(Preluare National – Claudia Marcu):

Ministrul Apărării Naționale vrea ca rezultatele cercetărilor militare să fie puse la dispoziția societăților din industria de apărare, cu titlu gratuit, pentru retehnologizarea și modernizarea capacităților de producție, asigurându-se redresarea sectorului. Decizia vine în contextul în care Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a vorbit despre pierderile uriașe ale acestor societăți, criticând faptul că nu au fost privatizate până acum.

În timp ce ministrul Economiei, Claudiu Năsui, se războiește cu ”sinecurile” din industria de armament, schimbând administratorii speciali care nu au reușit să privatizeze societățile de profil pline de datorii, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, vine cu o veste bombă pentru acest sector. Lăsați fără bani de investiții pentru retehnologizare și fără contracte, pe care statul ar fi trebuit să le asigure, operatorii economici din industria de apărare au o șansă uriașă de a-și reveni. Ministrul Ciucă vrea să transfere, gratuit, către aceștia, toate rezultatele cercetărilor militare, pentru a revitaliza industria de apărare. Astfel, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, societățile strategice din industria națională de apărare vor primi gratuit documentațiile tehnice și rezultatele obținute din activitatea proprie de cercetare-dezvoltare a MApN în vederea modernizării tehnicii militare aflate în înzestrare, mentenanței tehnicii militare, asimilării de produse noi, dezvoltării de produse cu performanțe superioare, fabricării și comercializării de produse noi, precum și creării de capabilități privind securitatea aprovizionării. Operatorii economici din industria de apărare nu vor avea dreptul să transmită către terți bunurile de la MApN, iar comercializarea produselor obținute prin utilizarea acestor bunuri se va face doar în condițiile obținerii acordului prealabil al MApN, se arată în proiectul de act normativ emis de Ministerul Apărării Naționale.

Armamentul trebuie produs în țară

Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, măsura va fi benefică pentru MApN, dat fiind constituirea și consolidarea pe teritoriul național a unor capacități de producție pentru apărare, capacități de interes strategic pentru securiotatea națională, în vederea asigurării aprovizionării și a premiselor necesare ca, în situații de criză sau război, să se realizeze fabricarea, integrarea și mentenanța produselor militare la nivelul unor operatori economici din industria națională de apărare. ”Rezultatele activității de cercetare-dezvoltare și documentațiile tehnice aflate în administrarea MApN pot fi valorificate de operatorii economici din industria de apărare pentru retehnologizarea și modernizarea capacităților de producție pentru apărare în vederea realizării de produse și servicii necesare cerințelor de înzestrare ale forțelor sistemului național de apărare și conforme standardelor NATO și UE”, se arată în documentul MApN.

O șansă pentru România

Sindicaliștii din industria de apărare speră că punerea în aplicare a acestei măsuri va însemna și o redresare a acestui sector strategic, adus într-o situație critică din cauza lipsei de implicare a instituțiilor statului. ”În momentul de față oamenii din industria de apărare o duc foarte prost pentru că nu se înțelege care este statutul acestei industrii de apărare. Toată lumea spune că industria de apărare are datorii, dar nimeni nu a înșeles și nu își aduce aminte că industria de apărare a cedat pe nimic hale întregi cu tot felul de utilaje superperformante, în perioada când s-au împărțit parcuri industriale. Nimeni nu își aduce aminte că din producția foarte mică pe care a avut-o trebuia să plătească oamenii, dările la stat și chletuielile imense pe care le are cu terenurile, cu clădirile și cu programul prevăzut în Legea de mobilizare a teritoriului și economiei naționale pentru apărare. Toate aceste lucruri sunt costuri imense, iar oamenii din industrie muncesc pe rupte pe salarii minime”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here