Ministerul Sănătății a anunțat că România va primi 87 de milioane de doze de vaccin anti-Covid până în 2023, în urma achizițiilor din timpul guvernului Cîțu. În mod vădit, acestea sunt inutile, așa cum a recunoscut chiar Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătății, deoarece interesul românilor pentru acest vaccin a scăzut considerabil, iar numărul dozelor depășește cu mult populația țării noastre.

Astfel, Ministerul Sănătății a cerut Comisiei Europene(CE) să renegocieze contractele în baza cărora s-au făcut achizițiile și să-l adapteze conform nevoilor actuale de vaccinare împotriva Covid. Acest lucru s-ar fi putut face încă de la debutul pandemiei, a explicat Alexandru Rafila, pentru sursa menționată. Contrar susținerilor fostului premier al României, potrivit cărora Ursula von der Leyen a impus statelor membre aceste contracte standard, Comisia Europeană a elaborat oferte de achiziție cu asumarea posibilității existenței de doze în exces. Mai mult, ultimele contracte încheiate menționează posibilitatea adaptării vaccinurilor în funcție de variantele virale circulante, a transmis Ministerul Sănătății, marți, 11 mai ac.

Interesul românilor pentru vaccinarea anti -Covid a scăzut considerabil, mai ales după ce s-a renunțat la restricțiile impuse de pandemie. Cu toate acestea, România a autorizat și cea de-a patra doză de vaccin împotriva acestui virus. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dezvăluit, că până la acest moment, două milioane de doze cu ser anti-Covid au expirat și au ajuns la gunoi. Conform ultimelor date publicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), doar 40% dintre români sunt vaccinați împotriva Covid cu schema completă. Potrivit unui studiu al Asociației „People’s Vaccine Alliance”, companiile Pfizer și Moderna realizează un profit combinat de 65.000 de dolari pe minut din vaccinurile lor anti-Covid, informează AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here