Aparent, e greu de întrevăzut o legătură între fostul cancelar german Helmut Kohl, președintele Iohannis și tragedia de la Balș. Și totuși, un fir s-ar putea găsi, grație unei dezvăluiri uluitoare făcute de unificatorul Germaniilor fostului președinte Emil Constantinescu. Un fir care spune foarte multe despre atitudinea actualului președinte Klaus Iohannis, cel care s-a refăcut la schi după suferința provocată de morții de la Balș.

Într-un interviu de acum un deceniu acordat ziarului ”Adevărul”, Emil Constantinescu relatează, astfel, o discuție pe care a avut-o cu Helmut Kohl în mandatul său la Cotroceni:

”E vorba de o întâlnire personală, pe care am avut-o în momentul în care România intrase într-un blocaj total, era un dezastru. Se speculase pe lira sterlină… Probleme! Chirac m-a învăţat să mă duc la Kohl. Am fost să-mi iau un premiu la Paris, de la Academia Franceză. Atunci, Chirac m-a invitat la o discuţie fără ambasador şi fără translator la Élysée de vreo oră şi jumătate. Mi-a zis Jacques: „Hai să ne spunem pe nume, să discutăm, să construim ceva împreună”. El mi-a arătat pe biroul lui telefonul la care vorbeşte cu Clinton, pentru că noi credeam că sunt speculaţii. El avea acest telefon direct, mai ales că vorbeşte şi cu accent american. Mi-a zis: „Uite, îi dau telefon lui Kohl, dar el vorbeşte doar germana. Şi atunci trebuie să previi, ca să-şi aranjeze şi el o translatoare”. Într-adevăr, am aranjat, Kohl m-a primit” spune Constantinescu.

Și mai povestește că l-a întrebat pe Kohl ”Ce aţi face în locul meu, dacă aţi fi acum Emil Constantinescu?”.

”El a stat puţin, s-a gândit şi a zis: „Aş cere ajutorul unui prieten”. „Păi de asta sunt aici.” S-a emoţionat şi mi-a spus: „Am să fiu sincer şi să-ţi spun că eu m-am hotărât să nu vin niciodată în România. Pe timpul lui Ceauşescu, am avut două experienţe în România: eram în negocierea germanilor contra bani. În vizita pe care am făcut-o, am fost condus pe un drum de munte şi, când mergeam pe şosea, la ieşirea din Bucureşti, noi mergeam cu maşinile de protecţie. Atunci a venit din sens opus cineva, l-au lovit şi l-au aruncat şi au continuat drumul. Eu am văzut şi am întrebat: «E un accident, nu ne oprim?» Ei au zis că nu.

O ţară în care moartea unui om nu contează nu este o ţară cu care eu aş putea să construiesc o relaţie”.

Se dedică acest articol președintelui Klaus Iohannis și empatiei de care a dat dovadă la schi, a doua zi după tragedia care a curmat până acum 11 vieți omenești.
Spre norocul lui, Angela Merkel pare mai puțin sensibilă sufletește decît fostul mare cancelar german.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here