(Preluare National – Catalin Tache):

Opinia publică de peste Prut s-a grăbit să ”deschidă șampania”, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis o nouă condamnare a Federației Ruse. Una pentru rele tratamente, condiții inumane și degradante de detenție și tratament medical insuficient pentru doi deținuți. Astfel că, în cauza Mîrca, cererea nr. 7845/06 a fost soluționată la CEDO prin obligarea Federației Ruse la plata a 34.600 de euro drept despăgubiri pentru prejudiciu moral, costuri și cheltuieli.

La CEDO, de pușcăriile transnistrene răspund trupele ruse!

Numai că entuziasmul moldovenesc bazat pe un ipotetic sprijin european împotriva Federației Ruse se poate dovedi mai degrabă un nou ”cadou otrăvit” al aliaților occidentali. De ce? Pentru că este extrem de important de știut că ambii petenți care urmează să primească despăgubirile financiare din partea Federației Ruse au fost deținuți într-un penitenciar din Transnistria. Iar CEDO nu face practic prin această decizie decât să recunoască ”hegemonia” Federației Ruse asupra Transnistriei! Uitând că, totuși, regimul de la Tiraspol se află potrivit legislației internaționale încă sub ”controlul” Republicii Moldova.

Tiraspolul, mai aproape de Moscova decât de Chișinău

Indiferent de eventuala justificare a deciziei prin care judecătorii europeni de la CEDO au considerat că sistemul penitenciar din Transnistria este responsabilitatea Moscovei, ci nu a Chișinăului este clar că situația se agită dincolo de Nistru. Mai ales că, în paralel cu erorile voite sau nu ale europenilor, americanii pun la rândul lor presiune pentru ”dezghețarea” conflictului transnistrean, generalul Ben Hodges, fostul comandant al forțelor terestre NATO și comandant al Armatei SUA în Europa tocmai a solicitat elaborarea unei noi strategii pentru Regiunea Mării Negre. Una care să acorde o atenție cu totul deosebită ”forțării retragerii” trupelor ruse din Transnistria… Ok, le forțăm, dar cum…?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here