(Preluare Inpolitics):

Poziționarea lui Joe Biden sub aspect financiar în chestiunea ucraineana stîrnește nervozitate tot mai mare în SUA, mulți observatori remarcînd că sumele cerute de președinte pentru Ucraina nu au precedent prin dimensiune. Într-un moment cînd SUA se confruntă cu serioase probleme economice, presa întreabă, justificat, în numele contribuabililor: de ce americanii oferă aproape 50 de miliarde de dolari, iar Marea Britanie, spre exemplu, doar 375 de milioane?

Pe 28 aprilie, s-a aflat că administraţia Biden va cere congresului fonduri de 33 de miliarde de dolari de dolari pentru Ucraina şi pentru securitatea Europei. Planul conţine 20,4 miliarde de dolari pentru asistenţă militară şi în materie de securitate, plus fonduri de 8,5 miliarde de dolari pentru asistenţă economică directă destinată Administraţiei de la Kiev și e prevăzut să acopere perioada de pînă în luna septembrie.

„Avem nevoie de acest proiect de asistenţă pentru a susţine Ucraina în lupta pentru libertate. Costul acestei lupte nu este ieftin, dar cedarea în faţa agresiunii va fi mai costisitoare dacă vom permite acest lucru”, a declarat Joe Biden, în aceeași zi.

Pe 6 mai, Biden a avertizat, într-un discurs, că banii alocați de congres în martie s-au topit deja și e nevoie de alți bani. „Sprijinul SUA, împreună cu contribuțiile aliaților și ale partenerilor noștri, a fost esențial pentru a ajuta Ucraina să câștige bătălia de la Kiev și să împiedice obiectivele războiului lui Putin în Ucraina” a explicat Biden.

De pe 28 aprilie nu s-a mișcat nimic, politic, vizavi de solicitarea lui Biden, pînă ieri, cînd șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a declarat CBS că ar trebui ca banii să fie aprobați pînă la finele acestei luni.

Dacă în congres nu se mișcă nimic, presa americană nu stă cu mîinile în sîn.

Și reamintește că cele 33 de miliarde ale lui Biden s-ar adăuga celor 14 miliarde deja aprobate în prima decadă a lunii martie.
Cu un total de 47 miliarde de dolari alocați Ucrainei în doar cîteva săptămîni, America ar putea bate un record istoric.

Cu acești bani, Ucraina ar deveni a cincea țară în topul celor ajutate cu bani de către SUA după al doilea război mondial, asta incluzînd și legendarul plan Marshall.
Pe locul 1 e Israel, cu 132 de miliarde, Afganistan, cu 111, Egipt cu 79,9 și Irak, cu 67,9.

Doar că aceste sume, subliniem, s-au plătit în ani îndelungați și chiar decenii.
Niciodată SUA nu a alocat asemenea bani pentru vreo țară în doar cîteva săptămîni.
Publicația americană Mother Jones arată, într-o analiză, că ajutorul de 14 miliarde aprobat în martie este, doar el, ”o sumă extraordinară, de peste trei ori mai mult decât întreg ajutorul american pe care l-a primit Ucraina din 2014, anul în care Rusia a anexat Crimeea”.

Publicația mai observă că cei mai fericiți sunt rechinii industriei militare, citînd-ul pe CEO-ul Raytheon, Greg Hayes, care a declarat că fondurile pentru apărare, care erau deja programate să crească înainte de invazia rusă, se află pe o traiectorie ”mai bună decât ne-am așteptat”.

Un alt ziar american merge mai departe și titrează: ”A cheltui 33 de miliarde de dolari pe Ucraina echivalează cu eliminarea a patru agenții guvernamentale”, cum ar fi Comerț, Muncă, Administrația pentru Afaceri Mici și Agenția pentru Protecția Mediului.

”Unde sunt UE sau NATO în finanțarea hardware-ului militar pentru Ucraina? Regatul Unit a promis 375 de milioane de dolari în hardware militar, foarte departe de cele 33 de miliarde de dolari ale Americii. Și ne așteptam ca și alții să dăruiască masa. SUA nu ar trebui să doneze peste 95% din resursele necesare (Ucrainei n.n.). Alte națiuni ar trebui să ne despăgubească fie și pentru că le salvăm de o posibilă invazie a armatei și a statului rus. Acesta nu ar trebui să fie un război doar al SUA, derulat printr-un stat proxy. Realizează cineva cît înseamnă 33 de miliarde de dolari?” scriu cei de la Minot Daily News.

Americanii exagerează un pic, la urma-urmei premierul britanic s-a implicat serios în vînzarea la licitație a jachetei lui Zelenski.

”Președinția lui Biden seamănă cu președinția eșuată a lui Jimmy Carter în atât de multe privințe. Ucraina este o cauză justă, dar cheltuim toți acești bani pentru a încerca să corectăm greșelile lui Biden. De unde sa începem? Biden și administrația sa au susținut în mod fals că sancțiunile ar descuraja Rusia să invadeze Ucraina(…)
Un plan de urgență, cum ar fi înarmarea ucrainenilor, nu a fost niciodată implementat înainte (de invazie n.n.). De asemenea, să reținem că nu ni s-a prezentat niciodată numărul ucrainenilor uciși în această bătălie absurdă pentru teritorii. De ce nu? Succesul lui Zelensky ca președinte nu se evaluează numai după teritoriul pe care îl apără, ci și după viețile pe care le salvează” mai scrie Minot.

Un alt front e deschis în SUA de către organizații umanitare de calibru, care reclamă suma infimă alocată din mega-bugetul cerut de Biden pentru asistență medicală și alimentară, grosul mergînd spre cheltuieli militare și, implicit, către capii industriei de resort.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here