceste posturi! Numai la acest moment în MAE este necesară ocuparea a 600 – 800 de posturi minim. De exemplu, marea majoritate a secretarelor, șoferilor, angajaților din Direcțiile importante precum Financiar sau Juridic din Centrala MAE și aproape jumătate din serviciul exterior sunt detașați, luându-se în calcul și pensionările în curs. Plus pensionarii care încasează și pensie și salariu în MAE. Înainte de examene sunt vehiculate informații privind identificarea celor care urmează să le promoveze. Exemple :

Doar 13 studenți lucrează la Call Center-ul MAE

Victor Stoica – principalul consilier al lui Aurescu, adus la momentul preluării mandatului. Îi este asistent și la Facultatea de Drept. Avocat în cadrul unei cunoscute firme de avocatură (…) ce îl reprezintă în instanță pe fostul Consul general la New York, Cătălin Dancu în procesul pe care acesta l-a intentat Guvernului României (Ludovic Orban)/ Ministerului de Externe (Bogdan Aurescu), cerând să fie anulată Hotărârea de Guvern prin care a fost rechemat de la post. Incompatibilitate : Consilierul principal al ministrului de Externe reprezintă firma de avocatură care a dat în judecată MAE!

Criză de personal la ghișeele consulatelor din Occident

Tudor Oancea – nepotul ultimului ministru adjunct ceaușist de Externe, Ion Oancea. Fiul lui Dan Oancea, șeful Catedrei de Drept privat din cadrul Facultății de Drept, în fapt șeful pe linie profesională al lui Bogdan Aurescu. Detașat de acesta de la Parlament la MAE, încasează salariu întreg de la Direcția Juridică. Se poate verifica informația că nu trece la birou prin cardul de acces.

”Probleme rețea consulară

Situația în cadrul Misiunilor Diplomatice/ Oficii Consulare(numite în continuare MD/OC) se agravează în permanență din 2 motive principale( cu precizarea că NU sunt nemulțumiri privind calitatea serviciilor consulare și/sau atitudinea personalului):

a)            Call- center-ul MAE/ Centrul de Contact și Suport disponibil pentru Cetățenii Români din Străinătate (CCSCRS), ce cuprinde Call Center/ Mail Center/Portal – o soluție optimă pentru a sprijini/degreva MD/OC și de a le axa exclusiv pe efectuarea propriu-zisă a serviciilor consulare(majoritatea statelor UE au acest sistem). Problema este că sunt doar 13 angajați, majoritatea studenți plătiți cu 1.700 – 1.800/lună plus bonuri de masă, fapt ce nu fidelizează și nu impulsionează personalul, aceștia schimbându-se frecvent. Acest fapt conduce la nemulțumiri ale românilor din Diaspora. Cum este posibil ca aproximativ 6 milioane de români din Diaspora să fie informați/îndrumați cu promptitudine de doar un efectiv total de 13 persoane care trebuie să preia și apeluri telefonice și e-mail-uri? Pentru un call – center funcțional, cu oameni plătiți corespunzător(poate prelua MAE direct și poate angaja operatori) ar fi necesar cel puțin 100 de operatori.

b)            Programări servicii consulare.

Toate MD/OC ale României sunt subdimensionate la maximum, fapt ce conduce la suprasolicitarea personalului consular și la nemulțumiri ale cetățenilor cu probleme consulare. Secțiile Consulare ale ambasadelor/Consulatele Generale din Occident deservesc aproximativ 6 milioane de români(la care se adaugă peste 1,5 milioane de cetățeni moldoveni ce au redobândit cetățenia română) au o medie de 12 – 14 angajați pentru Consulate (număr în care este cuprins consulul general, consulii, contabilul, administratorul și funcționarii pe plan local). La Secțiile Consulare din cadrul Ambasadelor, personalul este mai numeros, însă acestea reprezintă un procent minim comparativ cu Consulatele Generale/Birourile Consulare). Nu se poate gestiona cu un număr atât de mic de personal ( 7-8 persoane maxim la ghișee), cu o aparatură învechită, suprasolicitată, uzată, precum și cu sisteme informatice care au sincope de funcționare aproape zilnic ( sistemul informatic principal – ” Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni”/SIMISC, fiind produs și asigurându-i-se mentenanță de către o firmă a lui Sebastian Ghiță) cererile unui număr atât de mare de români! Între 200.000 – 400.000 de români sunt înscriși în circumscripțiile MD/OC în care există comunități mari de români, care necesită soluționări de cereri de acte notariale, de călătorie, de stare civilă sau documente pe plan local, redobândire de cetățenie română plus alte urgențe și probleme consulare și/sau specifice.

USR-istul Radu Mihail, adevăratul ministru de Externe!

Aurescu nu a aprobat de la preluarea mandatului nicio altă angajare în rețeaua consulară(inclusiv pe plan local) și nu a venit cu nicio altă soluție punctuală. Doar anunțul alături de prietenul său personal, senatorul Radu Mihail a unui ”Plan 2021 – 2025”. De la cabinetul ministrului doar se solicită imperativ performanță și răbdare din partea angajaților care sunt îndemnați să răspundă frumos la telefoane, dar să renunțe la concediile de odihnă legale, pentru că nu are cine să îi înlocuiască.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here