(Preluare Inpolitics):

Italianul Beppe Grillo, comediant de profesie, a făcut o carieră spectaculoasă în politică pornind de la un site care făcea lumea să rîdă și ajungînd la un partid parlamentar important, Mișcarea Cinci Stele. Aceeași strategie pare să fi fost adoptată, mai nou, și de fostul șef al SIE, generalul Silviu Predoiu, care și-a lansat platforma virtuală ”România, implică-te!”. La cum se prezintă lucrurile, însă, sunt slabe șanse de reeditare a succesului lui Grillo, pentru că umorul lui Predoiu e involuntar, așa că generalul va trebui să se mulțumească doar cu patru stele, cele de pe umăr.

Cariera politică a lui Silviu Predoiu a suferit nu demult două mici accidente.

Primul: partidul susținut de el fățiș, Pro România, a ratat cam tot ce se putea rata în alegeri și va sta o tură pe bară. Generalul a candidat de pomană la deputăție.

Al doilea chix e mai personal. După alegeri, pupilul Victor Ponta s-a reorientat spre afaceri oficiale în Turcia, petrece mult timp acolo, învață limba turcă și spune public că ține legătura cu Erdogan și are relații cu oameni politici din Turcia. De asemenea, fostul premier a luat cetățenie sîrbă, e apropiat al președintelui Alexandar Vucic, chiar consilier al acestuia, conform unor surse. Doi președinți acuzați de autoritarism și care cultivă relații strînse cu Rusia. Neplăcut, din perspective occidentale.

Dacă pentru ex-politicianul Ponta noile sale activități nu ar reprezenta nicio problemă, pentru generalul SIE în rezervă Silviu Predoiu ele s-au dovedit fatale. Statutul său de general, care poate fi oricînd reactivat și trebuie să continue să respecte niște reguli chiar și după trecerea în rezervă, nu putea fi periclitat de apropierea de amicul lui Erdogan, așa că, de voie, de nevoie, Predoiu a trebuit să ia distanță de Ponta.

Atît de mult încît pe noua sa platformă virtuală îl bagă în poză alături de Udrea, Băsescu, Vanghelie sau Mazăre pe lista neagră a politicienilor care au dezamăgit românii.

Fostul șef al SIE are doar trei coledzi deocamdată, în bătălia pentru reformarea României, începînd cu planul moral: pe fostul patron al FC Național, controversatul afacerist Constantin Iacov, despre care presa a relatat că a fost condamnat pentru violare de domiciliu și agresiune și pe care Liviu Dragnea îl acuza de trafic de influență în guvern. Și mai are alături o afaceristă din Botoșani, cu părul vopsit verde și albastru, pregătită anul trecut pentru a candida din partea Pro România la primăria municipiului, dar retrasă umilitor în ultima clipă și înlocuită cu alt candidat. Plus un anonim.

Ce își propun generalul Predoiu și cei trei colaboratori prin noua platformă:

”“România, implică-te” va urmări evoluțiile politice care au potențialul de a ne afecta viața și le va prezenta explicit, pentru o informare corectă și responsabilă a cetățeanului, prea des intoxicat de “fake news” și teorii ale conspirației lansate de cei interesați. De asemenea, va monitoriza conduita actorilor politici sau a aspiranților la acest statut, cu accent pe competența și onestitatea lor, astfel încât cetățeanul să decidă în cunoștință de cauză atunci când își alege reprezentanții”.

Platforma lui Predoiu, trebuie spus, are și o secțiune de ”Opinii” plină de materiale nesemnate și neasumate, dar foarte curajoase.
Unul dintre ele atrage atenția în mod deosebit, pentru că spulberă o foarte răspîndită teorie a conspirației, cea conform căreia serviciile secrete se implică în politică, în afaceri, au acoperiți în presă șamd. Iar argumentul folosit e imbatabil: nu ar avea nimic de cîștigat din asta!

”Întotdeauna se vorbeşte despre personajul colectiv „serviciile”, niciodată despre persoane şi foarte rar despre cum s-ar face acest lucru. Lipsa de argumente concrete nu ne împiedică, însă, să avem certitudini: serviciile stabilesc cine câştigă alegerile, serviciile sunt responsabile pentru numirea sau demiterea membrilor guvernului, serviciile blochează sau promovează legi, serviciile au acoperiţi în politică, serviciile controlează marii investitori şi multe altele.
Nu explică nimeni foarte clar de ce, nu se întrebă nimeni ce ar câştiga din acest sabotaj al democraţiei subofiţerii şi ofiţerii, cadrele de execuţie sau de comandă, căci ei şi nu directorii efemeri constituie „serviciile”, dar de fapt nici nu contează, pentru că „noi” ştim sigur că ei o fac. Şi la urma urmei de ce nu am crede, câtă vreme asta ne spun oameni „avizaţi”, cunoscători „buni” ai domeniului, de la jurnalişti şi analişti până la politicieni, evident dintre puţinii integri care au scăpat de caracatiţa serviciilor. Nu are niciun rost să îi întrebăm de unde ştiu sau ce probe au pentru că, evident, aceşti cruciaţi ştiu, ei au surse sau au acces la informaţii şi este suficient că ne spun şi nouă” relevă bravul autor nesemnat al textului.

Așa cum spuneam, platforma lui Predoiu bate la umor blogul lui Beppe Grillo. Doar că involuntar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here