(Preluare Inpolitics):

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu plecând de la declarațiile unei foste asistente de la Spitalul Județean Sibiu referitoare la faptul că, la secția de terapie intensivă a Spitalului, pacienții cu COVID ar fi legați de paturi, cu răni la mâini din cauza fetelor și sedați cu anestezice și sedative extrem de puternice pentru a nu se mai agita, se arată într-un comunicat al Renatei Weber, care cere explicații ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

”În urma verificării prevederilor legale aplicabile pentru situațiile în care personalul medical recurge la metoda contenționării pacienților agitați/violenți, am constatat că Ordinul Ministrului Sănătății nr. 488/2016 de aprobare a normelor de aplicare a Legii sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 reglementeaza în detaliu contentionarea pacientilor cu afectiuni psihice, respectiv cazurile în care această măsură se aplică, persoana decidentă, durata maximă a măsurii, mijloacele de contenționare, informațiile ce trebuie consemnate în foaia de observație și în Registrul măsurilor de izolare și contenționare.
Însă, în cazul pacienților care sunt internați în alte secții decât cele de psihiatrie, nu există o reglementare similară.
Astfel, supunem atenției dumneavoastră această situație și vă rugăm să ne comunicați un punct de vedere referitor la necesitatea reglementării la nivel național a contenționării pacienților care sunt internați în alte secții decât cele de psihiatrie și la măsurile care urmează a fi luate pentru adoptarea unei proceduri care să prevadă criteriile în baza cărora se poate dispune contenționarea, durata maximă a acesteia, dispozitivele care pot fi utilizate, intervalul de timp la care trebuie să se verifice starea pacientului contenționat, conduita obligatorie a personalului medical etc” se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here