În mesajul publicat pe pagina sa de Facebook, şeful diplomaţiei ungare a amintit că omologul său suedez a iniţiat recent mai multe întâlniri pentru a discuta despre aprobarea aderării la NATO a ţării sale în parlamentul de la Budapesta, relatează agenția maghiară MTI, citată de News.ro.

„Am profitat de aceste ocazii pentru a vă explica faptul că seria de acuzaţii grave, părtinitoare, necinstite şi nedrepte aduse de politicienii suedezi a avut parte de o recepţie extrem de negativă aici. Aceste acuzaţii au pus sub semnul întrebării caracterul democratic al sistemului nostru politic şi maturitatea poporului maghiar de a decide despre viitorul propriei ţări”, a subliniat Szijjártó în scrisoarea trimisă lui Billstrom.

Ministrul de externe a subliniat că deputaţii din cadrul Parlamentului Ungariei şi-au obţinut mandatele în urma unor alegeri democratice, au lucrat pentru îmbunătăţirea nivelului de trai în circumscripţiile lor electorale, prin urmare, mulţi dintre ei au primit votul de încredere al poporului de patru, cinci sau chiar de şase ori. “Dacă ei aud că politicienii dumneavoastră consideră acest lucru antidemocratic sau de ordin autoritar, nu ar trebui să vă surprindă că ei vor considera că au fost insultaţi”, a avertizat oficialul ungar.

“Iar acum, stimate domnule ministru, aceşti deputaţi au aflat de la ştiri că în cadrul programei şcolare asigurate de UR, organism gestionat de o fundaţie de stat, sunt răspândite acuzaţii grave şi informaţii false în şcolile suedeze, sugerându-se elevilor că situaţia democraţiei s-a înrăutăţit în ultimii ani în Ungaria”, a spus Péter Szijjártó.

“Sunt sigur că înţelegeţi contradicţia dintre cele două fenomene: Dvs. îi îndemnaţi pe parlamentarii noştri să vă ratifice aderarea la NATO şi în acelaşi timp continuaţi să îi acuzaţi că au distrus democraţia maghiară”, a transmis şeful diplomaţiei ungare. “Această contradicţie a devenit şi mai puternică acum şi nu vă ajută deloc în realizarea a ceee ce continuaţi să tot cereţi”, a scris Szijjártó. “Sper că acest lucru va fi în sfârşit luat în serios”, a adăugat ministrul ungar de externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here