„În urma agravării intensităţii şi proporţiei atacurilor israeliene împotriva civililor palestinieni” în Fâşia Gaza, inclusiv a „atacurilor directe” împotriva populaţiei şi distrugerii infrastructurilor vitale din enclava palestiniană, Egiptul a decis să susţină această plângere la CIJ, a explicat Ministerul egiptean de Externe, într-un comunicat de presă.

De asemenea, Egiptul acuză Israelul că „forţează palestinienii să fugă sau să fie strămutaţi din teritoriile lor”, fapt care a contribuit la „o criză umanitară fără precedent ce a creat condiţii în care este imposibil de locuit în Fâşia Gaza”.

Toate aceste acţiuni israeliene constituie „o încălcare flagrantă” a dreptului umanitar internaţional, precum şi a celei de-a patra Convenţii de la Geneva din 1949 asupra protecţiei civililor în război, a mai arătat diplomația egipteană, potrivit Agerpres.

Ministerul egiptean cere Israelului să aplice măsurile provizorii dispuse de CIJ în ianuarie pentru asigurarea livrării ajutorului umanitar în Fâşia Gaza.

De asemenea, instituția de la Cairo solicită Consiliului de Securitate al ONU să ia „măsuri imediate” pentru o încetare a focului şi a operaţiunilor militare israeliene la Rafah, oraş din Fâşia Gaza situat la graniţa egipteană şi care este ultimul refugiu al palestinienilor ce fug din calea luptelor dintre gruparea islamistă palestiniană Hamas şi armata israeliană.

CIJ a dispus în ianuarie Israelului să autorizeze accesul umanitar în Fâşia Gaza, să protejeze populaţia palestiniană şi să facă tot ce-i stă în putere pentru a preveni actele de genocid, fără a-i cere însă încetarea operaţiunii militare în enclava palestiniană.

Dar CIJ nu s-a pronunţat încă asupra cazului în sine sesizat de Africa de Sud, respectiv plângerea că în Fâşia Gaza a avut loc un genocid, prin încălcarea de către Israel a Convenţiei ONU asupra genocidului semnate în anul 1948.

Această parte a procedurii judiciare ar putea dura ani la rând.

Alături de Qatar, Egiptul a fost până acum un negociator-cheie între Hamas și Israel, în efortul de a se ajunge la un armistițiu care să permită eliberarea ostaticilor israelieni, iar apoi încheierea unei păci durabile în regiunea Orientului Mijlociu, care a devenit un butoi cu pulbere din cauza războiului declanșat de statul evreu.

Israelul desfăşoară în enclava palestiniană o puternică ofensivă militară care a ucis până în prezent peste 35.000 de palestinieni, alţi peste 78.000 fiind răniţi, majoritatea civili, femei şi copii, conform autorităţilor sanitare din Fâşia Gaza. Asaltul israelian are loc după atrocitățile comise de militanții Hamas în sudul Israelului, pe 7 octombrie anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here