„Guvernul australian este consternat de aceasta decizie”, a declarat ministrul de externe australian, Penny Wong, într-o conferinţă de presă, subliniind că Australia va reacţiona „în cei mai fermi termeni posibili”.

Yang Jun, născut în China în 1965, a fost judecat în spatele uşilor închise în 2021. Procesul, în urma căruia nu a fost făcut public niciun verdict, a fost ferm criticat de activiştii pentru drepturile omului.

Scriitorul Yang Jun a primit o condamnare la moarte cu suspendare

Analistul Feng Chongyi din Sydney a declarat că un tribunal a pronunțat luni o sentință de condamnare la moarte cu suspendare, care se va transforma în închisoare pe viață după doi ani.

Scriitorul, cunoscut şi sub numele de Yang Hengjun, a declarat în mai 2021 că a fost torturat într-un loc nedezvăluit în timpul detenţiei sale. Beijingul a respins aceste acuzaţii.

În august 2023, Yang Jun a declarat că se temea pentru viaţa sa în detenţie din cauza unui chist mare la un rinichi. Şefa diplomaţiei australiene a declarat luni că ambasadorul Chinei în Australia a fost convocat de Canberra.

„Vreau să subliniez suferinţa pe care dr. Yang şi familia sa trebuie să o simtă astăzi, după ani de incertitudine”, a declarat ministrul. „Toţi australienii doresc ca dr. Yang să se reunească din nou cu familia sa”, a declarat Wong.

Domiciliat în SUA, Yang Jun a fost arestat la sosirea în China în ianuarie 2019. El este autorul unei serii de romane de spionaj şi al unui popular blog în limba chineză.

Relațiile China-Australia, tensionate din nou

Această condamnare, confirmată de Beijing, intervine într-un moment în care relaţiile sino-australiene păreau să se îmbunătăţească, odată cu eliberarea în octombrie 2023 a jurnalistului australian Cheng Lei, de asemenea încarcerat în China pentru spionaj.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat în 2018, când Australia a exclus Huawei din reţeaua sa de telefonie 5G. Beijingul a criticat, de asemenea, Canberra pentru raidurile poliţiei la domiciliile unor jurnalişti chinezi aflaţi în Australia, efectuate în cadrul unei anchete privind o potenţială campanie de influenţă.

Canberra a iritat Beijingul şi prin solicitarea unei anchete internaţionale privind originile pandemiei de COVID-19, care a început în China.

Ca răspuns, Beijingul a impus taxe vamale ridicate pentru numeroase exporturi australiene, inclusiv carne, vin şi orz, şi a oprit importurile de cărbune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here