Spania are în total 108 tancuri Leopard 2A4 şi alte 229 Leopard 2Es, o versiune a tancurilor 2A6 adaptată cerinţelor spaniole.

„Această posibilitate nu se află pe masa discuţiilor în momentul de faţă”, a spus ministrul, în marja summitului Forumului Economic Mondial de la Davos, citat de agenţia spaniolă Europa Press.

El nu a exclus totuşi o astfel de livrare la o dată ulterioară, menţionând că vineri va avea loc o întâlnire la baza aeriană americană Ramstein din Germania.

Spania preferă să ia astfel de decizii „împreună şi uniţi”, a subliniat Albares.

„Atitudinea Spaniei în acest război este să facem ceea ce considerăm că este cel mai bine în fiecare etapă pentru a-i ajuta pe ucraineni să-şi apere suveranitatea şi integritatea teritorială şi să se instaureze pacea în ţară cât mai curând posibil”, a declarat şeful diplomaţiei spaniole.

Comentariile sale reflectă diferenţele de opinii din interiorul guvernului spaniol, notează dpa. Formaţiunea Unidas Podemos, parteneră a Partidului Socialist Muncitoresc (PSOE) al premierului Pedro Sanchez, a criticat livrările de arme către Ucraina.

Potrivit media spaniole, în iunie Spania a avut în vedere livrarea de tancuri Leopard în varianta lor mai veche 2A4, un număr de 53 astfel de vehicule fiind depozitate din 2012 la o facilitate din Zaragoza.

După mai multe săptămâni de speculaţii privind livrarea, în august ministrul spaniol al apărării Margarita Robles a afirmat că respectivele tancuri sunt „într-o stare absolut dezolantă” şi nu mai pot fi reparate, provocând stupoare în mediul militar. (Agerpres)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here