EPISODUL I

Notă: Dacă doriți să intrați în atmosfera penală de la Năvodari și să va familiarizați cu modul fraudulos de operare a edililor, citiți aici lectură suplimentară : https://romanialibera.ro/investigatii/nereguli-grave-descoperite-la-primaria-navodari-mai-multe-firme-nu-au-fost-impozitate-ani-de-zile-700929

Să începem cu „tătucul” Nicolae Matei, mentorul lui CHELARU FLORIN! (http://constanta.ro/2017/09/28/istoricul-penal-al-baronului-de-navodari-nicolae-matei-cine-se-lupta-sa-l-scape-pe-fostul-primar-de-o-noua-vizita-la-puscarie/)

Fostul primar de Năvodari pana in iunie 2016, Nicolae Matei, se înscrie liniștit în tiparul clasic de baron penal. Genul acela de la baron care după o perioadă lungă în care a făcut ce-a vrut mușchiul lui din destinele urbei pe care fusese ales s-o reprezinte, s-a trezit anchetat și trimis la pușcărie, ajungând într-o postură pe care nu și-ar fi închipuit niciodată că o vă trăi, aceea de deținut. Să ajungi în spatele gratiilor, după ce ai împărțit terenurile localității pe care o administrai către judecători, ziariști și mulți alți, pentru a-ți asigura posibilitatea de a fura în liniște, nu poate fi decât o mare nedreptate, în ochii acestor troglodiți care ne-au furat viitorul, pentru a-și asigura confortul propriului prezent.

NICOLAE MATEI, un oltean analfabet, crescut într-o sărăcie lucie, care spunea tuturor că a venit la Năvodari doar cu o geantă plină de haine, a ajuns după mulți ani și multe lupte electorale, primarul localități și din acel moment megalomania individiului cu pricina, la pachet cu furturile a sute de hectare, au făcut legea în oraș. O minima dovadă a afirmațiile noastre, stă kitsch-ul pe care l-a instalat în tot orașul, prin statui ce-i cinsteau zodia dar și rechizitoriile pe care procurorii le-au întocmit, în care vorbesc despre modul în care terenurile orașului Năvodari au intrat în posesia cunoscuților lui Matei.

Primul dosar și probabil cel mai puțin complex, este cel în care Nicolae Matei a fost acuzat de procurori că a dat mită unui șef de Poliție, pentru a-și asigura rezultate favorabile, în momentul în care i s-au deschis mai multe dosare penale.

Procurorii au arătat că în perioada iunie-octombrie 2012, inculpatul MATEI NICOLAE, primarul orașului Năvodari, i-a solicitat unui ofițer de poliție judiciară cu funcție de conducere (denunțător în cauză) să-i ofere protecție în anchetele penale care-l vizau și să intervină în aceste anchete pe care inculpatul le considera abuzive, nejustificate și motivate politic. În schimb, la data de 18 octombrie 2012, inculpatul MATEI NICOLAE i-a promis ofițerului de poliție, iar la data de 25 octombrie 2012 i-a și dat acestuia, două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piață de 46.160 de euro. Darea acestor terenuri s-a făcut indirect, prin intermediari, cu simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de respectivii intermediari, pentru care s-ar fi plătit 59.000 lei. În realitate, nu s-a plătit nici un ban. În acel context, la data încheierii contractelor, unul dintre intermediari, VÂLCU NICOLAE a dat, în fața notarului, o declarație care nu corespunde adevărului, susținând că a primit suma de 59.000 lei, reprezentând prețul achiziționării a două loturi de teren din Năvodari, loturi care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare autentificate de notarul respectiv. Ulterior, în fața organelor de urmărire penală, inculpatul VÂLCU NICOLAE a dat declarații mincinoase.

