Zelenski a declarat jurnaliștilor că impasul privind tancurile „depinde de o mulțime de motive și, din păcate, nu depinde de dorința Ucrainei”. „Cu toții așteptăm aprobarea țării care deține drepturile asupra licenței respective”, a explicat Zelenski.

Una dintre țările vizate este Germania, care produce tancul Leopard.

Polonia, Danemarca și altele au declarat că vor să trimită o parte din Leopardurile lor în Ucraina, dar Berlinul a fost reticent în a aproba furnizarea de tancuri fabricate în Germania, pentru a evita o escaladare cu Moscova.

„Facem cât de multă presiune politică, cât putem, dar cel mai important este că presiunea noastră se bazează pe argumente solide”, a declarat Zelenski. „Curajul războinicilor noștri și motivația poporului ucrainean nu sunt suficiente împotriva miilor de tancuri ale Federației Ruse.”, a adăugat el.

Zelenski a mai spus că Ucraina analizează și alte căi, și anume producția internă, dar a adăugat că nu vrea să cedeze prea mult Rusiei.

„Timpul și viteza sunt importante. Fiecare minut înseamnă o viață umană. Cu cât mai repede reușim să ne eliberăm teritoriul, cu cât mai repede devenim mai puternici, cu atât mai multe vieți ale cetățenilor noștri vor fi cruțate”, a adăugat el, precizând că aprovizionarea actuală nu se face suficient de repede.

Un grup de 11 ţări membre ale NATO, participante joi la o reuniune în Estonia destinată sporirii ajutorului militar pentru Ucraina, au convenit să ofere acesteia noi arme şi au semnat o declaraţie comună în care cer şi altor state să-şi intensifice ajutorul pentru armata ucraineană, în special cu tancuri şi alt armament greu, relatează Reuters.

După ce luni Marea Britanie a confirmat un nou pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, inclusiv 14 tancuri Challenger 2, obuziere, muniţii, blindate, drone, rachete ghidate şi antiaeriene, ministrul Wallace a declarat joi în Estonia că acest ajutor va fi suplimentat cu încă 600 de rachete Brimstone.

„Pot spune că vom trimite alte 600 de rachete Brimstone în teatrul de operaţiuni, care vor fi incredibil de importante pentru a ajuta Ucraina să domine pe câmpul de luptă”, a declarat ministrul britanic al apărării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here