Consiliul de Securitate al Belarusului a declarat duminică că exercițiile comune ale forțelor aeriene cu Rusia, care urmează să înceapă săptămâna viitoare, au un caracter pur defensiv și se vor concentra pe misiuni de recunoaștere și pe modul de contracarare a unui potențial atac, a relatat agenția de presă RIA Novosti.

exercitii militare comune Rusia si BelarusFoto: AFP / AFP / Profimedia

De asemenea, Minsk a declarat că este „pregătită” pentru orice „acțiuni provocatoare” din partea Ucrainei, în condițiile în care o avalanșă de activități militare în țară a declanșat noi temeri la Kiev și în Occident că Rusia s-ar putea pregăti să își folosească aliatul – care a acționat ca o trambulină pentru invazia rusă din februarie anul trecut – pentru a organiza o nouă ofensivă terestră asupra Ucrainei, citează Reuters.

Belarusul ar putea să intre în conflictul din Ucraina în cazul în care Kievul s-ar decide „să invadeze” una dintre cele două ţări componente ale Uniunii statale Rusia-Belarus, a declarat vineri un înalt responsabil din Ministerul de Externe rus, Aleksei Polişciuk, citat de Reuters.

‘Din punct de vedere juridic, utilizarea forţei militare de către regimul de la Kiev sau invadarea teritoriului Belarusului sau al Rusiei de către forţele armate ale Ucrainei sunt motive suficiente pentru un răspuns colectiv’ din partea Moscovei şi al Minskului, a declarat Polişciuk pentru agenţia de presă rusă de stat TASS.

Diplomatul rus a remarcat totuşi că este la latitudinea liderilor celor două ţări dacă vor lua această decizie sau nu.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că ţara sa trebuie ‘să fie pregătită’ la graniţa cu Belarus, dar că până în prezent a văzut doar ‘declaraţii puternice’ venind din partea ţării vecine.

‘Înţelegem că, în afară de declaraţii puternice, nu vedem nimic puternic acolo, dar cu toate acestea trebuie să fim pregătiţi atât la graniţă, cât şi în regiuni’, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here