Încă de la acel dosar, s-a văzut că undeva, în umbră, o eminență cenușie veghea la binele baronului NICOLAE MATEI. Spunem asta pentru că, după cum se știe, în primă instanță primarul a fost condamnat la pedeapsa de trei ani și șase luni, iar apoi, după nenumărate tergiversări și amânări, doi ani mai târziu, NICOLAE MATEI era condamnat la o pedeapsă redusă drastic, de doar un an și jumătate de pușcărie. Și ajutorul nu s-a oprit aici. Nici trei luni nu a stat NICOLAE MATEI în spatele gratiilor, fiind eliberat rapid, pentru aceasta apelându-se la un tertip judecătoresc prin care i s-a redus din pedeapsa perioada în care a stat în arest preventiv, măsură luată în … alt dosar penal !!! Procedura te halesc!

Pe „modelul Mazăre”, al doilea dosar, nr. unic 3743/2/2015, (format vechi nr. 2246/2015) cu termen pe 06.09.2019 la Sectia a II-a Penală, Completul 9F al Curtii de Apel București.

In acest dosar al retrocedărilor, procurorii arată că în perioada 2010 – 2011, în calitate de primar al oraşului Năvodari şi de preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Năvodari, inculpatul MATEI NICOLAE a procedat la reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate în intravilanul localităţii Năvodari, pe malul Mării Negre, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează desfăşurarea acestei proceduri administrative, dar şi a dispoziţiilor definitive şi irevocabile ale instanţei de judecată. Astfel, s-a produs un prejudiciu în dauna Primăriei Năvodari de 104.988.896 lei (aprox. 25 milioane euro), reprezentând contravaloarea terenurilor respective, cu obţinerea unor importante avantaje patrimoniale de către persoane apropiate. La data de 23 iulie 2012, inculpatul MATEI NICOLAE și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din funcția de primar al orașului Năvodari, legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț derizoriu, a trei terenuri în suprafaţă de 20,6419 ha, 15,9850 ha şi 25,090 ha. Astfel a fost provocată o pagubă de 1.853.970,4 lei în dauna Primăriei Năvodari, respectiv diferența dintre suma de 2.129.480 lei (reprezentând valoarea reală de circulație a terenurilor) și suma de 275.509,6 lei (reprezentând prețul plătit de cumpărător pentru cele trei terenuri), fiind obținute foloase necuvenite de cumpărătorul bunului. Contractul de vânzare-cumpărare pentru cele trei terenuri, aparținând domeniului privat al orașului Năvodari, a fost încheiat în numele SC Dormarbib Group de inculpatul Gurgu Isidor, cunoscând că cele trei terenuri provin din săvârşirea unei infracţiuni de către primarul MATEI NICOLAE. Într-un demers separat, la data de 20 decembrie 2012, inculpatul MATEI NICOLAE, exercitându-şi în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia de primar al oraşului Năvodari, a încheiat un contract de schimb cu sultă (sumă de compensare) autentificat la 20.12.2012 la un biroul notarial. Prin acesta, el a transmis și respectiv urma să transmită dreptul de proprietate asupra a patru terenuri, în suprafaţă totală de 12.055 m.p. şi a achitat o sultă de 2.592 lei, iar în schimb, a primit de la SC Dormarbib Group SRL suprafaţa de 7.315 m.p. teren, situată în intravilanul oraşului Năvodari. Astfel, s-a provocat o pagubă de 4.919.932 lei în dauna primăriei Năvodari, reprezentând diferența dintre valoarea de circulație a terenurilor schimbate și care urmau să fie schimbate (5.846.780 lei) de către orașul Năvodari, plus sulta de 2.592 lei și valoarea de circulație a terenului schimbat de SC Dormarbib Group SRL (929.440 lei) precum şi un folos necuvenit SC Dormarbib Group SRL.

În perioada 1 septembrie 2010 – 21 mai 2014, în calitate de primar al orașului Năvodari, inculpatul MATEI NICOLAE a efectuat mai multe plăți către Asociația Fotbal Club Săgeata Năvodari, în cuantum total de 12.653.000 lei, cu încălcarea dispozițiilor legale aplicabile în domeniu. O parte din această sumă de bani, respectiv 2.269.510,00 lei, a fost transferată din conturile Asociației Fotbal Club Săgeata Năvodari, în perioada 22 mai 2012 – 03 iulie 2013, de către inculpatul Manu Vasile Alexandru către societăți de tip fantomă, sub acoperirea unor operațiuni comerciale legale, în scopul ascunderii originii ilicite a sumelor respective.

