”Rivalitatea istorică” dintre City Insurance și EUROINS în ceea ce privește ”jepcuiala” statului român și a peste opt milioane de plătitori de polițe deopotrivă continuă și după căderea primei ”redute”! Ce este drept, anul a început și cu vești îmbucurătoare, până și bătăioasa confederație a transportatorilor COTAR salutând recent celeritatea cu care Fondul de Garantare a Asiguraților ”a întețit simțitor ritmul de plată a dosarelor de daună depuse de păgubiții City Insurance”.

(Preluare National – Catalin Tache):

Desigur, este doar un început, mai ales că la FGA se înregistraseră deja, doar până la sfârșitul anului trecut, peste 60.000 de cereri de plată, din care s-au rezolvat până acum aproximativ 6,6 % din total ( 3.821 dosare, în valoare totală de 22,5 milioane de euro, conform datelor ASF). De asemenea, trebuie subliniat de la bun început că acest procent ”rezonabil” a fost posibil doar datorită unei modificări de legislație venită imediat după falimentul City Insurance. Pentru că, fără această modificare, până acum nici măcar un singur dosar nu ar fi putut intra la plată, iar păgubiții ar fi trebuit să aștepte încă luni bune de acum înainte. Numai că această modificare care iată că își dovedește deja utilitatea prevede că plățile pot începe la 60 de zile după ce decizia ASF de a ridica licența unei companii (în acest caz City Insurance) este publicată în Monitorul Oficial, ci nu abia atunci când falimentul este statuat definitiv de instanță, ceea ce putea dura și ani buni de zile. Cum de altfel se și întâmplase în cazul celorlalte falimente de până acum.

Sediul a expirat din 1 ianuarie 2022

Numai că, în ciuda acestor vești îmbucurătoare, vigilența autorităților statului român trebuie să rămână la aceleași cote înalte din ultima vreme. Mai ales pentru că, după cum reiese din documentele și informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră, bulgarii de la EUROINS, compania ale cărei operațiuni financiare din România sunt conduse de directoarea Tanja Blatnik au început să o comită din nou.

Cine urmează după City Insurance?

După ce campania de presă a ”NAȚIONAL” întinsă pe mai multe luni ajutase Autoritatea de Supraveghere Financiară să mai stopeze din inevitabilele” ”daune” ale activității companiei. Numai că, dacă nu se intervine la timp, România riscă un nou faliment de genul celui al City Insurance! Și asta chiar până la sfârșitul anului 2022! Ceea ce ar avea efecte cu adevărat catastrofale pentru piața asigurărilor de la noi. Una oricum cu greu menținută pe linia de plutire după falimentul City Insurance.

Sediul social a expirat!

Și aproape că nu există exemplu mai bun pentru a demonstra iluzia ”intrării în legalitate” a companiei bulgare decât documentul emis de Oficiul Național al Registrului Comerțului. Și unde scrie negru pe alb, în ceea ce privește ”situația locativă” a EUROINS ROMANIA ASIGURARE – REASIGURARE SA : ” SEDIU SOCIAL. Act sediu : Act adițional nr. 18 din data de 24.12.2021 la contract de închiriere nr. 22 din data de 13.07.2011. Data de început a valabilității pentru dovada de sediu: 31.12.2021.Data expirării dovezii de sediu : 01.0. 2022. Durata sediului : 1 zile”!!!

Ca ultimul SRL de cartier!

Și uite cum, după ce în urmă cu doar două săptămâni a fost amendată cu 5,8 milioane de lei de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, EUROINS a început și anul 2022 cu mari probleme. Fiind astfel extrem de grav că sediul social a expirat, ca în cazul ultimului SRL de cartier. Mai ales că spre buna informare a Autorității de Supraveghere Financiară a fost realizat un raport în care concluziile sunt mai mult decât alarmante : ” Conform informațiilor Registrului Comerțului, pentru perioada 02.01.2022 – 06.01.2022 ( 5 zile) societatea EUROINS ROMANIA ASIGURARE – REASIGURARE SA nu a avut sediul valabil, data expirării dovezii de sediu fiind 01.01.2022. Însă deși avea sediul expirat, pentru perioada mai sus menționată societatea de asigurări a continuat să emită polițe de asigurare, fiind astfel încălcate următoarele dispoziții legale :

1.              Încălcarea legislației privind condițiile de autorizare și funcționare a societăților de asiguarre. Potrivit Legii nr.237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare, sediul societății de asigurări este un element important atât în procedura de autorizare a societăților de asigurări, cât și ulterior.

