(Preluare Inpolitics):

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a surprins pe toată lumea zilele trecute cînd, în cadrul unui eveniment de la Eforie Nord, l-a lăudat pe liderul PSD Marcel Ciolacu pentru ”curajul de a recunoaște că una dintre organizațiile PSD a fost infiltrată de infractori și de a dizolva acea organizație”. La pachet, el a lăudat și guvernul Orban pentru ”programul ambițios”. De ce a făcut asta ne-am lămurit abia acum.

”Vreau să menționez curajul președintelui PSD, Marcel Ciolacu, de a recunoaște că una dintre organizațiile PSD a fost infiltrată de infractori și de a dizolva acea organizație. Îl încurajez să continue să înlăture persoanele corupte din PSD. România nu poate reveni la corupția din ultimii câțiva ani. Trebuie să avanseze ca democrație liberă și vibrantă pe care cetățenii ei o doresc și pe care o merită”, a declarat ambasadorul.

Analistul Ion Cristoiu a decriptat imediat gestul neașteptat al dipomatului:

”Ciolacu a primit deja binecuvântarea ambasadei americane la Bucureşti. Zuckerman a dat un semnal membrilor PSD să-l voteze. Prin opinia lui, dl. ambasador a vrut să dea un semnal către membrii PSD să-l voteze pe dl. Marcel Ciolacu. Faptul că ambasadorul SUA a folosit un fleac confirmă că alegerea dlui Ciolacu, prin moţiune, la congres, în fruntea PSD este un interes şi al americanilor” a scris el pe blog.

Confirmarea respectivului interes a venit aseară, odată cu postarea pe siteul Ministerului Comunicațiilor a proiectului de lege ”privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G”.

Care proiect elimină gigantul chinez Huawei din cursa pentru implementarea 5G și nu numai.

El prevede că utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum şi în rețelele 5G, este condiționată de obținerea de către producători a unei autorizări care se acordă, prin decizie a Prim-Ministrului, pe baza avizului CSAT. Solicitarea pentru obţinerea autorizării este respinsă prin decizie a Prim-Ministrului, în situaţia în care avizul CSAT este negativ.

Legea mai stipulează că amatorii de autorizații trebuie să demonstreze că ”nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent; are o structură transparentă a acţionariatului; nu are cunoştinţă de un istoric de conduită corporativă neetică; se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente”.

Ori, Huawei e companie guvernamentală chineză, China, țară comunistă, nu se încadrează perfect în normele democrației, iar Huawei este pusă sub acuzare în Statele Unite pentru spionaj industrial şi fraudă bancară.

Pentru ca eliminarea chinezilor să devină operațională, însă, e crucial ca legea să treacă de parlament, unde PSD deține controlul.
Și pentru ca Adrian Zuckerman să raporteze la Washington misiune îndeplinită, merită sacrificiul de a-l mîngîia nițel pe cap pe liderul PSD, nu-i așa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here