Grav rănit de gloanţe într-o tentativă de asasinat motivată politic, Robert Fico va lipsi într-un „moment decisiv”, a deplâns Orban.

Premierul ungar a precizat că speră ca alegerile europarlamentare din 6-9 iunie să aducă în Legislativul comunitar un echilibru de forţe care să oprească „febra războinică” a Bruxellesului în conflictul declanşat prin invadarea Ucrainei de către forțele ruse, notează Agerpres.

„Noi trebuie acum să luptăm singuri pentru pace”, susține Orban

Vorbind joi la o reuniune electorală în oraşul Kecskemet, Orban a afirmat că, „odată cu schimbarea de guvern după ultimele alegeri, Slovacia a pornit pe drumul de a deveni o ţară pro-pace”, lucru care a fost „de mare ajutor Ungariei, însă procesul a fost întrerupt de tentativa unui activist de stânga de a-l asasina pe premierul slovac”.

„Robert Fico este indisponibil în lunile cele mai cruciale (…) Avem încredere că se va recupera, dar acum noi trebuie să luptăm singuri pentru pace”, a mai spus premierul ungar.

Viktor Orban, politician de dreapta, şi Robert Fico, un politician social-democrat, împărtăşesc aceeaşi orientare conservatoare neagreată la Bruxelles, deşi în cele şase luni de când este în funcţie premierul slovac nu a ajuns încă la un conflict deschis cu instituţiile europene, cum este cazul omologului său ungar în urma politicii sale ostile migraţiei ilegale şi comunităţii LGBT.

Dar unele măsuri decise de Fico recent, precum desfiinţarea procuraturii anticorupţie şi a televiziunii publice, pe care le-a acuzat de partizanat politic împotriva lui şi în favoarea opoziţiei liberale, au fost deja sever criticate de Bruxelles.

La fel ca Orban, Fico cere negocieri de pace între Rusia şi Ucraina şi se pronunţă împotriva furnizării de ajutor militar Kievului, sprijin pe care l-a sistat de îndată ce a preluat conducerea guvernului în octombrie 2023, deși Slovacia oferise până atunci Ucrainei mari cantităţi de arme şi muniţii.

Premierul slovac este în continuare în stare critică după tentativa de asasinat comisă miercuri de un bărbat în vârstă de 71 de ani, un scriitor pe care presa locală l-a identificat drept Juraj Cintula şi care în trecut a avut legături cu grupări radicale.

Arestat la locul atacului armat, Cintula a mărturisit că a acţionat având o motivaţie politică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here