În urmă cu doar câteva zile, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa, generalul american Tod Walters a transmis public informația că NATO ar trebui să desfășoare trupe suplimentare în Bulgaria și românia. Totul sub forma unei reacții militare rapide la desfășurarea trupelor rusești la frontiera cu Ucraina.

(Preluare National – Catalin Tache):

Ministrul bulgar Yanev nu vrea alte trupe NATO

După cum era de așteptat, liderii politici de la București au și declanșat isteria ploconelilor și mulțumirilor deja deșănțate, în frunte cu chiar premierul Nicolae Ionel Ciucă. Numai că, în timp ce în România ”placa” întăririi flancului sud – estic era redată excesiv, Sofia spulbera visele americanilor de a trimite noi trupe, sub stindardul NATO, la Marea Neagră!

Yanev: ”Nu vrem trupe suplimentare”

Și înainte ca propaganda operativă de la București să clameze că așa este în NATO și nu există o altă variantă, poate ar fi bine ca politicienii și analiștii militari români să parcurgă și declarația ministrului bulgar al Apărării, Stefan Yanev. Mai ales că și Bulgaria este membră a NATO, găzduiește trupe americane și a primit ”oferta de nerefuzat” de a primi de urgență noi trupe aliate în urma mobilizării armate rusești lângă Ucraina.

” Poziția mea este că o astfel de dezbatere are potențialul de a provoca o creștere inutilă a tensiunii în regiune. Cu atât mai mult cu cât în stadiul actual nu există niciun motiv pentru a considera respectivul proces (din partea Rusiei) drept o amenințare directă pentru Alianță și pentru securitatea sa. Prin acest raționament, nu văd nimic care să justifice o decizie de desfășurare a unor trupe suplimentare pe teritoriul nostru”. Ministrul bulgar al Apărării subliniind că și dacă ”situația de securitate” se va agrava, chiar și atunci ”Bulgaria este pregătită să sporească capacitatea trupelor sale în propriul ei teritoriu”. Astfel că, dacă va fi să trimită noi trupe ”pe flancul sud-estic”, NATO o va face doar în România. Turcia și Bulgaria refuzând categoric și oficial o astfel de ”soluție inutilă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here