Provizioanele de risc si cheltuieli reprezinta pentru multe firme o garantie pe care antreprenorii si-o asuma, cu privire la buna functionare economica a societatilor pe care le coordoneaza. Totodata, ele reprezinta si una dintre masurile de salvare luate de entitatile economice pentru a asigura existenta unor informatii clare in orice fel de context financiar ar putea aparea. Indiferent de cat de experimentat este un manager, increderea in fluxul de informatii din exterior sau din interior nu poate fi garantata fara o baza sistematica care sa asigure dezvoltarea economica si o legatura stransa intre companie si clientii sai. 

Din acest motiv, multi antreprenori iau in considerare potentiale riscuri care ar putea afecta continuitatea afacerii lor intr-un ritm corespunzator. In unele cazuri, riscul acesta operational poate afecta fluxul de numerar si chiar poate determina negativ valorile de lichiditate ale unei companii. Pentru a anticipa astfel de momente companiile pot alege sa constituie rezerve de risc si cheltuieli.

Cum ajuta provizioanele o companie? 

Provizioanele sunt cheltuieli care pot aparea pe baza urmatoarelor motive: 

• Scaderea valorii activului – in acest caz se fac demersuri pentru a determina pierderea sau deprecierea suferita, solutia se aplica in momentul in care se constituie provizionul pentru depreciere;

• Cresterea datoriilor – se face provizioane pentru riscuri si cheltuieli in cazul in care companie pierdere sau castiga bani. Aceste prevederi sunt menite sa acopere costurile actiunilor economice intreprinse; 

Totodata, utilizarea acestor prevederi este unul dintre cele mai eficiente instrumente contabile la care poate apela o firma pentru: 

• Rezolvarea problemelor contabile implicate in evaluarea activelor;

• Asigurarea companiei impotriva posibilelor costuri sau riscuri.

Practic, rolul lor este important pentru a asigura stabilitatea financiara a companiei, care este principala metoda ce vizeaza mentinerea constanta a valorii activelor companiei si implicit, functionarea ei la cel mai inalt nivel economic. 

Principii de constituire a rezervelor de risc si cheltuieli

In conformitate cu normele contabile legislative in vigoare se constituie provizioane pentru acoperirea datoriilor sau obligatiilor determinate de natura si valoarea acestora. In implementarea acestora, trebuie respectate totusi doua principii de baza ale contabilitatii:

Principiul prudentei 

Principiul include o evaluare adecvata a masurilor luate pentru a preveni raspandirea ulterioara a incertitudinii si nesigurantei financiare. Acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra rezultatelor afacerii. 

In interiorul companiei, trebuie exercitat un grad ridicat de prudenta in estimarile facute pe fondul incertitudinii pentru a nu fi afectate veniturile si cheltuielile. De asemenea, este necesar sa se ia in considerare deprecierea deja  existenta, indiferent daca exista un castig sau o pierdere la sfarsitul anului. Astfel, acest principiu nu permite subevaluarea activelor sau pasivelor respective, in conditiile in care situatia fiscala nu va mai reflecta realitatea sau isi va pierde credibilitatea.

Exercitarea principiului independentei

Conform acestui principiu, determinarea rezultatelor financiare trebuie sa includa toate veniturile si cheltuielile inregistrate de activitatile companiei. Mai exact, la sfarsitul anului fiscal se iau in calcul cheltuielile si veniturile aferente raportarilor indiferent de data incasarii platii. Independenta este garantata prin respectarea regulilor de limita de timp a tuturor surselor de venit, cheltuielilor, indatoririlor si a termenelor de plata. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here