Una dintre persoanele pentru care fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, ar fi intervenit ca să primească subiectele la concursul de angajare ar fi un apropiat al actualului ministru Petre Daea, susțin procurorii DNA în referatul transmis la Parlament, potrivit Stirilor TVR.

Potrivit documentului, Chesnoiu i-ar fi cerut unui membru al comisiei de concurs să i dea subiectele pentru examenul de angajare a lui Cosmin Mihai Corobea și a încă trei persoane. Procurorii susțin că Mihai Cosmin Corobea este o cunoștință a lui Petre Daea care i-ar fi solicitat lui Chesnoiu să îi angajeze cunostința pe un post de consilier în minister.

„Chiar la nea’ Petrică vă găsirăți să … Omul acela m-a rugat și el două lucruri, trei, cinci, aproape șapte (râde). Da, măcar, drecu, să-i le rezov”, spune fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu în interceptări.

Adrian Chesnoiu ar fi cerut să li se dea candidaților agreați subiectele „în mare” că să nu ia 10, ci doar să treacă examenul, potrivit documentului DNA.

„Nu le dăm subiectele. Să faceţi dintr-o lege. După, să-i faci nişte articole, ce i le …noi i le dăm. Articole. Oricum …Nu subiecte scrise. Adică daţi-le două, trei foi. Nu …o lege! Să-nveţe-n … (…) Pentru că ăştia-s dobitoci ! Dacă le dai alea…ia zece! Nu să facă…Ia zece! Nu vreau zecele!….Crede-mă că-i ştiu cât dă proşti sunt. Ne trezim …la televizor!”, ar fi spus fostul ministru, potrivit sursei citate.

Contactat de Stirile TVR, Petre Daea a spus că nu știe cine este persoana prezentată drept cunoștință a sa. De asemenea, Adrian Chesnoiu a negat că Daea a intervenit pentru angajarea cuiva.

Ce acuzații îi aduce DNA lui Adrian Chesnoiu

  • În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene.
  • Subiectele ar fi ajuns ulterior la patru candidaţi „agreaţi” dintre care, în urma susţinerii probelor scrise şi orale, doar trei au promovat concursurile respective.
  • La intervenţia directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidaţi, membrii comisiei ar fi fost nevoiţi să-l promoveze pe acesta în condiţiile în care nu obţinuse un punctaj corespunzător.
  • Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcţia de şef serviciu, obţinând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

Plenul Camerei Deputaţilor a avizat, în 28 iunie, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de ridicare a imunităţii lui Adrian Chesnoiu.

Adrian Chesnoiu a anunțat anterior că demisionează din funcția de ministru al Agriculturii și se autosuspendă din PSD. El susține că nu a săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și și-a „desfășurat mereu activitatea executivă cu integritate și cu dedicare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here