În Turcia au avut loc violențe extreme după o crimă oribilă, cu sirieni uciși pe stradă. Guvernul turc a cerut calmul, deoarece agitațiile împotriva refugiaților sirieni s-au extins în alte zone dincolo de regiunea centrală Melikgazi. Au fost arestate peste 470 de persoane după ce mulțimi furioase au vandalizat proprietăți și mașini aparținând sirienilor. Incidentele au pornit de la arestarea unui bărbat sirian acuzat de abuz sexual asupra unei fetițe în Kayseri.

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a condamnat ferm violențele și a subliniat că aceste acțiuni nu sunt conforme cu valorile umane ale societății turce. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat de asemenea violențele, arătând cu degetul către partidele de opoziție pe care le acuză că alimentează xenofobia și ura față de refugiați.

Turcia găzduiește peste 3,5 milioane de sirieni, cel mai mare număr de refugiați din regiune. Sentimentul anti-refugiați a crescut odată cu criza economică și inflația în creștere. Protestele xenofobe împotriva sirienilor au avut loc în trecut, subliniind tensiunile între comunități. Recent, violențele indică adâncimea diviziunilor dintre turci și sirieni, accentuate de dificultățile economice și naționalismul crescut.

Autoritățile continuă să apeleze la calm și să ia măsuri pentru a preveni escaladarea conflictului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here