Începând cu ianuarie 2025, statul român va impune o nouă lege conform căreia va cunoaște detaliile referitoare la telefonul mobil al fiecărui român. Conform actului legislativ publicat în Monitorul Oficial, statul va avea acces la următoarele informații legate de fiecare dispozitiv mobil:

  • Producătorul și modelul telefonului
  • Versiunea sistemului de operare

Scopul principal al colectării acestor date este îmbunătățirea localizării apelurilor de urgență către numărul 112. Majoritatea telefoanelor inteligente sunt echipate cu tehnologie 4G și 5G, ceea ce permite transmiterea unui set complet de informații către serviciile de urgență. Această măsură va permite o localizare mult mai precisă a dispozitivelor în cazul unui apel de urgență, reducând considerabil aria de căutare la doar câțiva metri.

În prezent, localizarea apelurilor de urgență la 112 se bazează pe celulele GSM, ceea ce poate reduce precizia localizării. Noua lege are ca obiectiv îmbunătățirea eficienței intervențiilor de urgență prin furnizarea unei localizări mai precise.

Această reglementare va transforma modul în care situațiile de urgență sunt gestionate în România. Prin monitorizarea dispozitivelor mobile utilizate de cetățeni, autoritățile vor putea reacționa mai prompt și mai eficient la apelurile de urgență, reducând timpul de intervenție și salvând vieți.

Această nouă lege reflectă un pas important în modernizarea și optimizarea serviciilor de urgență, adaptându-se progresului tehnologic și necesităților societății actuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here