„Nimeni nu vrea cu adevărat să aibă trupe la sol în Ucraina. Acum există o dezbatere în desfăşurare pe acest subiect, prin urmare ar trebui să o oprim în acest moment”, a spus ministrul german la Helsinki, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său finlandez Antti Hakkanen, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Boris Pistorius a admis că discuţiile între ţările europene şi membrii NATO sunt necesare, dar a apreciat că accentul la ora actuală trebuie pus pe găsirea celei mai bune modalităţi de a sprijini Ucraina, în condiţiile în care aliaţii acesteia nu reuşesc să ţină pasul cu nevoile armatei ucrainene.

„Avem o problemă cu capacitatea de producţie, mai ales cu muniţiile, cu sistemele de apărare antiaeriană, cu rachetele, şi trebuie să facem tot posibilul în lumea întreagă pentru a achiziţiona tot materialul posibil pentru a sprijini Ucraina cât mai mult. Este obiectivul nostru principal şi provocarea noastră”, a explicat ministrul german.

Cât despre refuzul guvernului de la Berlin de a furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune Taurus, în pofida insistenţelor Kievului şi ale unor state europene, Boris Pistorius a subliniat că acest tip de armament „nu va decide cursul războiului”.

„Cancelarul (german Olaf Scholz) a explicat de mai multe ori că există o linie clară peste care niciodată nu vom trece, aceea de a fi participanţi, de a fi parte la război, şi acesta este motivul pentru care rachetele Taurus nu au fost furnizate până în prezent” Ucrainei, a precizat ministrul german al apărării.

Scholz şi-a argumentat refuzul de a oferi Ucrainei rachete sol-aer Taurus, care au o rază de acţiune de peste 500 de kilometri şi cu care armata ucraineană ar putea lovi ţinte mult în spatele liniilor ruseşti, prin faptul că operaţiunea de programare a acestor rachete pentru lovirea ţintelor poate necesita participarea militarilor germani pregătiţi pentru operarea lor, la fel cum procedează militarii englezi şi francezi cu rachetele Storm Shadow/Scalp furnizate Kievului.

La conferinţa de presă desfăşurată vineri la Helsinki, ministrul german al apărării a ţinut să amintească faptul că Germania este pe locul al doilea în lume în ierarhia ţărilor care au furnizat ajutor militar Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here