Rodica Aida Popa de la Inalta Curte este judecatoarea care detine recordul absolut la mandate pe siguranta nationala. ICCJ face publice cifrele: „A avut calitatea de sef al structurii de securitate in perioada 7.09.2011-17.09.2013. In aceeasi perioada a solutionat solicitari privind emiterea de mandate de securitate nationala in numar total de 3009. In perioada 1.10.2012-17.09.2013 au fost solutionate in total 1379 de solicitari dintre care niciuna nu a fost respinsa”, dezvaluie Lumea Justitiei.
E timpul sa dam cartile pe fata! Oricat fug judecatorii de la Inalta Curte de patalamaua de sefi ai Structurii de securitate, ori cei de la curtile de apel si tribunale de titulatura de „judecatori de mandate”, ei exista, sunt printre noi si au sau au avut activitate intensa in aceste calitati. Lumea Justitiei a aratat de-a lungul timpului ca printre judecatorii de mandate de la Inalta Curte s-a numarat si Rodica Aida Popa (foto), cea care a fost vicepresedinta instantei supreme din 16 septembrie 2010 pana in 16 octombrie 2013, si cea careia presedinta CSM, judecatoarea Lia Savonea a vrut sa ii apere independenta si impartialitatea fata de articolul „Chipurile raului” publicat de noi, in 4 iulie 2019, in care aminteam ca Popa a fost sefa Structurii de securitate de la Inalta Curte.


Care o fi fost tragedia acestei aduceri aminte, care au fost efectele in sistem, nu stim. Ce stim este ca, gratie cererii facute de sefa CSM Lia Savonea la Inspectia Judiciara, cerere care a stat la baza Raportului nr. 19-3265 al Directiei de inspectie pentru judecatori, am putut afla si noi, cu stupoare, care este numarul mandatelor de securitate nationala emise de judecatoarea Rodica Aida Popa la Inalta Curte.
Conform Raportului IJ nr. 19-3265, in perioada 7 septembrie 2011 – 17 septembrie 2013, perioada in care a ocupat calitatea de sefa a structurii de securitate la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Rodica Aida Popa „a solutionat solicitari privind emiterea de mandate de securitate nationala in numar total de 3009”. Inspectia precizeaza totusi ca Inalta Curte nu a putut oferi date pe fiecare judecator in parte referitor la procentul cererilor admise sau respinse.
Acelasi Raport ne arata ca Inalta Curte a precizat ca, in perioada 1 octombrie 2012-17 septembrie 2013, in care cererile formulate de Serviciul Roman de Informatii au fost primite si solutionate in format electronic, „au fost solutionate in total, la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, un numar de 1379 de solicitari”. Dintre acestea, a aratat Inalta Curte, nicio cerere de la SRI nu a fost respinsa.
Cu alte cuvinte, toate cererile de mandate pe securitate nationala formulate de SRI la ICCJ au fost admise! Intrucat din Raportul Inspectiei nu ne este foarte clar daca mandatele admise de pe scaun revin tot in sarcina Aidei Popa (si sunt incluse in cele 3009 de mandate emise de aceasta, conform adresei Inaltei Curti), solicitam public instantei supreme sa ne comunice defalcat numarul mandatelor de siguranta nationala emise de fiecare judecator de mandate!
Pe de alta parte, apreciem ca numarul mandatelor pe securitate nationala astfel cum a fost comunicat de Inalta Curte Inspectiei Judiciare intareste afirmatia din articolul „Chipurile raului”, in care Lumea Justitiei arata ca instanta suprema s-a emitea mandate „pe banda rulanta”.
De altfel, chiar Inspectia Judiciara, avand la baza adresa Inaltei Curti in care se specifica numarul exact de mandate pe securitate nationala emise de Rodica Aida Popa, confirma sustinerile noastre: „In aceste conditii, in mod natural se poate desprinde concluzia trasa de jurnalist in sensul ca aceste mandate au fost date ‘pe banda rulanta'”.
Iata ce se arata in Raportul Inspectiei Judiciare nr. 19-3265 privind posibila afectare a independentei si impartialitatii judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin articolul „Chipurile raului” publicat pe Lumea Justitiei in 4 iulie 2019, Raport solutionat de Sectia pentru judecatori in 7 noiembrie 2019:
„Este reala si sustinerea referitoare la doamna judecator Rodica Aida Popa privind calitatea sa de sef al structurii de securitate al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. (…) Astfel, prin adresa nr… (nesecreta) Inalta Curte a comunicat faptul ca doamna judecator a avut aceasta calitate in perioada 7.09.2011-17.09.2013. In aceeasi perioada a solutionat solicitari privind emiterea de mandate de securitate nationala in numar total de 3009. Desi institutia a mentionat ca nu detine date pe fiecare judecator in parte referitor la procentul cererilor admise/respinse, totusi a aratat ca in perioada 1.10.2012-17.09.2013 (perioada in care cererile formulate de Serviciul Roman de Informatii au fost primite si solutionate in format electronic) au fost solutionate in total, la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, un numar de 1379 de solicitari dintre care niciuna nu a fost respinsa.


In aceste conditii, in mod natural se poate desprinde concluzia trasa de jurnalist in sensul ca aceste mandate au fost date ‘pe banda rulanta’; chiar daca exprimarea contine, in sine, o exagere – de vreme ce statistic, oricat ar fi de improbabil, nu este imposibil ca toate solicitarile sa fi fost admisibile si intemeiate – ea are, totusi, la baza, date reale care indreptatesc, intrucatva, suspiciunile opiniei publice.
Indoielile autorului articolului cu privire la corectitudinea deciziilor se intemeiaza asadar, chiar pe solutii certe, clare, lipsite de echivoc ale Curtii Constitutionale referitoare la legalitatea atat a ambelor complete de prima instanta, cat si a legalitatii completului de 5 judecatori care a solutionat in calea de atac ‘Dosarul Referendumului'”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here