La data de 19 octombrie 2010, în baza unei înțelegeri preexistente, MATEI NICOLAE a dat inculpatei JIANU CORINA EUGENIA care, la momentul săvârșirii faptei era judecător în cadrul Judecătoriei Constanța, prin intermediul fiicei acesteia, un teren în suprafață de 500 m.p., situat în orașul Năvodari, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle de serviciu ale magistratului învestit cu soluționarea a două dosare, prin care s-au vătămat drepturile și interesele legale ale orașului Năvodari și au fost obținute foloase necuvenite pentru persoanele implicate. Fapta ar fi fost disimulată prin încheierea unui contract de vânzare-cumpărare între SC Top Vision SRL (al cărei asociat unic este MATEI NICOLAE) şi fiica magistratului, prin care aceasta din urmă a dobândit terenul respectiv la prețul de 8.560 de lei, deși valoarea de circulație a acestuia era de 139.550 lei. Transferul acestei suprafeței de teren s-a realizat la scurt timp după ce inculpatul MATEI NICOLAE, a beneficiat, prin intermediul unor persoane interpuse, de efectele hotărârilor judecătorești nelegale și netemeinice pronunțate cu rea-credință de către inculpata JIANU CORINA EUGENIA.

Al treilea dosar. Cum a aranjat Nicolae Matei să fure tabăra Năvodari !!!

Acest dosar (nr. 6401/118/2017) trimis în judecată, la Tribunalul Constanța, pe 18.09.2017, in frunte cu baronul MATEI în calitate de inculpat, acompaniat de inculpatii DIMA NECULAI si CIOCĂNEL ŞTEFAN. Procurorii susțin, în rechizitoriu, că în calitate de primar al orașului Năvodari, inculpatul MATEI NICOLAE, în perioada 2008-2011, beneficiind de sprijinul celorlalți doi inculpați, a desfășurat mai multe demersuri infracționale prin care a urmărit scoaterea abuzivă a mai multor imobile din patrimoniul unei societăți comerciale ce administra „Tabăra de copii Năvodari”.

Astfel, la data de 18 noiembrie 2008, inculpatul MATEI NICOLAE, în calitate de primar al orașului Năvodari, în mod nelegal, a emis o adresă care a stat la baza eliberarii, de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a unui certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de aproximativ 6,2 ha teren, la acel moment folosită de societatea comercială menționată mai sus și care aparținea în realitate orașului Năvodari. Prin acest document, s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra terenului respectiv al unei societăți comerciale controlate de edil și administrată de inculpatul DIMA NECULAI. În realitate, această firmă era îndreptățită să-i fie retrocedată o suprafață de teren asemănătoare, dar situată într-o altă zonă, cu un potențial turistic mult mai mic.
Prin aceste demersuri infracționale, a fost creat un prejudiciu de 3.504.500 euro (reprezentând contravaloarea terenului la data săvârșirii faptei) atât în dauna orașului Năvodari cât și în dauna societății care avea drept de folosință asupra terenului respectiv pe termen nelimitat, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru firma beneficiară a terenului. În același context, în cursul anului 2011, întrucât societatea (păgubită ca urmare a retrocedării terenului) datora mai multe sume de bani Primăriei Năvodari (taxe, impozite etc.), inculpatul MATEI NICOLAE a inițiat, cu încălcarea prevederilor legale, o hotărâre de consiliu local, prin care un număr de 298 de clădiri situate în Tabăra de copii Năvodari, au fost inventariate în domeniul privat al orașului Năvodari. Hotărârea de Consiliu Local, adoptată la inițiativa inculpatului și pusă în executare de către acesta, a reprezentat o expropriere în adevăratul sens al cuvântului, clădirile societății respective fiind scoase din patrimoniul acesteia și introduse în cel al orașului Năvodari, fără ca aceasta operațiune să fie justificată de cauze de utilitate publică ori să fi fost precedată de plata unei juste și prealabile despăgubiri.
Ulterior, Primăria orașului Năvodari a vândut la licitație publică o parte din bunurile respective, în condițiile în care societatea contestase executarea silită și achitase, cel puțin parțial, datoria invocată de instituția publică.
Acționând în această manieră, a fost produs un prejudiciu firmei respective, evaluat la suma de 4.482.438 lei. În cele două situații menționate mai sus, edilul municipiului Năvodari a beneficiat de sprijinul celorlalți doi inculpați care au întocmit și semnat diverse documente, acte ce au stat la baza demersurilor infracționale menționate mai sus. De altfel, la scurt timp după comiterea faptei reținute în sarcina sa, inculpatul CIOCĂNEL ȘTEFAN a părăsit funcția publică și a devenit directorul SC Tabăra Năvodari SA, la înființarea căreia (în anul 2011, prin Hotărâre de Consiliu Local), au fost aduse drept aport la capitalul social, o parte din bunurile expropriate în condițiile de mai sus.

