Miercuri, rezultatele preliminare ale studiului de seroprevalență a coronavirusului în Spania au fost publicate și nu aduc vești bune. În continuare, evidențiem cele mai relevante știri pe care ni le aduce această lucrare despre virus.
Letalitatea este mare. Studiul relatează că 5% dintre spanioli – mai mult de două milioane de oameni – au fost infectați. Având în vedere că au existat cel puțin 25.400 de decese confirmate pe 3 mai (când s-a făcut studiul), letalitatea virusului ar fi de 1,1%. Aceasta este ceva mai mare decât cele mai bune estimări disponibile, care spun că între 0,5% și 1% dintre cei infectați cu covid-19 mor. Aceasta este ceea ce numim IFR (rata mortalității la persoanele infectate). Letalitate ar fi de 1,3% , dacă te numeri 5. 9 00 decese suspectate Covid-19 , dar neconfirmate .
În unele provincii, fatalitatea este deosebit de mare. Datele studiului sugerează că 3,2% dintre persoanele care s-au îmbolnăvit de covid-19 ar fi murit în La Rioja și mai mult de 2% în Cáceres, Girona și Tarragona. La cealaltă extremă, Insulele Canare sau unele provincii andaluze precum Almería, Málaga sau Córdoba nu depășesc 0,5% fatalitate.
Mai letal decât în ​​alte țări. Cifra de fatalitate a cazului de 1,1% se situează în gama superioară a estimărilor utilizate în alte țări. Estimarea acestor rate a fost o provocare la nivel mondial, deoarece nu știm cu certitudine câți infectați există – știm doar câte persoane au simptome și sunt testate. Acesta este motivul pentru care cazul navei de croazieră Diamond Princess, unde a fost testat întregul pasaj, a fost folosit ca referință. O analiză a acestor date a estimat o fatalitate a cazului de 0,5% sau 1% ( I ). Această lucrare a Imperial College estimează 0,66% pentru China ( II ) și aceasta a Institutului Pasteur 0,7% pentru Franța ( III ).
Studiile de prevalență ajung și în alte țări. În Geneva (Elveția), 9,7% au fost infectate și o rată de letalitate de 0,5% ( I ); la Heinsberg (Germania) 14% și 0,4% ( II ); iar în New York, infecțiile au ajuns la 21% și letalitatea 1,1% ( III ). Rata de deces va varia între țări în funcție de tratamentele pe care le oferă, dar și datorită vârstei populației, deoarece virusul a fost mult mai periculos pentru persoanele în vârstă.
O letalitate crescândă odată cu vârsta. Studiul pune cifrele la un fenomen pe care îl cunoaștem: virusul este mult mai mortal pentru persoanele în vârstă. Dintre cei infectați la treizeci de ani, abia 0,02% mor, în timp ce la 65 de ani sunt în jur de 0,4%, iar 75 de ani depășesc 1,5%. Unul din cinci infectat cu mai mult de 90 de ani ajunge să moară.
O treime din asimptomatici. O altă dintre necunoscutele pe care studiul contribuie la rezolvarea este procentul de pacienți asimptomatici. Știm că o parte din cei infectați nu se îmbolnăvesc, dar câte exact? Potrivit studiului, 33% dintre pozitivi nu au memorie de simptome în ultimele săptămâni. Această cifră este ceva mai mică decât consensul, care estimează că acestea sunt în jur de 40% ( I ), dar apropiate.
Mai multe infecții în orașe. Așa cum era de așteptat, prevalența bolii este mai mare în orașe: depășește 6% în municipiile cu peste 100.000 de locuitori și este mai mică de 4,3% la cei mai mici.
Există mai puține persoane infectate decât se aștepta? Cu câteva săptămâni în urmă, sentimentul era că virusul s-ar fi putut răspândi în continuare – estimările din martie au ajuns la șapte milioane . Dar în ultima vreme prognozele au fost reduse. Acest studiu realizat de London School of Hygiene and Tropical Medicine estimează că în Spania există 3% dintre cei infectați cu simptome, care ar putea fi în jur de 6% numărând asimptomatici ( I ). Cele mai recente estimări de la Imperial College sunt acum în jur de 6% ( II ). Alte estimări bazate pe sondaje au dat cifrele de 8% dintre cei infectați cu simptome ( III ).
De ce contează să știi câte persoane au fost infectate. Servește pentru a cunoaște două cifre utile atunci când proiectăm strategii împotriva virusului. Primul este letalitatea, după cum tocmai am explicat. Dar ne spune și câte persoane ar putea fi imune. Studiul confirmă faptul că suntem departe de imunitatea efectivelor, ceea ce a părut demult o strategie proastă . Pentru a opri virusul în acest fel, este necesar să infectăm 50% sau 60% din oameni (ceea ce ar fi mai mult din cauza inerției). Problema? Cu o letalitate a virusului de 1% sau similar, ar exista 200.000 sau 300.000 de decese în Spania. Carl Bergstrom de la Universitatea Washington a explicat-o pe Twitter: „Imunitatea de grup fără un vaccin necesită un număr foarte mare de infecții. Costul vieții face ca această strategie să nu fie durabilă „. (Frone A.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here