Este despre un om, afro american, care dormea în maşină şi care în decurs de maximum 50 de minute a fost omorât de 2 poliţişti albi.
Brooks adormise în maşină în faţa driveului La Wendy, blocând cumva, în lateral, drumul spre fast food. Maşina îi este raportată. El dormea tun în maşină. Apare primul poliţist alb. Brooks este cooperant, găseşte permisul, îl dă, poliţistul îi spune să rămână în maşină. El e cuminte, stă. Poliţistul îl suspectează că băuse. Cheamă echipa 2. Cu poliţist tot alb.

Vine jupânul, stăpântul alb, white privilege, şi îl freacă nene pe Brooks peste 45 de minute. Îl pune să păşească, să stea nu ştiu cum, să facă mişcări cu privirea, mai avea să-l pună să stea în cap. Brooks este chiar simpatic, foarte cooperant, este amabil cu poliţistul, nu avea nicio armă, îl controlaseră până nu mai putuseră, îl testaseră, nu reprezenta niciun pericol, nimic. Ba chiar se apucă să-i povestească poliţistului câte în lună şi în stele. Poliţistul îl freacă până se plictiseşte şi, la un moment dat, se apucă să-l aresteze din senin. Brooks rezistă arestării, se luptă cu 2 poliţişti pe asfalt, unul din poliţişti scoate pistolul cu electroşocuri, Brooks în luptă i-l ia din mână, o tuleşte mai tare decât poliţistul, unul din poliţişti încearcă să folosească pe Brooks celălalt pistol cu electroşocuri, Brooks se întoarce şi îl loveşte pe celălalt poliţist îndreptând de la depărtare pistolul cu electroşocuri spre el.

În Atlanta, cât ai fi tu de poliţist, să foloseşti un pistol cu electroşocuri pe un om care fuge este ilegal. Nicidecum nu poţi să-l omori. Unde-i lege, nu-i tocmeală. Problema nu e neapărat că Brooks a luat şi îndreptat electroşocurile spre poliţist, problema e că poliţistul nu avea voie legal să folosească acea armă. Era interzis prin lege.

Finalul e că poliţistul scoate şi pistolul cu glonţ şi îl împuşcă pe Brooks în spate când fugea. De 2 ori. Brooks moare. Aproape mort fiind, poliţiştii joacă ţonţoroiul pe el. În loc să cheme ambulanta, să facă recuscitare, polițiștii pun picioarele pe el, să-l imobilizeze, el fiind pe moarte și imediat mort. Ei zic fericiti și satisfăcuți- l-am prins- pana atunci trag și al treilea glonț. Care ajunge aiurea într-o cu totul altă mașina care trecea pe acolo. Puteau sa omoare din disperare și o altă persoană.
Totul este filmat. Atât în exterior, oameni, camere de fast food, camerele poliţiştilor de pe ei. Pe timp ce apar imagini, totul devine şi mai îngrozitor.

La acel moment, lumea protesta împotriva uciderii lui Floyd. Poliţia din Atlanta era cuoscută prin ură rasială. Pică poliţiştii. Sunt daţi afară. Se descoperă că aveau antecedente muşamalizate pe agresarea afroamericanilor. După câteva zile, pică şi şefa Poliţiei, tot albă. Şi ea acoperise multe lucruri. Mai trec câteva zile. Oamenii furioşi pe bună dreptate dau foc la ce prind- fast foodului. Îl ard până la pământ. Pică şi fast foodul. Intervine primarul, guvernatorul. Cazul devine naţional. Se suprapune peste Floyd. Inflamează şi mai mult. Azi procuratura decide să pună sub acuzare poliţiştii pe 11 acuzaţii. Imaginile vorbesc de la sine. Şi s-a terminat? Nu.

Acum câteva ore se descoperă că poliţistul care l-a împuşcat mortal pe Brooks a mai împuşcat acum 5 ani o afro americană care furase un camion, fugise şi avariase o maşină a poliţiei. Femeia a recunoscut acuzaţiile toate, a pledat vinovată, a fost condamnată, atunci erau 3 poliţişti pe ea, inclusiv ăsta de acum. Poliţistul a împuşcat-o pe Harris tot în spate, femeia şi-a pierdut un plămân. Faptul că poliţistul alb, acelaşi, a împuşcat-o pe Harris în 2015, nu există în niciun raport al poliţiei din Atlanta. Pentru că nu a fost consemnat, nu a fost raportat. Deşi există imagini. Judecătorul care a analizat cazul din 2015 a spus că vânarea de către poliţişti a lui Jackie Harris este un dezastru şi este cea mai sălbatică urmărire a Poliţiei pe care a văzut-o în 34 de ani de carieră. Nimeni nu are nicio explicaţie pentru muşamalizare timp de 5 ani, cu recidivă- om mort, tot afro american- în 2020.

Despre asta este Black Lives Matter. De aceea nu este şi nu poate fi all lives matter, dezvaluie Sorina Ruxandra Matei pe pagina sa de socializare. (A.R.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here