În sertarul procurorului mai există un dosar, mult mai stufos, în care lui Matei i s-a adus la cunoștință calitatea de învinuit, dosar în care procurorii au investigat modul în care fostul primar de Năvodari a pus mâna pe întreg patrimoniul taberei Năvodari, de peste 200 de hectare și 40 de clădiri. Surprinzător însă, acel dosar s-a blocat undeva și nu pare că va ieși prea curând la lumină.

Nota: Despre întregul jaf din Tabăra Năvodari au scris jurnaliștii Ordinea.ro și puteți citi aici: https://www.ordinea.ro/afacerea-tabara-navodari-cea-mai-mare-escrocherie-imobiliara-a-lui-nicolae-matei-cu-detalii-in-exclusivitate/

EPISODUL II

Cu un asemenea mentor ca primar, discipolul viceprimar CHELARU FLORIN, după ce el însuși a căştigat Primăria Năvodari, a pus riguros în practică învățămintele maestrului în ale fraudei și corupției. 

Născut în anul 1972 în judeţul Bacău, CHELARU FLORIN, 47 de ani, căsătorit, cu doi copii, a absolvit Facultatea de Chimie a Universităţii din Iaşi. Între anii 1997 şi 2000 a fost şef Serviciu Instalaţii în cadrul Petromidia SĂ. În anii 2005-2009 a fost preşedinte al PNL Năvodari şi consilier local. A fost ales viceprimar al oraşului Năvodari în anul 2008.

„Turist politic” ca majoritatea sinecuristilor, s-a mutat cu arme și bagaje de la PNL la PSD, luând cu el metehnele abuzurilor, înșelăciunilor și corupției pe care, probabil, o are, de acum, în sânge.

În prezent deține, din iunie 2016, mandatul de primar al orașului Năvodari.

Pentru “incălzire” si introducere in temă, respectiv in tenebrele imobiliare de la Năvodari, publicăm un material preluat de la colegii nostri de la compania media/stiri ordinea.ro Constanta

De mai bine de doi ani, într-o surdină totală, la Năvodari se consumă o megafacere imobiliară cu acordul direct al Primăriei și al majorității PSD-ALDE din Consiliul Local. Detaliile au fost ferite de ochii opiniei publice. Însă mai multe elemente ale acestei golănii au lăsat dâre în documentele emise de autoritatea locală. Mergând pe aceste urme, din aproape în aproape, am reușit să reconstituim scheletul unor tunuri imobiliare aflate în plină desfășurare.

La început de mandat, CHELARU a făcut un regulament pentru înstrăinarea terenurilor.

