Dar nu din cauza ca astfel guvernarea PNL-PSD a distrus garantiile de independenta pe care SIIJ le oferea judecatorilor si procurorilor, ci din pricina ca majoritatea parlamentara nu a intors la DNA competentele de anchetare a magistratilor.

Ia sa vedem, de exemplu, cum boceste eurodeputata USR-PLUS Ramona Strugariu (citata de Agerpres), dezvaluie Lumea Justitiei:

Cred ca decizia de a reconfigura, de fapt, Sectia Speciala, intrucat cam asta este perspectiva pe care o avem acum pe masa, cu niste forte noi, cu mai multi procurori, cu unitati specializate pe langa Parchete, este o decizie proasta si de fapt contrazice angajamentele pe care noi insine le-am pus pe masa, de mai multe ori, in mai multe formule, ca sa ne indeplinim, pana la urma, niste obligatii minime.

Mi-a spus ca stie ce amendamente au fost depuse, ce propuneri s-au facut, care sunt acele amendamente care au fost respinse si ca urmaresc aceasta situatie foarte indeaproape. Am discutat si am propus chiar sa se gandeasca foarte serios Comisia la procedura de infringement acolo unde avem acel temei legal si unde exista decizii ale Curtii de Justitie a UE (CJUE). Nu cred ca e o pedeapsa, cred ca este un semnal ca daca nu indreptam lucrurile nu suntem pur si simplu in rand cu lumea si cu legislatia europeana, noi fiind stat membru si avand niste angajamente pe care trebuie sa ni le respectam. Nu cred ca este vorba despre razbunari, nu este vorba despre a personaliza anumite contexte, nu cred ca este vorba despre un ministru sau altul, despre niste membri ai Curtii Constitutionale sau despre alti membri, ci despre niste institutii ale statului care trebuie sa isi faca treaba.

Realitatea este ca harta asta a justitiei nu a suferit modificari majore de la OUG 13, ca din momentul in care am intrat in acel scenariu nu s-a schimbat mare lucru si ca unele efecte ale modificarilor legislative se vad si isi fac treaba linistite si in ziua de astazi.

Stia si Comisia despre rapiditatea cu care au fost decise aceste termene, fara a exista o explicatie clara a acestei decizii. Daca te uiti la felul in care au functionat lucrurile, consultarile, toate ferestrele de timp care au existat la dispozitia societatii civile si a partidelor politice sa vina cu comentarii, completari si amendamente pe textul initial propus de domnul ministru, la felul in care s-au facut consultarile cu Comisia de la Venetia inainte de a fi luata decizia, pare ca toata lumea se grabeste foarte tare sa adopte aceasta legislatie inainte sa vina, si pe canale oficiale, in format final nu in format de draft, opinia Comisiei de la Venetia.

La fel, nu cred ca trebuie sa discutam ca despre o mare pedeapsa aplicata Romaniei, ci ca despre un mecanism de monitorizare. Sigur ca nu putem ramane etern cu el, dar in acelasi timp, daca ceea ce este foarte clar recomandat acolo nu se intampla inca, nimeni nu are intentia sa ridice MCV in aceste conditii. Asta a rezultat din discutiile pe care le-am avut cu comisarii, asta cred la randul meu ca trebuie facut”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here