Preluare National – Catalin Tache:

Aceasta este ultima soluție pentru ca ministrul nostru de Externe să priceapă că se află în Guvern pentru a apăra interesele statului român! Pentru că și România are o comunitate etnică în Ucraina, la fel cum are și Ungaria.

Cum îi apără Aurescu pe românii din Ucraina și cum Szijjarto!

Iar ambele state membre ale Uniunii Europene au sprijinit în ultimii ani autoritățile de la Kiev, inclusiv financiar, ca să se alinieze la politica Bruxelles-ului. Primind în schimb doar noi prevederi legislative de constrângere a drepturilor minorităților română sau maghiară. Numai că, în timp ce Bucureștiul a semnat un Acord Militar cu Ucraina iar MAE chiar a renunțat la ”Proiectul Cernăuți”, Budapesta tocmai ce a transmis un mesaj cât se poate de tranșant. Pentru că dacă Bogdan Aurescu declara zilele trecute cât de îngrijorat este de soarta Georgiei, Armeniei și a altor state pe care românii nici nu prea le pot identifica bine pe hartă, fără a pomeni însă și de românii din Ucraina, omologul său ungar a spus ”stop game” politicii ”de șantaj” a Kievului.

Drepturi pentru minoritatea maghiară!

Dar cel mai bine pentru a înțelege poziția Ungariei este ca și Aurescu să citească declarația ministrului de Externe de la Budapesta, dată de Peter Szijjarto în Lituania : ” Ungaria este pregătită să continue să ajute Ucraina în viitor, dar așteaptă din partea Kievului să respecte drepturile comunității ungare locale. O Ucraină puternică și prosperă este în interesul Ungariei, însă în același timp este crucial ca guvernul ucrainean să garanteze drepturile câștigate de minoritatea ungară din țară, inclusiv dreptul de a își folosi limba maternă”! Iar dacă Bucureștiul tace după adoptarea noii legi ucrainene privind folosirea de către minorități a limbii lor materne în administrația publică, educație, cultură și presă, Szijjarto a avertizat că Ungaria nu va mai acorda nici cel mai mic ajutor Ucrainei până ce minoritatea maghiară nu se va bucura din nou barem de drepturile de dinainte de schimbarea legislației în domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here