La scurt timp de la suirea lui CHELARU FLORIN în scaunul de primar, Consiliul Local Năvodari a adoptat Hotărârea nr. 283/22.07.2016. Nu reproducem întocmai titlul acestei hotărâri, fiind prea lung și prea alambicat. Însă, precizăm că se referă la stabilirea unor reguli pentru înstrăinarea terenurilor din domeniului public și privat al localității. Hotărârea este ca o piatră de temelie. Și, totodată, ca o declarație de interese… imobiliare, făcută de CHELARU încă din primele zile de mandat. Un accent deosebit în regulamentul votat cade pe procedura de atribuire a unor terenuri în superficie. Aici trebuie să spunem că noul Cod Civil a făcut un fel de revoluție semantică asupra cuvântului concesiune, rezervând folosința sa doar în legătură cu terenurile din domeniul public. Desigur, terenurile din domeniul privat pot fi concesionate în continuare, pe 49 de ani, însă sub denumirea de ”constituire a dreptului de superficie” (art. 693 – 702). În esență, tot un drac, îmbrăcat în haine diferite[1]. În orice caz, regulamentul lui CHELARU abundă în lozinci despre transparență, tratament egal și nediscriminatoriu… deși nu impune nici măcar minima obligație să se publice o amărâtă de știre în mijloacele de informare în masă la organizarea transparentelor proceduri. Iar așa, informația rămâne la discreția celor avizați.

O treabă de lăcătuș mecanic

La scurt timp de la adoptarea acestui regulament, subordonații lui CHELARU au identificat sute de terenuri libere, din domeniul privat al localității, numai bune de dat în superficie. Punându-se pe treabă, au întocmit inventare, planuri de situație, evaluări de preț, motivații, justificări și drafturi pentru proiectele de hotărâri. În bună parte, totul era făcut ca la carte. Cu toate acestea, CHELARU a ezitat să și le asume. Căci, vorba aceea, omul se leagă de semnătură, ca boul de jug. Ca să evite situațiile jenante de a fi luat vreodată la întrebări de procurorii anticorupție, care l-au împachetat chiar și pe mentorul său, MATEI, actualul primar l-a chemat să iscălească inițiativele pe lăcătușul mecanic făcut consilier tocmai pentru a se jertfi pe altarul partidului cu astfel de manevre. Vorbim aici de RADU PÎNDICI, un fel de „moș Teacă” iscălitorul, care s-a mai remarcat și cu alte ocazii. Pe baza inițiativelor asumate de PÎNDICI, numeroase terenuri au fost scoase la licitație. Este vorba, în primul rând, de terenurile din lotizarea Midia. Însă au mai fost și alte suprafețe foarte atractive, cu mare potențial imobiliar, situate în oraș sau în zona turistică.

Observând că ”treaba merge”, CHELARU și-a asumat și el o parte din proiecte.  De regulă, licitațiile pentru lotizarea Midia au plecat de la 4,49 de lei pe metru pătrat pe an. În oraș, prețul inițial a fost de 8,40 de lei pe metru pătrat pe an, iar în zona turistică de 12 lei pe metru pătrat pe an. Sub orice chip ai privi problema, e clar că prețurile au fost de chilipir. În plus, putem spune că atât de transparente au fost procedurile, încât căutând pe Google nu am găsit nici măcar un anunț de participare la puzderia de licitații. Informația a rămas la discreția unor băieți deștepți. Desigur, pe Google nu sunt de găsit nici numele celor care au beneficiat de pleașca de la Primărie.

Superficiarul ADRIAN TUDORA a fost cu MATEI și CHELARU în Turcia

Cu siguranță, secretul nu va putea fi păstrat la nesfârșit. Ca dovadă, deja au început să apară numele beneficiarilor mai de ispravă, care au reușit să ridice vile și blocuri pe terenurile luate de la Primărie. Fiind ridicate în scop comercial, aceste imobile au ajuns în posesia unor cumpărători.