2.               Încălcarea legislației în domeniul asigurărilor RCA. Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.

3.               Încălcarea legislației în domeniul dreptului societar. Legea nr. 31/1990 a societăților, republicată. Legea nr. 26/1990 privind Registrul Comerțului.

4.               Încălcarea legislației fiscale. Potrivit art. 92 din Codul de procedură fiscală, „ (1) Contribuabilul/ Plătitorul persoană juridică sau orice entitate fără personalitate juridică este declarat inactiv și îi sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind efectele inactivității dacă se află în una dintre următoarele situații : (…) g) durata deținerii spațiului cu destinația de sediu social este expirată”.

100 de executări silite pe zi!

”Campioana reclamațiilor” EUROINS, cea care a acumulat în prezent o cotă în piața RCA de peste 40% – comparabilă cu City Insurance înainte de prăbușire! – pare să nu își mai revină… Mai ales că societatea cu acționariat bulgăresc a înregistrat doar în prima zi lucrătoare a anului 2022 nu mai puțin de 70 de executări silite! Fiindu-i blocate conturile pentru refuzul de a își achita obligațiile de plată, aceasta fiind chemată în instanță de zeci de mii de păgubiți și nenumărate service-uri auto, cărora refuză să le achite despăgubirile. Litigii pe care le pierde în instanță în proporție de peste 90%! Numai că astfel se repetă practic ”schema de sifonare” a banilor care a fost identificată și la City Insurance. Pentru că deși se știe că se pierd în instanță, se trage astfel de timp cel puțin un an de zile, cât durează în medie pronunțarea unei sentințe definitive.

Zeci de mii de români se judecă pentru primirea despăgubirilor de la EUROINS

Perioadă în care societatea încasează în continuare la greu. Și cum din informațiile intrate în posesia noastră, EUROINS s-ar confrunta în total cu peste 100.000 de procese ”scadente” până la sfârșitul anului 2022, se pune firesc întrebarea de unde vor avea bulgarii bani să plătească? Asta dacă au într-adevăr de gând să o și facă! Mai ales că un executor judecătoresc încasează la rândul său un comision reprezentând un procent mediu de 30% din suma totală. Bani care se regăsesc de asemenea în ”umflarea” ulterioară a prețului pentru polița RCA obligatorie. Astfel că nu avem cum să nu adresăm public societății EUROINS următoarele întrebări :

1.     100 de executări silite într-o singură zi reprezintă o zi de lucru obișnuită la EUROINS?

2.      Câte litigii are în prezent în instanță EUROINS?

3.     EUROINS și-a constituit rezervele de daună proporțional cu valoarea sumelor pretinse în litigiile aflate pe rolul instanțelor de judecată?

4.     Câte reclamații a înregistrat EUROINS pe tot parcursul anului 2021?

5.     Acționariatul BERD cunoaște faptul că EUROINS ROMANIA și-a desfășurat activitatea într-un sediu expirat?

6.     Acționariatul BERD cunoaște faptul că EUROINS ROMANIA are zeci de mii de litigii pe rolul instanțelor din România, litigii pe care le pierde în proporție de 90% ?

Faptul că un colos cu picioare de lut precum City Insurance s-a putut prăbuși într-un asemenea hal nu a mai mirat pe nimeni, chiar dacă șocul transmis în sistem a fost unul sistemic. Iar EUROINS dă astăzi din nou îngrijorătoare semnale clare și repetate că îi este tot mai greu să gestioneze riscurile asumate prin contractele de asigurare vândute. Astfel că instituțiile răspunzătoare ale statului român sunt obligate să intervină pentru ca acest nou ”tsunami” deja anunțat să nu ”măture” cu totul și ce a mai rămas ”sănătos” pe piața asigurărilor… Și asta până când nu va fi deja imposibil de oprit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here