Noii proprietari s-au adresat Consiliului Local cu cerere de preluare a dreptului de superficie asupra terenului. În acest sens, în ședința Consiliului Local Năvodari din 31 octombrie 2017 au fost introduse la vot patru proiecte referitoare la constituirea unui drept de superficie, pe cote indivize, către cumpărătorii apartamentelor (5 la număr) din imobilul ridicat pe strada Prelungirea Corbului nr. 4 (aproape de Biserica Lipovenească).  Așa cum aflăm din această documentație, superficiarul anterior al terenului a fost persoana fizică TUDORA ADRIAN. Aceasta încheiase un act pentru constituirea dreptului de superficie cu primarul orașului Năvodari, autentificat sub nr. 2467/18.10.2016 de notarul public Săcăleanu Mariea, la valoarea de 8,89 de lei pe metru pătrat pe an. Într-un alt proiect de hotărâre supus atenției comisiilor de specialite ale Consiliului Local Năvodari, se lămurește faptul că terenul din strada Prelungirea Corbului nr. 4 are suprafața de 218 mp. La bază, acesta a fost acordat în folosință gratuită către CORUTI CIPRIAN-IONEL și soția sa. Aceștia s-au apucat de construit un imobil P+1 în baza autorizației de construire 553/25.09.2015. După o lună și câteva zile, au vândut construcția către ADRIAN TUDORA, prin contractul 1697/10.11.2015, autentificat la Biroul Notarului Public Toncu Mihaela, notărița care a autentificat mai toate contractele analizate în dosarul retrocedărilor, în care sunt coinculpați fostul primar MATEI și fosta judecătoare JIANU. Pe 2 iunie 2016, Primăria Năvodari a emis o nouă autorizație de construire, iar pe 4 august 2016 a recepționat întreaga lucrare de construire. Însă ADRIAN TUDORA a obținut superficia asupra terenului abia în 18 octombrie 2016!!!

În aceste condiții, TUDORA nu avea un drept asupra terenului la data de 2 iunie 2016, astfel încât rămâne un mister cum de a putut obține o nouă autorizație de construire.

ADRIAN TUDORA este un personaj cunoscut în Năvodari. Pe vremuri a fost consilier local, însă de câțiva ani s-a retras în plan secund, beneficiind, iată, de tunurile imobiliare puse la cale de camarila care conduce orașul. În octombrie 2016, TUDORA a făcut parte din acea delegație a Primăriei Năvodari care s-a deplasat în Turcia, în … „vizită de lucru” la un oraș înfrățit, Gemlik din regiunea Bursa, deși nu deținea nicio funcție oficială în cadrul administrației publice locale. Din aceeași delegație a făcut parte și fostul primar condamnat penal NICOLAE MATEI, despre care se spune că ar conduce în continuare Primăria prin interpuși. Nici el nu mai deținea vreo funcție în cadrul autorității locale.

O agenție imobiliară cu profit de 3.500 de euro a ajuns campioană la superficii

Numele altor beneficiari au ieșit la iveală ulterior, când comisiile de specialitate ale Consiliului Local au primit spre avizare alte proiecte similare. De data aceasta vorbim de imobile construite pe str. Stadionului nr. 2 Bis, loturile 3 și 8. Cumpărătorii construcțiilor vor prelua și terenul în superficie, datorând localității 8,40 de lei pe metru pătrat pe an. În acest caz, superficiarii inițiali au fost DAMIAN ADRIAN și ELENA, DINU ELENA și firma AQUA FORCE SRL Năvodari, iar terenul obținut de la Primărie pentru suma de 8,40 lei pe metru pătrat pe an a fost de 1203 mp.

Societatea din urmă a fost înființată în anul 2009 de GABRIEL BUCUR, domiciliat în Năvodari. Inițial, firma s-a numit CATE-E GREY IMOBILIARE SRL și era o agenție imobiliară. În anul 2011, societatea a intrat în posesia lui ADRIAN DAMIAN, care i-a schimbat numele, în AQUA FORCE SRL, păstrând însă domeniul principal de activitate. În anul 2016, AQUA FORCE SRL a derulat afaceri de 95.000 de lei (aproximativ 21.000 de euro), realizând un profit de 15.668 lei (aproximativ 3.500 de euro). Potrivit unui extras informativ de Carte Funciară, firma lui Adrian Damian mai deține un drept de superficie asupra unui teren din domeniul privat al orașului Năvodari, în suprafață de 700 mp. Acesta este situat pe str. Pescărușului lot 3. Contractul de constituire a dreptului de superficie a fost încheiat pe 2 noiembrie 2017, la notarul public PARIS LUCIA.

O afacere  un potențial de 5 milioane de euro

Pe de altă parte, DAMIAN ELENA trebuia să fie beneficiara unei investiții imobiliare pe un teren de 1698 de metri pătrați. Vorbim de o afacere eșuată, în condițiile, cu totul ieșit din comun, pe care le vom explica în paragraful următor. În mod cert, însă, în anul 2016, investitoarea a depus la Agenția pentru Protecția Mediului din Constanța un memoriu de investiție, pentru un bloc de patru etaje, cu 39 de apartamente, ce urma să fie construit pe terenul de 1698 mp, aflat la sud de Tabăra de Copii, pe str. M3 f.n.. Memoriul a fost întocmit de firma UCSERTIMUD SRL, aparținând familiei lui DUMITRESCU PETRE. Aceasta din urmă a făcut parte, în anul 2002, din Consiliul de Administrație al TSP ECOTERM SA Năvodari, societate a Consiliului Local Năvodari, actualmente în faliment. În perioada 2008-2009, societatea a fost folosită la prăduirea a 11 hectare din Tabăra de Copii Năvodari, la inițiativa fostului primar NICOLAE MATEI.

În mod bizar, proiectantul a uitat să menționeze în memoriul său titlul sub care deținea DAMIAN ELENA terenul. Blocul de patru etaje urma să ocupe doar 470 mp, de unde rezultă că terenul în suprafață totală se putea preta la trei construcții de același fel. Pe fondul acestor lămuriri, e clar că potențialul afacerii bătea spre cinci milioane de euro.

DAMIAN ELENA a primit de la CHELARU o concesiune peste proprietatea unei persoane din Buzău

Despre terenul situat în strada M3 f.n. se face vorbire în mai multe litigii înregistrate pe rolul Judecătoriei și Tribunalului Constanța. Din informațiile publicate pe protalul instanțelor de judecată, aflăm că terenul a făcut obiectul contractului de concesiune nr. 31.632/18.05.2016, încheiat de Orașul Năvodari cu ELENA DAMIAN. Nu știm dacă s-a organizat o licitație pentru concesionara terenului, însă în mod cert în memoria Internetului nu s-a păstrat vreun anunț de participare. Dreptul de concesiune a fost înscris în cartea funciară la OCPI Constanța. Pe 25 octombrie 2016, ELENA DAMIAN a primit autorizația de construire de la Primăria Năvodari și a demarat construcția unui imobil. În timp ce muncitorii tocmiți cu lucrarea trudeau pe șantier, la fața locului s-a prezentat CRISTINA MARIA VARGA, din Buzău, care a demonstrat cu acte autentice că era proprietara de drept a terenului, pe care îl cumpărase cu ani în urmă. Pe 16 ianuarie 2017, CRISTINA MARIA VARGA a deschis un proces civil (dosar 670/212/2017) la Judecătoria Constanța împotriva soților DAMIAN și a Primăriei din Năvodari, cerând anularea contractului de concesiune care îi încalcă dreptul de proprietate.

Sotii DAMIAN au castigat procesul!!!

Nr. unic (nr. format vechi) : 670/212/2017 Data inregistrarii 16.01.2017 Data ultimei modificari: 12.05.2018 Sectie: Secţia civilă Materie: Civil Obiect: anulare act anulare contract Stadiu procesual: Fond

Părţi

Nume Calitate parte VARGA CRISTINA MARIA,CU DOM.PROC.ALES Reclamant DAMIAN ADRIAN Pârât DAMIAN ELENA Pârât ORASUL NAVODARI PRIN PRIMAR Pârât  


Şedinţe

07.03.2018 Ora estimata: 08:30 Complet: amânări/incidente 30 Tip solutie: Respinge cererea Solutia pe scurt: Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului Damian Adrian. Respinge actiunea formulata in contradictoriu cu paratul Damian Adrian ca fiind introdusa împotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva. Respinge actiunea ca rămasa fara obiect. Cu apel in 30 de zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica azi 07.03.2018. Document: Hotarâre  2478/2018  07.03.2018

Stofă de politruc: a dat vina pe Oficiul de Cadastru

La rândul ei, DAMIAN ELENA, titulara contractului de concesiune, a deschis pe 21 februarie 2017 un proces împotriva Primăriei Năvodari (ds. nr. 991/118/2017), cerând asigurarea dovezilor. Instanța a numit un expert tehnic judiciar cu misiunea de a constata existența lucrărilor de construire pe terenul situat în Năvodari, str. M3 f. n. și de a evalua contravaloarea materialelor și a manoperei. Pe 12 mai 2017, prin Sentința civilă nr. 996/2017, Tribunalul a constatat administrată proba constând în expertiza judiciară. Hotărârea a fost dată fără cale de atac. Peste câteva luni, conștientizând riscurile, CHELARU a deschis la rândul său un proces civil împotriva ELENEI DAMIAN și a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară din Constanța, introdus în cauză pe ideea de a se disipa răspunderea. Procesul a fost înregistrat la Tribunalul Constanța, pe 10 august 2017, ds. nr. 5461/118/2017 care avea ca obiect anularea Autorizației de Construire 700/25.10.2016. Atât de bine a fost intocmita acțiunea, încât, prin Încheierea nr. 209/07.09.2017, aceasta a fost anulată de Tribunalul Constanța. CHELARU a insistat cu o cerere de reexaminare, însă și aceasta a fost respinsă definitiv pe 17 noiembrie. Pe 20 decembrie 2017, CHELARU a inițiat o nouă acțiune de anulare a autorizației de construire (dosar 8615/118/2017), de data aceasta doar împotriva ELENEI DAMIAN.

Primăria orașului Năvodari a pierdut și de această dată!

Complet: CA8

Tip solutie: Respinge cererea.

Solutia pe scurt: Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului Orasul Năvodari şi respinge cererea formulată de această parte ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală. Admite excepţia tardivităţii. Respinge cererea ca tardiv formulată. Cu recurs în termen e 15 zile de la comunicare Pronunţată în şedinţa publică din 12.12.2018 Document: Hotarâre  1947/12.12.2018.

Primăria Năvodari, obligată la despăgubi de 350.000 de lei.

La data la care Primăria făcea acest joc de glezne cu anularea autorizației de construire, ELENA DAMIAN obținuse deja, încă din 27 septembrie 2017, o sentință civilă pe fond, prin care este îndreptățită să primească din bugetul localității suma de 341.893,56 de lei și cheltuieli de judecată în valoare de 16.023,36 de lei. Soluția a fost dată de Tribunalul Constanța, în dosarul nr. 8735/118/2016*. Ca o coincidență de zile mari, 8735 este vechiul cod poștal al Năvodariului. În cadrul procesului, Chelaru a încercat să arunce pisica în curtea Oficiului de Cadastru, pe care l-a chemat în garanție. Cu toate acestea, instanța a respins cererea de chemare în garanție, stabilind că singurul responsabil pentru crearea acestui prejudiciu este Primăria Năvodari.

Și lucrurile nu se opresc aici, deoarece proprietara terenului ar putea la rândul ei să ceară despăgubiri cel puțin echivalente cu efortul de a demola construcția începută de soții DAMIAN. Cel mai probabil, situația se va lăsa cu un dosar penal. La fel, credem că modalitatea total netransparentă prin care terenurile orașului au fost acordate în superficie ar trebui să stârnească cel puțin interesul Consiliului Concurenței, având în vedere distorsiunea pe care a produs-o pe piața imobiliară. Deși, la fel de întemeiat ar fi și interesul organelor judiciare.

In EPISODUL III va vom surprinde cu un nou caz de coruptie de la Năvodari. Damian Adrian si CHELARU FLORIN in atentia DNA Central!(Gabriela Muntean)

                                                         (Va urma)


[1] Singura diferenta este aceea de termen. In cazul superficiei dreptul de folosinta dainuie cat timp exista constructiile edificate pe terenul respectiv.Iar, in cazul concesiunii, dreptul de folosinta este acordat pe o perioda determinata, si concesionarul care edifica o constructie, putand a fi prevazut in contractul de concesionare, ca o va lasa in proprietatea concedentului, la implinirea termenului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here